1- en çok kayrılan ülke: söz konusu ilke, üye ülkelerin ticari partnerleri arasında ayrım yapılmamasını zorunlu kılmaktadır. bir üye ülke, herhangi bir ülkeye tanıdığı en elverişli koşulları gatt bünyesindeki tüm ülkelere uygulamak zorundadır.
2- ulusal muamele kuralı: iç pazara ilişkin düzenleme ve uygulamalar yönünden ithal ve yerli mallar arasında ayrım yapılmamasını öngörmektedir. bu ilke kapsamında ithal edilen malın yurtiçi satışında vergisel yönden ayrımcılık yapılmaz.
3- gümrük vergilerinin indirilerek konsolide edilmesi: gatt genel olarak gümrük tarifelerinin indirilmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. üye ülkeler aralarındaki yapacak oldukları ticarette gümrük vergilerini zaman içerisinde kademeli olarak ve devamında gümrük tarifelerinin kaldırılması söz konusu olacaktır.
4- tarifeler yoluyla koruma: ticarette şeffaflığın sağlanmasının en etkin yolu korumaların tarifeler amacıyla yapılmasıdır. gatt tarife dışı engellerin zaman içinde kaldırılması veya tarifeye dönüştürülerek zaman içinde indirilmesidir.
Ticaret ve Gümrük Tarifeleri Genel Anlaşması anlamına gelir. Uluslararası ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen çok taraflı bir anlaşmadır. 23 ülke tarafından imzalanmış 1948 yılında yürürlüğe girmiştir.