Silmarillion yanında gofturosun lafı olmaz. Tolkien tamamen orijinal bir başyapıt çıkarmıştır ortaya. Kendisi ingilitere dil bilim profesörü iken martin sadece şişko bir çocuktur.
Henüz özetini çıkaran olmadığı için okumadığım iki kitabın karşılaştırması. bu kitapları okuyanlar ameledir. filmi veya dizisi çıkınca izleyenler ise pratik zeka sahibidir.
Bu Kıyaslamayı Yapanda Afedersiniz Penise Sürülecek Akıl yok.Lotr ile Hiçbir Kurgusal Evren Eseri Kıyaslanamaz,Kıyaslanması Teklif Dahi Edilemez.Bakın Lotr Diyorum Silmarillon da Demiyorum çünkü Silmarillon'un Her Karakterine 3 Cilt Roman yazılır Ardından Hepsinin Filmi yapılır.
(bkz: Saçma Versus)
lotr ve game of thrones'u kiyaslayacak ne yasadiniz diye tepki verdigim baslik. hayir anlamiyorum orta dunyaya omrunu vermis bir yazari, seks duskunu ayyas bir yazarla nasi kiyaslarsiniz anlamiyorum.. lutfen burayi terk ediniz. acikis sol tarafta.
sadece film ve diziyi izleyip gelenler şu cümleden sonrasını okumasın. bir tarafta yarattığı ırkların zamanında patentini alsaydı yedi sülalesi zengin olacak tolkien abimiz var. sayesinde en sevdiğimiz oyun olan heroes of might and magic gibi bir oyunu da gördük. dört ilahi kitaptan daha iyisini, silmarillion'u da yazmıştır, valla bak, fingolfin'i tanısan çok seversin. fakat martin abimiz de öyle yabana atılacak bir adam değildir. game of thrones tamamiyle fantastik edebiyat ürünü bir eser değildir kanımca, ve de olay örgüsünün işlenişi, karakterler arasındaki diyalogların psikanalize kaçışları hitap bakımından daha olgun, yaşı biraz daha ilerlemiş kesime daha fazla hitap etmektedir. ergen seyirci grubu, yüzüklerin efendisini izleyip, game of thrones serisini izlemeye başladıktan sonra "eee ne zaman ortaya çıkacak bu white walkers?" diyecektir. yoksa olgun okur grubu zaten farklı kulvarlardaki bu eserlerin kıyaslanamayacağını bilir. ha eğer ki kıyaslanırsa, bu kıyaslamadaki ince çizgi de zaten yazarların okuyucuya vermek istediklerinde gizlidir. yoksa martin zaten karikatürist bir arkadaşına "whitewalkers sanılanın aksine, buzdan harikalar yaratabilecek çok zarif yaratıklardır" demiştir. yani beklenti sadece fantastik unsursa, doğru adres her zaman tolkien'dir. ama iki seriyi de okuyun, izleyin demiyorum bak, okuyun. sonra gelip jordan-curry kıyaslaması da yapıyosunuz.
lotr bildiğin masaldır hobitler cüceler ibne kılıklı elflerden oluşan sonu başından belli ve karakterleri yüzeysel işlenen duygudan yoksun bir oluşum. kısaca fantazi yani hayal yani masal... ama g.o.t öyle mi hem bir fantazi sizi sıradan hayatınızdan koparan bir masal. enfes bi dram. her karakter kendini size ayrı ayrı yaşatır. nefret ettiğiniz bi karakterin iyi yüzünü görür ona ısınırsınız. zafer benim derken her şeyini kaybedn insanların hikaysini görürsünüz. o kadar gerçek ve acımasızdır. lotr da ise hemen hiç bi duyguyu hissetmezsiniz çünkü gerçekçi değildir. tek düze gelişir olaylar. karakterlerleri gerçek hayatta göremezsiniz. daha çok sayılacak konu var aslında.
kısacası lotr da tıpkı star wars gibi temel hikayesi güzel olsa da sikindirik bi eserdir.
Yazar resmen lotr'a masal dedi ya la. Tamam got da efsane ama yani ayıptır be. Lotr'a masal yakıştırması altında karalama kampanyalarını hiç tasvip etmiyorum. Umarım şakadır. Lakin şakası dahi hoş değil. Beşinci entrynin şafağında onbirinci nesile bakın.
kıyaslamak bile saçmalıtır. game of thrones hikayesinin ve kurgusunun sert acımasız gerçekliği ile benim gibi fantazi türünü sevmeyen birini bile kendini hayran bırakabilmiştir. aslında game of thrones dizi ve hikayesini fantazi olarak nitelemek bile bi hakaret sayılır. çünkü game of thrones hayatın bizzat ta kendisinden ilham almış bir eser.
J. R. R. Tolkien fantastik edebiyatın tanrısıdır George R. R. Martin ise herhangi bir kuldur. ayrıca george martin para için eserini mahveden birisidir. hayır efendim ne diye dizi yaptırıyorsun önce romanı bitir sonra dizi yapsınlar. adamın yazdığı kitap diziye göre geride kaldı. 6.sezonu diziyi yapanlar kafasına göre uyduracak galiba.