kısmet olursa okumayı düşündüğüm bölümdür ts 1 360. sıralama 55 bin. antalya-mersin-izmir gibi yerleri düşünüyorum. bu şehirlerin gelmesi sıralamaya göre zor gibi ama yinede tercihde yazmayı düşünüyorum. bu bölümü okuyanlar varsa mesaj kutumu şenlendirsin.
Bu bolum hakkinda bilgisi olan yazar arkadaslarin mesaj atmasini rica ediyorum. Mezun olunca is imkanlari, bolumun zorluk derecesi vs. Tercih donemendeyim ve cok arastirmaci davraniyorum yardimci olabilecekler olursa cok sevinirim.
Tercihlerin bitmesine son uc gun var ve tekrar hazirlanmakla tercih yapmak arasinda gidip geliyorum. Gastronomi ve mutfak sanatlarini okuyan, bitiren, veya bilgisi olan arkadaslarin mesaj kutumunaydinlatmalarini rica ediyorum. Suana kadar hep olumlu yazilar okudum ama hala emin degilim. Pisman olur muyum korkusu var belkide.
Sanilan aksine bitirince asci olmuyorsun. Evet o da bir secenek ama meslek genel olarak cok genis bir alana yayiliyor. Ascilar terziyse bu bolum mezunu olanlar tasarimci der hocalar. Sadece yemek yapmayi degil isin kimyasini tarihini muhasebesini hatta fotografciligini bile ogretiyorlar. Tercih yapacak arkadaslarin ole gastronomi olsun da diye tercih yapmalarini onermem. Her gastronomi yeterli donanim da degil ve istenilen egtimi veremiyor. Bana kalirsa devlet istiyorsaniz ya mengene gelin yada gaziantepe gidin. Kaldi ki her ne kadar mengeni gomseler de sunu kabul edelim ki her sene tum turkiyede gastronomi bolumunden ogrenciler mengene gelip donanimli seflerden egtim aliyorlar.
Genel olarak asci olacaksin mantigi degil sen mutfak yada otel yonetebileceksin ve isi ezbere degil bilerek yapacaksin mantigi var. Ki cok dogru. Bolum nolursa olsun tecrube istiyor. Mezun olunca kimse sizi sef yapmayacak. Komi 1 olarak en kotu 1800le baslayacaksiniz. Buna hazir olun. Mutfaklar cok yorucu ve cok yipratici ortamlar. Sosyal hayatiniz bitebilir. Pskilojiniz bozulabilir. Gercek anlam da idealist degilseniz yapamazsiniz. Yol yakinken vazgecin. Sabah derse gelip gece on iki de cikmayi goze alin. Ki calisma hayati bunun on kati.
Asci olmak istemeyenler icin formasyon hakki tanindi. Isteyenler ogretmen de olabiliyor. Ayrica dedigim gibi yemek fotografciligi gibi alanlar da var. Yemek yazarligi. Editorluk.
Tercihler uzadı,bitti bitecek ve ben hala bu bölümü okusam mı okumasam mı diye karar veremedim. bölümü okuyanlar hoş şeyler söylüyor ama kendime uygun bir bölüm mü karar veremiyorum. hali hazırda şu aşamada beni engin bilgisiyle bilgilendirecek yazar arkadaşlarımın mesaj kutumu aydınlatmasını bekliyorum.. son kez...
Dört sene okuyup bu sene mezun olduğum bölümdür. Asla okuduğum için pişman degilim. Bana çok şey kattı. Yine oku deseler tekrar okurum. Mutfakta saatlerce çalıştık. Yorulduk. Yeri geldi yandık. Ellerimiz kesildi. Yeri geldi çok eğlendik. Hayatımın en güzel yıllarını böyle bir bölüm de okuduğum için kendimi şanslı hissediyorum.
Ekip çalışması nedir, sabır nedir, hayal gücü nedir gibi çoğu şeyi burda öğrendim. Bu bölümde türkiyenin en iyi üniversitelerinden birinden mezun olmanın haklı gururunu yaşıyorum.
Uzay da çilek yiyim ama muz tadı gelsin var ya. işte biz onu yapabilen insanlarız.
Bir zamanlar eğitim görmeyi çok istediğim bölümdü. Fakat sadece istemekle olmuyor ne yazık ki, çaba sarf etmek de gerekiyor.
Şuan hala istiyorum lâkin o kadar zamanım yok.
okumak istediğim ve yüksek lisans bile yapabileceğim bir bölümdür ve bunu inşallah mutlaka başaracağım, az kaldı.
bu bir tutku meselesi geç olacak ama olduğu kadar, ergenlik çağından (12-17 yaş) sonra insanın dekor yapmayı, hızlı bıçak kullanmayı öğrenmesi biraz zor ama olduğu kadar gideceğim peşinden, zaten ben dekordan ziyade tadıyla, kültürüyle, tarihiyle daha çok ilgileniyorum...
Kazandığınız takdirde kimsenin "şöyle olacak, böyle olacak, tiksineceksiniz " gibi laflarını dinlemeyin. Kendiniz yaşayıp görün. Benim de "öff çok zordur yaa" diye okumayı erteledikçe ertelediğim bölüm ama yine de ne güzeldir kesin. Özellikle mutfak sanatları tarihi off. Ama gerçekten ayaklar 1-2 numara büyüyormuş. Tırnaklar zaten dipten kesiliyor, makyaj filan tabii ki yok, sakallar bıyıklar da kesiliyor galiba. Ama yine de çok güzel makarnalar yapmak, pişirme süreleri, ne neyle en iyi uyumu sağlar sorularının cevaplarını düşününce yine çıldıracak gibi oluyorum. Belki bir gün mutfak sanatları da okurum ya. Zira hayalimdeki iş türkiye'ye gelenlere türk mutfağı-tarihi-kültürünü aynı anda anlatmak. Böyle gelsinler bi yandan yemekleri yedirip yüzlerindeki ifadeyi bekleyeyim heyecanla, bi yandan yemeğin ortaya çıkışını anlatayım, bi yandan türk mutfağının kaybolan binlerce çeşit yemeğinden birini tanıtayım. Hatta tanıtırken "türkler bile bilmez bu ölü bi yemek" diyeyim (burası çok önemli hep gözümde canlanıyor. O sırada turist kadın ağzındaki lokmayı çiğnerken gözlerini kocaman açıp nasıl özel bi şeyi denediğini hissedip mutlu olsun.)
sonra o ölü yemekleri yeniden hayata döndürmeye çalışan bi restorant olsun -ki ben de orada çalışayım- restorantın içinde kazılardan yeni çıkmış gibi yapılan seramik tabaklar olsun hatta. Tüm kültürleein en eski içkileri, yemekleri filan.
Ayyyy çok heyecanlı. Ama daha mutfak sanatlarına gelene kadaar 2-3 bölümüm var bitecek.