garson

entry31 galeri12 video2
    1.
  1. Lokanta, pastane, kahvehane vb. yerlerde müşterilere hizmet eden kimse.*

    *
    2 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. sinirlendirdiğinizde kolanızın içine tükürebilecek, parmagını sokabilecek bir insan işinin adıdır.
    3 ...
  5. 4.
  6. Bu limon sıkılmış diye mızmızlanan müşteriye, iyi ya eğlendir o zaman şeklinde karşılık verme imkanı olmayan kişi.
    4 ...
  7. 5.
  8. lokantalarda yemek yerken basinizda zebellah gibi dikilip "bir istegin var mi abi" durusu yapan kisidir.
    1 ...
  9. 6.
  10. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi ile başlayan hayat yolculuğunda; kişinin üniversiteyi de kendi branşımda okuyayım düşüncesinin akabininde stajyer olarak başladığı ilk noktadır esasında..
    5 yıldızlı seçkin bir otelin banquet * bölümünde işe önce; "onu getir, bunu götür" şeklinde komutlarla başlarsınız, daha sonra komilikten garsonluğa terfi edersiniz eğer ağır otelcilik sektörüne dayanırsanız birkaç sene sonrasında gelebileceğiniz maddi ve manevi nokta sizi tatmin edecektir.. * *
    2 ...
  11. 7.
  12. amerikadakilerin günde * 150-200 dolar bahşiş kazandıkları meslek. *
    1 ...
  13. 8.
  14. iki eliyle 8 tabak tasıyabilen servis elemanıdır.

    (bkz: Tebrik etmek)
    2 ...
  15. 9.
  16. fransızcada oğlan, genç çocuk demek. muhtemelen servis yapan çocuklara zamanında fransızlar "oğlum" veya "genç, bir baksana" dedikleri için türkçe'ye de servis elemanı manasıyla geçmiş.

    kaynak : internethaber
    4 ...
  17. 10.
  18. Bir elinde dort tabak tasiyabilirsen oluyorsundur. Acemi biri icin once zor gibi gorunen bu durum iki haftada asilir ve artik bir elinde dort tabak obur elinde uc sise tasiyonsundur. Teccube konusuyor. Olmaz demeyin oluyor.
    Tabi ote yandan bir de siparisleri hafizada tutma gibi bir dert var. Yari yolda donup tekrar sormalar olur oncelerde biraz daha uyaniksan siparisin sistemetigini kurarsin 3 kahve 2 frape jin tonik carpi 2 biri buyuk biri kucuk en sonuna da bir beafetery isterse yandin ama neyse absent istemedigine sukredersin.
    1 ...
  19. 11.
  20. kibarlık icabı şef diye çağırdığımız insanlar. hesap işareti yapınca heyecanlanırlar.
    6 ...
  21. 12.
  22. 13.
  23. ayakkabı sektöründe genel olarak hamile bayanlar için üretilen ayakkabılara verilen addır. erkek için olanı da vardır.

    (bkz: patik)
    (bkz: bebe)
    (bkz: filet)
    (bkz: garson)
    (bkz: zenne)
    1 ...
  24. 14.
  25. vüs at o. bener şiiridir.

    "Cemal Süreya" için

    Bu garson
    Yüzdesini almıyor mu
    Niye üstü kalsın..
    0 ...
  26. 8.
  27. fotoğraf makinesinin neresine basacağını tam öğrendiler derken, iPhone'la birlikte yandı yine kafaları. *
    2 ...
  28. 9.
  29. 10.
  30. 0 ...
  31. 11.
  32. yorucu meslek. türkiye'de yapılabilecek en son meslektir. insanlarla doğrudan iletişimi olan her meslek zordur ama garsonluk başka bir zor. kız arkadaşına artistlik yapıp hava atmak isterken garson tarafından göt edilenler mı dersin. iphone 3g ile hava atmak isterken garson tarafından cepten iphone4 çıkarılarak yerin dibine giren angut mu dersin.zor ama acayip eğlenceli meslektir. her zaman anlatacakları cok şeyler vardır. diksiyon, yabancı dil filan hikaye. bu meslekte ilk kural sabırlı olacaksın, ikincisi biraz vücut dilinden anlayacaksın. mesleği uşaklık olarak gören, seni 10 lirayla satın aldığını sanan aşağılık kompleksli insanada sabrın sonu selamet diyeceksin. tabi çok kaşınan oluyo o ayrı. velhasıl kelam zor iş. ayaklar sağlam olacak. vücut dirençli olacak. çelik gibi sinir olacak.

    not: size sinirlendiğinde içeceğinize tüküren filan yok lan. ama askerde bir arkadaşım komutanın birasına işemişti o ayrı.
    6 ...
  33. 12.
  34. Ben mi PARANOYAĞIM bilmiyorum; dışarıda sert, ters davranmaya ve fırça atmaya en çok korktuğum kişiler GARSONLARDIR.

    Hele bir yemeğe, 'Bunu yemem, götür, yenisini getir' demeye çok ama çok korkarım; kimbilir neler yapa-bi-lir; yapıyorlardır...

    Bazı arkadaşlar; 'Bu çorba çok yağlı, götür yağsızını getir' diyebiliyorlar mesela; CESARETLERiNE hayranım...
    0 ...
  35. 13.
  36. 14.
  37. Memlekette yapılan en zor mesleklerden ki tecrübe ve iyi cv ile iyi paralar kazandıranilecek meslek, özellikle istanbul' da. Şahsen uzun süre lüks ve ultralüx mekanlarda yapmışlığım vardır. Siz gidip hizmeti değil garsonu satın aldığınızı sanırsınız ama emin olun bazı mekanlarda çalışan garsonlar o vatandaşın iki belki de üç katı fazla para kazanır ayda. Ha şu da bir gerçek, bir garson uyuzluk, artislik yapan bir misafire gıcık olmaz. Hatta tınlamaz bile. Yalnız dikkatinizi de çekeyim, iphonenunuzu eline verdiğiniz garson eskiden fotoğrafçı olmuş olabilir, vatandaş kıçı kırık 550d yi tam otomatikte kullanırken bizi çek diye eline aldığı makineyi manuele çekip çatır çatır fotoğrafınızı çektikten sonra sizi şaşırtabilir, demedi demeyin. Deklanşörün yerini biliyorlar yani.
    0 ...
  38. 15.
  39. turizm otelcilik lisesi okurken stajlarimda ve liseden mezun olduktan sonra 18imi doldurana kadar ugrastigim , daha sonra birakamayip 5 yil kadar yaptigim meslek dali. daha sonra level atlayip karsilama komitesine gecmistim tabii.
    oncelikle asla hafife alinmasi gereken bir meslek degildir. universite ve liselerde "basmane garsonu" ve/veya "gar lokantasi garsonu" dedigimiz kisilere garson denmemelidir. zira bes parmagina bes bardagi gecirip set-up atarken o catal ve bicaklara ciplak elle dokunan insanlara garson denmez.
    sayisiz otelde calistim, simdiki kaya thermal resorts&convention, bir zamanlarin prenses'i, izmir swiss ôtel, hilton, bir zamanlarin efes'i, sheraton, belcekiz beach club, turunc hotel,mövenpick... tabii aga, 5 yildizdan asagisi kurtarmiyor.
    garsonlar yeteneklerine gore 3'e ayrilir:
    banquet garsonu; 3lu bir kanepenin yarisi kadar bir tepsiye 15-20 adet 33cm'lik tabak sigdirip, bayan dahi olsa zorlanmadan kaldirabilen, tepsi tasimanin her yolunu bilen garson tipidir. 20 kisilik bir madanin siparislerini captan order kullanmadan aklinda tutabilen yigidodur. yazon sicaginda gomlek-yelek-papyon uclusunu kaldirabilen insandir. 14 saat boyunca-ki 14 saat cogu otelde te shifttir- ayaginda babet/kundura ile kosusturqn insandir. tek seferde 20 sandalye cekebilir. servis arabasi kullanmadan 6li ambalajlardaki 1,5 lt sulardan 5-6 tane sorunsuz tasiyabilir. 24 saat araliksiz calisip 7-8 saat depoda uyuyarak ertesi gunu tekrar calisabilir. tek basina 3 masaya, yani 60 kisiye bakabilir. bayan erkek fark etmez hepsi yigidodur, candir. surenli banquette calisan bir garson ayda 3.500 tlden asagi kazanmaz, ki bu paranin sadece 890i asil maastir, gerisini tipten gazanir. bu garsonlarin cogu iphone 4-5 kullanir, camel'dan asagisi kurtarmaz.
    acik bufe garsonu; 20 bos tabagi tek eliyle tasiyip oteki eliyle pardak tepsisini tasiyan insandir. tek basina 15-200 kisiye bakar. olay sadece bos toplamak degildir. bunun pecete katlamasi vardir, set up atmasi vardir, bardak silmesi vardir. acik bufe barinda "amina kodugum benim astigim orderda gin tonic mi yaziyordu, gotunle mi cikartiyorsin orderlari" diye bagirmasi vardir. elindeki vodka tonicle "bu kiminda ya" diye salak sqlak bakinmasi vardir, neyse ki halden anlayan "misafir" gulumseyerek elini kaldirir. ortada kosusturan veletlere carpmamaya calismasi vardir, 8de baslayan kahvalti icin 5te kalkmasi vardir.
    a la carte garsonu; her ne kadar en rahat garson gibi gorunse de insanlarla en icli disli insandir. diksiyonu duzgun olmalidir, fizigi duzgun olmalidir, bu ner ne kadar her garsonda gecerli olsa da a la carte darsonlari adeta pikacudur. onlar ozel secilirler. kibarliktan kirilmalidir bir alacarte garsonu. "izninizle" demeden adim atamaz, imkani yoktur. postasi rahatlayinca gecer backround'una 65 liraya satilan tabagi sivasli ustalarla olan ahbapligi sayesinde bedava yiyebilir. flambe yapar, transh yapar, az da olsa fransizca.bilir, ingiliz usulu servis, amerikan usulu servis, fransiz usulu servis, rus usulu servis, heeepsini yalayip yutar.

    bar garsonlari vardir bir de. onlar da iclerinde 3'e ayrilir:
    pool bar/beach bar/snack garsonlari; 45 derwce havaya ragmen yuzlerinde yazin en serin gunuymus ifadesiyle calismaya gayret gosteren ve basaran, her daim havuza atilma tehlikesi olan, insanina gore misafirleri islatabilen, haviza atabilen, tepelerinden icki dokwbilen, buz savasi yapabilen, kafalarindan gozluklerini alip kacabilen, sort ve tisortle calistiklari icin amele yanigi olmaya mahkum, iyi tip kaldiran, tum olumsuzluklara ragmen buyuk ihtimalle meslegini seven insanlardir. her gun ayni kisileri gordugu icin bir sure sonra misafir istemeden icecegini gonderir, sezlonglarda misafirlerle birlikte uzanir, havlu dolabinin kullanilmayan alt rafina kivrilip yarim saat kestirebilir. sapka/gozluksuz calismasi imkansiz insandir.
    disco bar garsonu; isten her gece/sabah kafasi guzel ayrilan, genel mudurle "patron bu ger de iyi hasilat yaptik beeaa" seklinde konusabilen, erkekleri her gece en az 1 turist kaldiran, piste cikip dans edebilen, tek elinde -parmaklarini icine sokmadan 5 bardak tasiyabilen insan turudur. misafirlerden tip yerine paket paket sigara alir.
    lobby bar garsonu; iclerinde tek duz adam budur. gin boyunca cay/kahve getirip goturur..

    bar garsonlari ayni zamanda barmaid/barmen kapasitesi tasir. zaten cogu barmen /barmaid bar garsonlugundan baslar ise.

    garsonluk sabir isidir, guler yuzlu insan isidir, oyunculuk yetegi okan kisilerin isidir. sinirlendiginiz.bir misafire surat asma sansiniz yoktur, mumkun degildir.
    adam duymustur "kirmizi ete kirmizi sarap, beyaz ete beyaz sarap" sozunu, sut kuzusunuz yaninda sizden yillanmis agir bir kirmizi sarap ister. tutar bir de o sarabi soguk ister. kalbiniz ve beyniniz "hhaaamina kodugumun sonradan gormesi" derken, dilinizden kibar ve alcak bir tonla "tabii efendim, baska bir arzunuz?" cumlesi dokulur.
    bir garson 5 dakikada 2 sigara icebilir.
    garsonluk zor zanaattir. komiyken ayak isi yaparsiniz. komilik yapmayan garson olamaz.
    yabanci dil ister, fizik ister, diksiyon ister, insan sarrafligi ister, muziplik ister.kibarlik ister, musteri iliskilerini bilmek ister, gezmek ister, ev ister, araba ister, yat ister.. pardon kaptirdim biraz.

    cocochanel belcekiz beach club'da barmaid oldugu zamanlarda soyke bir olay yasamistir.:
    yuksek zeka seviyesine sahip is arkaaslari turistlere s.a. demeyi ogretir. bardan icki almaya elen turiste ne icecegini sormaktadir:
    co: hello
    tu: selamin aleykum
    co:-cocochanel saskin- ne alirdiniz?
    tu: one beer please..

    her turlu zorluguna ragmen en eglenceli zamanlarin gwctigi meslektir, ozlenendir.
    bana aylaaar aylar sonra tekrar entry girdiren baslikir.
    gulumseyerek hatirlanandir.

    edit: yazim hatalari icin binlerce ozur, heyecan yaptim biraz.
    1 ...
  40. 16.
  41. 17.
  42. Toplumdaki düzen çemberinde insanlara hizmet dalında kendisine bir meslek edinmiş kişilere verilen isim.

    Anlamadığım nokta şu; efendim, hiyerarşi sayesinde bugünlere gelmiş bir tür olan insanoğlu birbirisinin işlerini görerek hayatını idame ettirir. Avukat cezai durumlara bakar, çöpçü etrafı temizler, tüpçü insanlara yakıt sağlar. Garson da Yenilen yemekleri servis eder. Hepsi bu. Neresi böyle acayip anlamış degilim. Bende bir eksiklik var sanırım.
    bir su içeyim.
    1 ...
  43. 25.
  44. dilimize Fransızcadan geçmiş ilginç meslek isimlendirmesi. "oğlan çocuğu" demek fransızca da ve türkçe ile aynı anlamda da kullanılıyor.
    fakat daha kibar olarak fransızlar "yemek sunucu" anlamında "le serveur" diyor daha çok.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük