anahtar kelimeler: olay gerçekleştiğinden itibaren 1 yıl, haber alamama 5 yıl. gaiplikte görevli mahkeme: asliye hukuk mahkemesi (kişilik hakları dolayısı ile)
gaiplik davasının açılacağı yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'de ki son yerleşim yeri eğer hiç yerleşmemişse nüfus siciline kayıtlı olduğu yer.
gaipliğin kesinleşmesi için 2 kez ilan edilmesi şarttır. iki ilan arasında en az 6 aylık bir süre olmalıdır. ikinci ilan aslında kişinin gaiplik kararı verildiğinin ilanıdır. burada dikkat edilmesi gereken iki ilan arasında en 6 aylık süredir. en az denmesinin nedenini lütfen iyi kavrayınız. belli bir bekleme süresi yok sadece iki ilan arasında 6 aylık bir süreç geçmesi gerekir. ayrıca kişi gaiplik süresi içerisinde 100 yaşı geçmişse kişinin kesin olarak öldüğü kabul edilmektedir. örneğin kişi 95 yaşında kayboldu burada 15 yıllık teminat süresi aranmaz. gaip kişi 100 yaşını geçtiği vakit öldü kabul edilir. medeni kanun bizim en fazla 100 yıl yaşayacağımızı düşünmekte herhalde. *
ölüm tehlikesi içinde kaybolmak yada uzun süre haber alınamaması durumudur. gaiplik kararı ise gaip kişinin, kişiliğine son verilmesine hakim tarafından karar verilmesidir.