yerel halk tarafından; osmanlı imparatorluğu döneminde padişah'ın istihbarat sağlamak adına anadolu yakasına gönderdiği habercilerin ulaşımını sağlayan bir çeşit sandala verilen ad.
görevini adamına göre muamele yaparak sözlüğe katkı da sağlayan, moderatörün olmadığı yerde meydanı boş bulanların entrylerini gammazlayarak sahnedeki çocukları pisten inmesini anons eden zat-i muhteremlerdir. **
uludag sozluk dahilinde her nevi sozluk muhteviyatına sahip olmayan tum entryleri yetkililere bildiren kisilerdir. yaptıkları is; sınırsız ozgurluk icinde milyarlara ulasabilecek kapastiedeki bir ortamda islerin cıgrından cıkmasını onlemek ve bizim olan bu seyi temiz tutmaktır. yazmaktan ziyade okuyanlar olarak yer alırlar veya oyle olması lazımdır. bunun yanında her sozlukcu bir gammaz olursa her kullanıcı oto kontrolunu yapar digerlerini de kendisi gibi gozetlerse hem sozluk daha iyi bir yer olur hem de 100 binlerce entry ile ugrasmak zorunda kalan bir avuc kisinin yuku azalır. sonuc olarak onemli olan sıfatlar degil bilinc ve egolarından sıyrılmıs bireylerdir, bireylerin kalitesi o bireyleri bir araya getiren kitlelerin ve olusumun kalitesini ortaya koyar...
Türkçemizde bir sürü eş manâlı kelimesi olan sözdür... galiba milletçe gammazlardan çok çekmiş olucağz ki bu kadar çok müteradifi (eş manâlı kelimesi) var..
önüne gelene verilirse, içinde "otuzbirinci nesil" adlı şiir olan başlığı "otuz birinci nesil" olarak düzelttirir. demek ki önüne gelene vermemek lazım bu mereti.
sözlüğe yararlı mı zararlı mı olduğuna karar veremediğim "tip"ler. eğer gerçekten yararlı olmaya çalışıyorlarsa entry girmeyi bırakıp yazılanları tek tek taramaları gerek; çünkü sözlükte milyonlarca "bana göre", "dedirten" var. ama sizin entry'niz siliniyor, siz de "bıdı bıdıdır" gibi 2 kelimelik bir tanım ekleyerek o entry'i canlandırabiliyorsunuz. burada gammazın yaptığı gereksiz, tamamen size kıl olup olmamasıyla ilgili. şikayet ediyor, sonuç alıyor.
ama öyle entry'ler var ki evet gammaz gerekiyor.
iş gammazlara mı düşüyor? "gammazım ben" hissi objektif olmayı da mı gerektiriyor? yoksa "hayatta böyle değil mi zaten?" diyip geçmeli mi insan?
sözlüğe degil zararı, yararı olduklarına kanaat getirilmesi gereken "tip"lerdir gammazlar.
sözlüğe yararlı olabilmek adına, gördükleri yanlışları "gammazım ben" botunu sayesinde düzeltilmesi için moderatörlere iletirler. bu yanlışlıkların tespitini; gerek denk geldikleri zaman, gerek bir yazarın tüm entrylerini gözden geçirerek yaparlar. fakat, gammaz oldukları kadar "yazar"dırlar. gammaz olmaları, sözlüğe daha az faydaları olacak düşüncesiyle yazmalarına engel degildir.
ayrıca tabiri caizse, "formatı yalayıp yutmuş tipler" oldukları düşünülürse, gördükleri hataları şahsi bir meseleden çok, sözlüğün menfaatleri yönünde kullandıkları sonucuna ulaştırırlar bizleri.
malesef ulaşacagımız sonuç yolları pek açık görüş mesafesine sahip degildir, kabul..
nasıl her memleketin iyisi ve kötü varsa, gammazın da bir iyisi bir de kötüsü vardır.
formata haddinden fazla uyan bir entryden sırf kişisel bazda rahatsızlık duyup, şikayet eden, altına "ee yeter artık" notu ekleyen gammaz arkadaşlarımız mevcuttur.
sadece ve sadece gammaz arkadaşları suçlamak ya da sözlüğün daha iyi bir yer olması için onlardan medet ummak kadar saçma br düşünce yoktur. çünkü;
gammaza gözü kapalı güvenerek, entry okumadan, formata uyan bir entry silen moderatörlerimiz vardır.
yani;
iş gammazlara mı düşüyor? evet! "gammazım ben" hissi objektif olmayı da mı gerektiriyor? evet! yoksa "hayatta böyle değil mi zaten?" diyip geçmeli mi insan? asla ve kat'a!
bunun peşi sıra "moderatörüm ben" hissinin de objektif olmasını gerektirdigini düşündürmelidir.
düşünmelidir demiyorum, evet!
uludağ sözlüğü adam gibi adam yapan arkadaşlardır. her ne kadar isimlendirme biçimleri itici de olsa herkesin olamayacağı bir meziyettir. gerçek gammazlara bu sözüm görevi kötüye kullananlara değil.