gada

entry22 galeri0
    1.
  1. radyo programcısı zeki kayahan coşkun un (bkz: matrax) program repliği ve/veya jeneriğinde geçen kelime. aklımda kalan kısmıyla:
    "...gadasından gıdık gıdık yediğimiz güzel insan, biricik şahsiyet ismail nacar..."
    1 ...
  2. 2.
  3. trabzonlu kişilerce gadam olarak kullanılır.
    0 ...
  4. 3.
  5. iç anadolu'da sikça kullanilan kelimedir.
    2 ...
  6. 4.
  7. elazığ yöresinde, derdin kederin bana gelsin anlamında bir kelimedir. ayrıca bir seslenme şeklidir.

    -gadan alam nerden gelisin.
    -gadan alam ahan* gelim.
    3 ...
  8. 5.
  9. bayburt'lular tarafından da arkadaş..dost anlamına kullanılan kelimedir.
    2 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. bir kayserili sevgi gosterme bildirisidir, ''gadasını aldıgım'' seklinde kullanılmakla birlikte anlamı hakkında kullanıcıları dahil kimsenin net bir fikri yoktur.
    1 ...
  13. 8.
  14. kaderin vuku bulması anlamındaki "kaza" ile aynı şeydir. kaf harfinin bazen k bazen g ile gösterilmesi ve dat harfinin bazen z bazen d ile gösterilmesinden ötürü anlam ayrılmasına uğramıştır. gadasını aldığım deyimi de kaderindekiler (kötü olaylar) benim başıma gelsin, demektir.
    hizmetli ve hademe kelimeleri de aynı kökten türetilmiş olup yine dat harfinin türkçede farklı gösterilmesiyle birbirinden ayrılmışlardır.
    0 ...
  15. 9.
  16. Sadece bir yöreye ait değil , Anadolunun bir çok yöresinde kullanılan , dert , tasa , gam , sıkıntı anlamındaki söz.
    0 ...
  17. 10.
  18. 11.
  19. adana yöresinde sık sık duyulan sözcük. dilber hala meşhur etmiştir.
    0 ...
  20. 12.
  21. 13.
  22. bir profesörün kullandığı kelimedir. demek istediği "kadar" dır aslında. Örneğin; buradan sayısayoruz ne gada sayı varsaaaaaa...

    edit: profesör lan profesör!
    0 ...
  23. 14.
  24. 15.
  25. böyle nick olmaz olsun dediğim ama özgür düşüncesi ile beni mest etmiş yazar. hoşgelmiş demeyeceğim baya bir zaman geçmiş çünkü.
    0 ...
  26. 16.
  27. 17.
  28. dert anlamına gelir azeri türkçesinde. gadanı alım diyerek sever anneler çocuklarını.
    0 ...
  29. 18.
  30. Bayburtlular tarafından; vola gada neydirsen? diyerek kullanılır.Kardeş anlamına gelir.
    0 ...
  31. 19.
  32. erzurum'da "dayı ve dost" anlamında kullanılan kelime.
    1 ...
  33. 20.
  34. kayseri ye inince direk ağzıma yüklenen. çıkınca ağzımdan çıkan söz gruplarından biri. gadana alırım, gadamı al gibi. yani günahını, belanı ben alayım. demek istiyor şair burda. bunun yanında eğlan, bre, kele, zaar, gadası, sıralanır gider. en sevdiğim ise 'tanrı cenii aladır.' allah canını alsın gibisinden falan filan.
    1 ...
  35. 21.
  36. kayseri`de yoğun olarak kullanılan "gadasını almak" deyimine kaynaklık eden kelime. sanıyorum "kaza" kelimesinin zamanla değişime uğramasıyla günümüzdeki halini almış. "k" harfinin "g" harfine dönüşmesi normal görülmekle birlikte "z-d" değişimi biraz zorlama bir benzetme gibi görülebilir fakat arapçada "hdm" kökünün bizde "hzm" olarak da kullanılmasından yola çıkarak ( bu iki kök aynı anlama gelen "hizmetli" ve "hademe" kelimelerini oluşturmuştur) bu değişimi belirleyebiliriz. ayrıca benzer bir ses özelliği "fatiha" suresinin sonunda da ortaya çıkar ve sürerkli ikilem oluşturur ( velleddaalin-velezzaalin meselesi) . yani arapçadaki "dat" harfi kaynaklı bir değişim. söz konusu deyimin " kazanı-belanı alırım" anlamında kullanılması bu fikri destekliyor gibi görünüyor.
    1 ...
  37. 22.
  38. zannedersem dert ve tasa demektir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük