dünyadaki tüm sahillerde bulunan tüm kum tanelerinden milyonlarca kat daha fazla yıldız barındıran topluluk, ki bu bile sonsuz evrende küçük bir nokta gibidir.
diğer adları gök adadır. edwin hubble 1923 yılında sahip olduğu, o zamanın en büyük teleskopuyla, andromeda gök adasını izleyerek evrenin sadece bizim gök adamızdan oluşmadığını aslında birçok gök adadan sadece biri olduğumuzu kanıtlayarak ufkumuzu açmıştır.
şekilleri ve oluşumlarıyla gerçek birer sanat eserleridir.
Galaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan sistemdir. Tipik galaksiler 10 milyon (cüce galaksi)[3] ile bir trilyon (dev galaksi) arasındaki miktarlarda yıldız içerirler ve bir galaksinin içerdiği yıldızların hepsi o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngelerde döner. Galaksiler çeşitli çoklu yıldız sistemlerini, yıldız kümelerini ve çeşitli nebulaları da içerebilirler. Çevresinde gezegenler ve asteroitler gibi çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş, Samanyolu galaksisindeki yıldızlardan yalnızca biridir.
galaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan sistemdir. ilginç olan dünya üzerindeki tüm kum tanelerin toplamından milyarlarca daha fazla yıldız ve gökcismine sahiptir galaksiler. bu bile evreni yaratanın ne kadar mükemmel bir güç olduğunu bize kanıtlar .
kütlesinin büyük kısmını karanlık madde ve karanlık enerjiye bağlı kozmolojik evrendeki en büyük bütündür.
merkezinde bulunun süper karadelikler kütlesinin büyük kısmını oluşturur. bunun dışında yıldızlardan oluşan sarmal kollardaki toz bulutu ve nebulalar da yeni yıldızların doğum yeridir. gelecek 3 milyar yıl içinde çarpışacağımız komşu galaksimiz andromedadaki yıldız sayısı, yuvamız olan samanyolu galaksisinden 3 kat fazla olmasına rağmen, yaklaşık samanyolu'nun yarısı kütlesine eşittir. bu da karanlık enerji oranıyla alakalıdır.
bütün bunların dışında bir arada hareket eden galaksiler uzayı devasa biçimde büker ve çoğu zaman görmemizin imkansız olduğu uç uzayı periskop etkisiyle görmemizi sağlar. uzak uzay gök cisimlerinden gelen ışığın bu bükülen uzayla mercek etkisi yapması da bize evrenin sınırlarını görmemizi sağlar.
kütle çekimi her maddenin uzay-zaman dokusuna uyguladığı bir güçtür. küçük ölçeklerde bunun etkisini göremeyiz. mikro evrenden makro evrene geçiş yaptıkça bunun etkilerini daha iyi görürüz. bu makro evrende ayın, dünyanın pek gözle görünür bi etkisi yoktur ama iş güneş ve güneşten büyük galaktik gök cisimlerine gelince sihir kendini gösterir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1825034/+
aynı kütle çekiminin üstte belirttiğimiz periskop etkisi ise galaksi kümelerinin tüm uzay-zaman dokusunu adeta allak bullak eder. bu düzeyde bükülme de bazen tek bir gök cisminin birden fazla görünmesini sağlar. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1825040/+
samanyolu galaksimiz yerel grupla beraber başak süper kümesinin içindedir. bunun da üstünde evren var. insanlık olarak yaptığımız maks haritalama da burada son buluyor. ortalama 100 milyar ışık yılı çapındaki evren modeli.
Beş bin? iki milyon? On milyar? Hayır, dört tane görebiliriz. Aslında oturduğumuz yerden yalnızca iki tane görebiliriz, bunlardan bir tanesi de içinde bulunduğumuz Samanyolu’dur.
bu şarkıyı hep duyuyor fakat ece mumay'ın galaksi şarkısı olduğunu bilmiyordum. çünkü hiç kendim açıp dinlememiştim. ben onu daha çok hande yener'in bir şarkısı sanıyordum. gerçeği geçenlerde öğrendim.