genelde hastanelerde morg bölümünde bulunan, gasal adı verilen görevlilerin sırasıyla kişiyi önce inceden bi yıkayıp,sonradan vücudunu 3 kere sabunlayıp yine yıkadığını üstüne kuruladığı,ardından da gerekli yerlerini pamuklayıp,kefenin üzerine bilmediğim siyah toz benzeri zerreler döküp,gülsuyu döküp de,kefenlediği yer..
özellikle çok yakınınızı yıkama işlemine siz de dahil olduysanız,kendinizi bu dünya ile diğer dünyada bir yere koyamazsınız,öyle bir acı girer ki içinize;her yerinizi kaplar,ağlamak sizin çözüm değildir,o soğuk mermerden kaplı ufak odada yatan kişi yakınınız,babanız,anneniz,kardeşiniz,dedeniz değil de sanki ta kendinizdir..fakat böyle bir tecrübe de her ne kadar insanda psikoloji denen mereti ''reset''lese de,edilmesi gerekenler arasında yerini alır..siz de tecrübe edeceklerin,tecrübe edeceği zamanınızın gelmesini beklersiniz..
Kişiyi ölüm hakkında daha derin düşündürten mekandır.Burada kişi yıkanır ve üzerine ne olduğunu bilmediğim beyaz bir toz serpilir.Sanki gözlerini açacakmış gibi gelir ama ölüdür artık.Ve insan eti ağırdır maalesef , yaşarken birlikte yürüdüğün insanı taşımak için 4 kişi yetmez.
cahit sıtkı tarancı'nın otuzbeş yaz şiiri'nin son kıtasını hatırlatır.
neylersin ölüm herkesin başında,
uyudun uyanamadın olacak.
kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında
bir namazlık saltanatın olacak,
taht misâli o musalla taşında.
zincirlikuyu mezarlığında yer alanın cenaze arabası çokluğu ve hareketliliği bakımından eski tabirle topkapı garajını aratmadığı lakin sırf gidişin olduğu geleninin olmadığı bir nevi otogar.
Yazısını gördüğümde pek bir şey ifade etmiyordu ancak orada çalışan birinin anlattıklarını dinlediğimde ki üstteki bir yazarımız da bahsetmiş dünyanın bir kez daha geçici olduğunu hatırlattı bana.