şarkının sözlerindeki "gamzedeyim ifadesi benim için yıllarca yanakta beliren oyuk manası taşırken, etnry'yi okuyunca farklı bir anlam kazandı.
(bkz: gamzede)
insanı kahırdan kahıra sürükleyen şarkıdır.
siz bu şarkıyı dinlerken anne yada annaneniz de eşlik eder şarkıya.
zaman kavramı olmayan her nesile hitap eden eserlerdendir.
sabahtan beri bıkmadan, usanmadan dinlediğim barış manço eseri. ayrıca ilk kez bu denli dikkat ediyorum mükemmel bir bas riffi var bu şarkıda. hatta dinlediğim en etkileyici bas riffi diyebilirim. barış abinin vokali de mükemmel. dinlemeyenlerin çok şeyler kaçırdığı şarkı.
bir kere ve bir kere daha (bkz: müzeyyen senar) dan dinleyebileceğiniz ve hiç sıkılmayacağınız sizi taa nerelere taşıyabilecek bir türk sanat musikisi eseridir.
gamzede den kasıt gamdan, dertten çok çekmek iken pek çok insanın isim olarak gamze ye yazıldığını sandığından ve benim de öyle algılamak istediğimden en güzide barış manço şarkılarından biridir benim için.~ ~
forza 143! öncelikle bunu belirterek entryme geçiyorum.
bizler anladık ki 2 duble atmadan bi cacık yapamaz olmuşuz. en cesur olduğum dakikalar bu anlara tekabül ediyorlar. e karşısına geçtiğimizde dizlerimiz tutuluyor. bilen bilir, ki dağ gibin beni bile düşecekmiş gibin yapıyorsa allah'tan dilerim ki yerlen yeksan olayım, lakin karşımda dur! bitsin bu çile, keder...
tatyos efendi üstadın türk sanat müziği şaheseridir. barış manço'nun değildir yani şarkı, sözleri leyla hanım'a aittir. uşşak makamındadır.
ayrıca cansu koç versiyonunda vurmalılar ön plana çıkartılmış ve uşşak makamının havası yerle bir edilmiştir. aralara elektro-bağlama konmuş ve bu da klasik müzik eserini arabeske çevirmiştir. tatyos efendi'nin babası istanbul'da marangozluk yapan manok efendi adlı bir zat imiş, bestekarın kendisi çok fakirlik çekmiş, bu şarkıyı besteledikten kısa bir zaman sonra da hayatını kaybetmiş. cenazesini bir kaç kişi kaldırmış. bu olaylar geçen yüzyılın başlarında istanbulda cereyan ediyor.
bu şarkının en iyi versiyonunu barış manço yapmıştır, yaylılar ön planda bir düzenlemeyle bu güzel şarkı daha da bir güzelleşmektedir çünkü. keman, yaylı tambur veyahut kabak kemane ile çalındığında insanın ruhunu ürperten bir havası vardır. vurmalılar bu şarkıda ön plana çıkmamalıdır.
sözlerdeki "inlerim hiç rehâ bulmam" kısmı bir kaç kişi tarafından "inlerim hiç revâ bulmam şeklinde" yazılmış, yanlıştır.
ayrıca klasik müzik icracılarınca (müzeyyen senar hanımefendi gibi) "nihayetsiz bu takibe doğrusu takât yetmiyor" şeklinde söylenmektedir. barış manço bu kısmı "nihayetsiz bu takibe doğrusu ömür yetmiyor" şeklinde söylemiştir.