yiyeceğin ve içeceğin en iyisini bulma, hazırlama ve sunma sanatıdır. turizmin ilgilendiği sanatların içinde yer alır. özellikle aşcıların iyi bir gastronom olması seçilme sebebidir.
uzayda çekilen gaz sendromunu gidermek için astronominin yanında öğrenilmesi gereken bilim.
şaka bir yana, bir sanat dalıdır. bol çeşnili, az acılı, çok şerbetli...
yeditepe'de bulunan bölümü sanırım sadece güzel sanatlar fakültesinde bulunduğu için olacak yoksa ben bir bağlantı kuramadım yemek ile çizim arasında; yetenek sınavında öğrencilerden sandalye çizmelerini isteyen gerzek bir uygulamaya sahip bölüm.
mezun olunca bir de üstüne turizm veya işletme master ı yaparsanız işsiz kalma olanağınız sıfır. ve acayip zevkli bir meslek. bir kere klasik olarak yemek yapmayı sevmeniz hatta aşık olmanız gerekir. ama sırf yemek de değil. üniversitede -yamulmuyorsam üçüncü sınıfta- şarap, pasta üzerine seçim yapabiliyorsunuz. bir de ciddi anlamda donanımlı oluyorsun; yemek kültürü, tarihi hakkında epeyce şey öğrenmeyi sağlar gastronomi bölümü. iş alanına gelince dediğim gibi master falan katarsanız her türlü yeme-içme işletmecisine kadar çıkıyor. oteller arası bonservisten kırıyorsun zaten parayı, eğer bu alanda yetkinsen. ya da en keyiflisi gurme çıkıp tüm ülkeleri gezip yemeklerini değerlendirme imkanına sahip oluyorsun. ama gönül vermek gerek gerçekten. yeditepe bölümüne yetenek sınavına katılan bir kızdan biliyorum kız resmen ağlamış. yemek yaptıktan sonra elime sinmiş soğan kokusu beni mutlu ediyordu falan bir şeyler diyormuş. o derece yani. çift anadal yapmak istediğim bölümdür kendisi.
yemek bilimi olarak kısaca adlandırabileceğimiz bölüm. ancak ben bu bölümde verilen eğitimi sanat eğitimi olarak görüyorum çünkü (bkz: yemek yapmak bir sanattır).
Yeditepe universitesinde gastronomi ve mutfak sanatlari olarak bulunan bolum. Teorik dersler insani zorlayip bolumden biktirsa da pratik dersler eglenceli gecer. Mezun olmak icin calismak lazim kucumsenmemesi gereken bolum. 4. seneye baslayacak olmama ragmen son senem degil ve mezun olmak icin kac senem kaldigini bilmiyorum.
Vizyon işi. Mezun olmakla iş bitmiyor, sürekli araştırmak incelemek lazım. Sonsuz bir dal, insanoğlu var olduğu sürece devam edecek bir alan. Ayrıca okul mutfakları ile gerçek mutfakları kesinlikle karşılaştırmayın, çok tökezlersiniz.
yanlış bilmiyorsam artık yetenek sınavı değil de ygs ve/veya lys den öğrenci alımı yapıyor.
bilgi sahibi yazarlar gelen kutubu bi ateşleseler fena olmaz hani.