zira ben yemek yapmaya bile üşenen biri olarak kalkıp yapacağım yemeği sanat şekline dönüştürüne dek allayıp pullayıp bir takım evrelerden geçireceğimi düşünemiyorum dahi.
ama daima imrenerek baktığım ve takdir ettiğim meslek dalıdır.
türkiye'de sayılı üniversitede bulunan ve kontenjanı oldukça düşük tutulan fakat mezun olunduktan sonra çok güzel yerlerde ve güzel maaşlarla iş imkanı sunan bir bölümdür. bu alanda kendini geliştirmenin sınırı yoktur. mutfak işlerinden zevk alanların en büyük hayalidir.
ciddi manada sosyal zeka ve yeterlilik gerektirdiğini düşündüğüm bölüm.
onun dışında bu bölümün mezunları ağırlıklı olarak hizmet sektörüne iş yaparlar. aşçılık, yiyecek içecek yönetimi, restoran müdürlüğü, ürün geliştirme vs... artık napıyorsanız yapın genelde hizmet eden tarafsınız.
o bakımdan bir nevi turizme çok da benzer, hiç de benzemez.
hakkında yanlış bilinenler... aşçıların paraya para demediği bir durum genel itibariyle yoktur. külliyen yalan diyemeyecek de olsak aşçılar büyük paralar kazanmıyorlar.
ama tecrübesizken bile fena olmayan maaşlar, yan haklar vs alıyorlar. sigortaya özen gösteriliyor mecburen. öyle güzel yanları var.
zincir bi otelde çalışıyorsanız maaşlar da günü gününe yatıyor, kimse işkence çektirmiyor bu bağlamda.
işsiz kalmak diye bir şey yok. üniversiteli aşçının işsiz kalması için sabıkasının olması lazım. çünkü sektörde kalifiye eleman yok. herkesten aşçı aparmışlar ama çok azı harbiden aşçı olabilmiş.
o bakımdan zamanla bu işlerin değişip gelişeceğini düşünüyorum. alaylı mutfak şefleri bile eğitimlinin önünün açılmasından taraf çünkü.
bu piyasada en iyi paraları yabancı şefler, doğal olarak patronlar, nispeten de yemek fotoğrafçıları, medya/pr vs. şirketleri kazanıyor.
onun dışında zaten aşçılık para için yapılacak bir şey değildir. gönül emeğidir önce. sevgi ister. sevmeyen adamın elinden çıkan yemek bence gönül rahatlığıyla yenmez. onu bilerek yiyemem ben.
para için bi restoran veya bar işletebilirsiniz ama aşçılık tutkudan gelir önce.
ayrıca herkes komi olarak başlamaz, yeni mezunlar seviyelerine göre line cook bile başlayabilir. bu sizin okurken neler yaptığınız, stajlarınız, işleriniz ve çevrenizle alakalı bir şey.
15 saat gibi sürelerde çalışma konusu da karşılaşılabilse de çok mümkün değil. öyle bi efor da yok, iş kanunu da yok. 8 saatten sonrası ekstraya girdiği gibi 10 saatten sonra da sakıncalı olmaya başlar.
dünyalar güzeli bir bölümdür.yemek yaparsınız,yersiniz,içki içersiniz vs. öncelikle yeditepe üniversitesinde eğitimi veriliyordu bu bölümün bir tek,şimdilerde izmir ekonomi üniversitesinde de açıldı diye duydum.
bölüm başkanı prof. dr. bike kocaoğlu bölüm hakkında şöle bir açıklama yapmış.
güzel sanatlar fakültesi bünyesinde yer alan gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün temel amacı gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmektir. bölüm, dünyada bir üniversitede güzel sanatlar fakültesi çatısı altında gastronomi eğitimi veren ilk lisans programı olma özelliğini taşımaktadır. bölümün diğer bir amacı da zengin türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmaktır. dört yıllık lisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmektedir.
lisans programı süresince öğrencilere restoran, yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve sanat-kültür konularında eğitim verilmektedir. yiyecek-içecek yönetimi ve yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler olarak hazırlanmıştır. bölüm de eğitim dili ingilizcedir. fransızca ek dil olarak zorunlu öğretilmektedir. klasik yemek pişirme teknikleri, fransız, türk, osmanlı, akdeniz, uzakdoğu mutfakları ve modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilmektedir. pastacılık sanatı, çikolata hazırlama teknikleri, şarapçılığa giriş gibi diğer pratik derslerin yanında öğrenciler sanat tarihi, dünya mutfak kültürü, yemek tarihi gibi teorik derslerle mutfak sanatı ve kültürünü değişik perspektiflerle derinlemesine uygulamalı ve teorik olarak inceleyeceklerdir. yeme-içmenin bir sanat olduğuna inan programda temel sanat eğitimi, resim, heykel gibi alanlarda da öğrencilere eğitim verilmektedir.
bölümde öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri üst düzey teknoloji ile düzenlenmiş iki profesyonel mutfak ve 1 eğitim restoranı bulunmaktadır.
bölüm kontenjanı 50 kişi ile sınırlıdır. 5 öğrenciye burs verilmektedir. adaylar güzel sanatlar fakültesi tarafından düzenlenen yetenek sınavı (çizim) , öss puanı ve mülakat sınavı ile belirlenmektedir.
not:mülakat sınavı dedikleri de bildiğiniz yetenek sınavı. koyuyolar tabureyi bi masanın üstüne,çizin diyorlar. çok da zor bir şey değil yani.