ölünün yapılması gerekli son görevlerinden birisi olan, genelde imamlardan oluşan, her daim abdestli olarak, ölü yıkama, pamuklama, kefenleme işini yapan kişi. genelleri sabırlı, sakin, sessiz görüntüye sahiptirler. ölü yıkama esnasında, daimi şekilde, peygamberimizin hadislerinden ya da, Kuran'dan derlemeler yaparlar.
Yirmili yaşlarımdayken devlet memuru almak için resmi ilan veren bir devlet hastanesinin ilanında görüp şaşırıp kaldığım kelime. "Gassal alınacaktır." Sonradan morg bölümünde ölülere gusul aldıran memurun görevine verilen isim olduğunu öğrendim.
zor bir meslek.
malzemeniz insanlar, hem de ölüler.
mesela genç yaşta ölenler oluyor. hayat bu.
mesela onların 3-4 yaşlarındaki kızları geliyor, tabutu kapatmadan göstermek istiyorlar, müsaade ediyoruz tabi etmek zorundayız, hakları en nihayetinde.
o kızların babalarına sarılışlarını görmenizi isterdim. ben çok ölü gördüm, uhuuuuu! sayısız. bir kaç tanesinden etkilendim sadece.
bir baba vardı. galiba 26-27 yaşlarında. bir husumetten dolayı silahlı saldırıda ölmüş. otopsiden çıktı geldi, vücut hem delik deşik, hem de otopsiden dolayı paramparça. saatlerce uğraştım, ailesi gelip gördüğünde psikolojileri bozulmasın diye. çünkü elimizin altına öyle cesetler geliyor ki, adam babasını tanıyamıyor, ceset o hale gelmiş.
neyse cenazeyi hazırladım, ailesinden görmek isteyen varsa buyur ettim içeri. kızı geldi. nasıl sarılıyordu bir bilseniz.
ellerimde eldivenler ve maskem vardı. kız sordu;
-abi neden babamı böyle sardın?
+üşümesin diye....
o yaşta bir çocuğa ölümü başka türlü anlatamazdım. biraz durduktan sonra babasını son defa öpmesini istedim ve tabutu kapattım.
ve o günden sonrada izne ayrıldım gittim uğraştım rapor aldım. evden çıkamadım bir kaç gün, ne ağlayabildim ne de atabildim üzerimden o durumu.
korku değil, bizde korku yoktur.
200 cesedin ortasında uyuduğumu bilirim. korkmam ölüden, diriden korktuğum kadar.
ama zordur bu iş, fazlaca duygu yüklüdür.
Türk korku sinemasının başarılı senaristi Alper Kıvılcım’ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı gerilim filmi Gassal 18 Aralıkta vizyona giriyor.
Hikaye: Gassal Abbas ücra bir köydeki evinde kendi başına yaşamaktadır. Evin en alt katını gasilhane olarak kullanan Abbas burada köyün erkek ölülerini yıkar ve kefenler. Şehir hayatından bıkan Akay’ın yolu Abbas’ın yaşadığı köyden geçer. Akay’ın ilk başta bir tek gece için misafir olacağını sanan Abbas durumun gidişatından huzursuz olur ama kendini bu gidişattan alamaz da… Annesinin kâbusu Abbas’ın peşini bırakmazken an ve an yaşanan gelişmeler her şeyin açıklığa kavuşmasını sağlayacaktır. Kim masum ya da kim daha kötü anlamanın tek yolu yüzleşmektir… Bu yüzleşme seyirciye korku ve gerilim dolu anlar yaşatacaktır.
gassal mesleği itikadı sağlam müslümanlar için hiç de korku unsuru değildir. teasırı izleyince farkettim ki itikadım okadar sağlam değil. filmi komple izleyip korkudan altıma edecegim günü beklemekteyim. *