kişi başına düşen milli gelirin kısaltması olmayan,bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerlerini ifade eden makro ekonomik terimdir...
edit: önemli bir konuyu atlamışım..
gsmh iki şekilde hesaplama yöntemleri 3 e ayrılırlar
üretim açısından: sanayi üretimi + tarımsal üretim + inşaat sektörü üretimi + hizmetler sektörü üretimi
harcamalar açısından : C+G+I+(X-M)
gelir açısından : ücret+rant+faiz+kar
++ayrıca gsmh hesaplamalarında önemli bir konu daha vardır..Nominal ve Reel Gsmh tanımlamaları..
nominal gsmh diyince, ülkenin, belirli bir dönemde üretmiş olduğu nihai mal ve hizmetlerin değerinin, değişken fiyatlar ile ifade edilmesini anlıyoruz.
reel gsmh kavramı ise bir ülkenin belli bir dönemde üretmiş olduğu mal ve hizmetlerin sabit fiyatlar ile ifade edilmesini anlıyoruz..
yani nominal gsmh hasıla içerisinde enflasyonuda barındırmaktadır..bir ülkenin büyüme hızını yani gsmh daki değişmelerin oranını ölçebilmek için bunları enflasyon etkisinden arındırmamız yani reel gsmh kullanmamız gerekir.
Bir ekonomide genellikle bir yılda üretilen nihai mal ve hizmetlerin (gayrisafi milli üretim ) her birinin piyasa fiyatları ile çarpılması sonucu elde edilecek değerler toplamına "Gayrisafi milli hasıla(gelir)" denir.
bir ülkede bir yıl içerisinde üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal olarak ifadesidir.içinde amortismanı da bulundurur bunun çıkartılamasıyla safi milli hasıla elde edilir yani net milli hasıla bundan da dış ticaret dengesini çıkarırsak yurt içi milli gelir elde edilir.
bir yıl boyunca üretilen sermaye, mal ve hizmetlerin veya yaratılan katma değerlerin toplamı, ülke ekonomisi tarafından üretilen mal ve hizmetlerin toplam piyasa değeridir.
Bir ülkenin coğrafi sınırları içindeki üretiminin, gelirlerinin ya da harcamalarının toplam değeri. (tabi bu basit tanımı sınavda yazarsanız puan alamazsınız)
GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla), bir ülke vatandaşlarının veri bir yıl için ürettikleri toplam mal ve hizmetlerin, belli bir para birimi karşılığındaki değerinin toplamıdır. "Vatandaşlık" ayrımının yapılmasındaki sebep GSYiH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) dan farklı olduğunu belirtmek içindir. GSYiH, o ülkede faaliyet gösteren yabancı ülke yurttaşlarının ürettiği nihai mal ve hizmetleri de kapsar.
Başka bir deyişle gayri safi milli hasıla (GSMH), bir ülkenin yurt dışında çalışan vatandaşlarının ülkeye gönderdikleri faktör gelirlerinin GSYiH ya eklenip, ülkede çalışan yabancıların kendi ülkelerine gönderdikleri faktör gelirlerinin GSYiH dan düşülmesi ile elde edilen değerdir.
1990'ların başından itibaren, küreselleşmenin ivme kazanıp, üretim faktörlerinin ve sermayenin, ülke sınırlarının dışına taşması sonucu, makroekonomik analizlerde ilgi, bir ülkenin yurttaşlarının gelirini ifade eden GSMH yerine, bir ülkenin sınırları içerisinde yaratılan toplam geliri ifade eden GSYiH üzerine yoğunlaşmıştır. Fakat yine de ülkelerdeki kişi başına gelir ve bunların karşılaştırılması gibi konularda GSMH hala önemli bir kavram ve ölçüdür. GSHM, genellikle bir yıllık zaman birimi içinde hesaplanır.
Kişi başına Milli Hasıla hesaplamalarında nüfus artışı gözönünde bulundurulur.