efsanevi roma imparatoru.(ingilizcede july ayına adını vermiştir) Sezar adı pek şaşırtıcı olarak sezeryan operasyonundan gelir ve bilindiği üzere roma devrinde bu tür ameliyatlar vardır. Yani adının tam anlamı sezeryanla doğmuş juliilerden gauistur. Kendisi diktatörlüğünü ilan edip senatoyu üzmüş ve senato meydanında herkesi gözü önünde senato üyeleri darafından bıçaklanmıştır.Ki ayrıca belirteyim brütüs sezarı delik teşik olduktan sonra ölmeden hemen önce son olarak bıçaklamıştır. Ama sezarın kanı yerde kalmamış yeğeni octavius(agustus olarak bilinir ağustos ayına adını vermiştir romanın en fazla fetih yapan krallarındandır) brütüsü yenilgiye uğratmış ve cumhuriyet devrini kapatmıştır.*
Ölmeden önce senatoya, uzun yıllar roma imparatorluğu altında yaşamış keltler, macarlar galyalılar gibi barbar kavimlerinden de temsilci sokan ve aynı zamanda anadolu'da pontus krallığını yenip senatoya gönderdiği mektupta efsanevi veni vidi vici özdeyişini yazmış,
bazı söylentilere göre kısır olan, kleopatra ile sıcak saatler geçirmiş, almanların krallarına dediği keiser kelimesi isminden isminden gelen imparator.*
roma cumhuriyeti'ni bitiren ve roma imparatorlugunu baslatan adamdir. kisaca anlatirsak soyle bir adamdir:
karizmatik bir adamdir. savas ganimetlerini pleblere, yani halka dagitirdi. halkin cogunlugu onu severdi. onu istemeyenler ise, senatodaki ayricaliklarini kaybeden ve siradan halkin bile yonetime katilmasi nedeniyle hosnut olmayan soylulardi.
sonucta alavere dalavere ile senatonun ortasina bicaklayarak oldurduler sezar'i. sonra soylular eski ayricaliklarini tekrar aldilar mi? hayir. sezar'in en guvendigi adami, octavius augustus yonetimi ele gecirdi ve halk destegini de arkasina alarak roma'ya en zengin gunlerini yasatti.
soylular ise ya savasta olduler, ya da kacmaya calisirken yakalanip elleri kesilerek senato kapisina civilendi!
meşhur spartaküs ayaklanmasına karşı crassus'un ordusunda subay olarak görev almıştır.senatoya, konsüllere karşı gelerek riskli işler yapsa da şansı yaver gitmiştir.kurduğu güçlü ordu roma'nın içinde bulunduğu panik ortamında onun jokeri olmuştur.pompeius'un ordusuna sayıca eksik olmasına rağmen karşı koymuştur ve hezimete uğratmıştır.
sonuç olarak cumhuriyet rejimini yıkıp diktatörlüğünü ilan etmiştir.kendisine karşı yapılan ayaklanmaları bastırmış mutlak otoritesini kurmuştur.
planlı bir suikastle öldürülmüştür.affettiği, pompeius'un eski taraftarlarından olan manevi oğlu marcus brutus de suikastçilerin içinde yer almıştır.etrafı ellerinde hançer, onu öldürmeyi amaçlayan senatörlerce çevriliyken kaçmaya çalışmış ancak kımıldayamamıştır.tam brutus'ü de içlerinde görüp ona 'sen de mi oğlum' derken onun tarafından hançerlenmiştir.
en büyük muhaliflerinin bir kısmını öldürüp roma yönetiminin zirvesine çıkan, en büyük muhalifleri tarafından öldürülerek roma yönetiminden kaldırılan, ondan sonra roma'ya kendisi kadar güçlü (askeri, siyasi ve diplomatik açıdan zeki anlamında) biri daha gelmeyen roma imparatoru.
Julius, genç yaşında hitabeti ile ün yapmış, ustaca kurduğu cümleler ve kelime oyunları ile yargıçların gözünü boyamıştır. Çok mahkum kurtarmıştır şimdi buna avukatlık diyorlar ama o para kazanamıştır...
sokak başlarında "abi biz bu parfümleri havaalanından aldık..." cümlesiyle başlayıp üzerinize sümük gibi yapışan tipler vardır ya hani, işte öyle tipsizin tekiymiş bu.
tarih derslerinde falan senatoda 20 civarı kişi tarafından arka arkaya bıçak darbeleri ile öldüğünü duyunca tamam deyip geçiyorsunuz, üzerinizde pek bir etki bırakmıyor. Fakat aynı hikayeyi tv'de izleyince insanda bambaşka bir etki bırakıyor. Tecavüze uğrar gibi arka arkaya 0 denyonun bıçağı sokması.
Ne kötü ölüm be kardeşim, tükürsen boğacağın 20 kişi gelip arka arkaya sağdan soldan seni bıçaklıyor.
galya'yı fethettikten sonra roma'ya gelerek kendisini diktatör ilan etmiş bir deha. en büyük zaafı fazlasıyla affedici olmuş olmasıdır. zamanında kendisine sırt çeviren başta brütüs olmak üzere birçok senatörü affettiği için senatoda delik deşik edilmiştir.
Roma imparatorluğunun efsanevi lideridir. Rivayetlere göre annesinin karnından kesilerek doğumu yapıldı ve bu yüzden sezaryenle doğum ifadesi türedi. Galyalıları yendikten sonra söylediği "veni vidi vici" yani "geldim gördüm yendim" sözü tarihe geçti. Mısırın helenistik kraliçesi Kleopatra ile aşk yaşadı. Roma imparatorluğunda başlayan cumhuriyetçi rejimi daha merkeziyetçi yapmaya çalıştı. Bu yüzden de manevi oğlum dediği Brütüsün de içinde olduğu senato üyeleri tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Son sözünün "Sen de mi Brütüs?" olduğu söylenir.
roma imparatorluğunun melodramatik figürlerindendir. nasıl ki yaşantısı, bir ahenk, hışım ve kudret ile geçti ise; ölümü de aynı doğrultuda bir "kıyım" a sahne olmuştur.
sahih anlatılara göre: senatoya girdiği anda, sezar ile bir üye tartışmaya koyulurlar. diğer üye, sezar'ı iter. pelerini açılan sezar bu hamleyi savuştursa da, üyenin "şimdi!", "hadi!!" şeklindeki feryatları sonrası, kabileden bir kişi hançerini sezar'ın avucunun içerisine sokar, sonrası malum.. diğer katiller dört bir yanından hunharca hançer darbeleri ile, roma'nın ilahını bertaraf ederler..
brütüs mü?
o sadece, bir alegori.. kimisine göre: olaya müdahil bile değildir