1960lardan sonra almanyanın ucuz işçi ihtiyacını karşılamak üzere türkiyeden de bolca giden işçi grubu. bu insanları almanlar almanyaya adapte olamamakla suçlarken, türkler de alamancı diye dışlamaktadır. belki de sorulması gereken soru almanların bu insanları topluma entegre etmek için ne yaptıklarıdır...
(bkz: berlin in berlin)
(bkz: kreuzberg)
almanca 'misafir işçi' anlamına gelen kelimedir. bundesrepublik deutschland yani batı almanya hükümeti, ikinci dünya savaşı sonrasında ülkede yapılacak o kadar iş var iken, bu işlerde çalışacak adam bulunamaması sebebiyle iş gücü arayışına girmiş ve akdeniz ülkelerindeki iş gücü fazlasından ya da başka bir deyişle işsiz genç nüfustan faydalanmayı düşünmüştür. bu bağlamda ilk olarak 1955 yılında italya ile, daha sonra 1960 yılında ispanya ve yunanistan ile ve nihayet 1961 yılında da türkiye ile 'misafir işçi gönderimi' anlaşması yapılmıştır.
bu şekilde almanya'ya çalışmaya gelenlere 'misafir işçi' denilmesinin sebebi, alman hükümetinin gelen işçilerin belirli bir süre çalışarak memleketlerine geri döneceklerini düşünmeleridir. aslında almanya'ya misafir işçi olarak gidenler de, biraz para kazanıp tekrar memleketlerine döneceklerini düşünüyorlardı. fakat sonuç beklenildiği gibi olmadı.
almanya'nın kötüleşen ekonomisi ve işsizliğin çoğalması sebebiyle 1973 yılında misafir işçi alımları durduruldu. bu tarihe kadar anlaşma yapılan ülkelerden almanya'ya yaklaşık 4 milyon misafir işçi gelmişti.
yeterince tanim yapilmis, ben komik ve gercek bir habere ilgi cekmek istiyorum: "Alman kızı Rita, Türk güreşçi Nejdet ile evlenebilmek için ailesinin 17 ay hapsettiği manastırdan kaçtı" (1969)