her türlü Keleş alır. önemli olan kolay kullanım ve silahın bozulmaması. g3 çok güçlüdür. ama kullanım ve temizliği zordur. artık ömrüde bitmiştir. ama kendi silahını ürettiğini söyleyen güzel ülkemiz yine mehmetçiğimize bu takoz'u veriyor.
Kullanılan bölge ve coğrafyaya göre üstünlük değişse de,ülkemiz icin ak47nin her türlü tokatlayacaği gerceğidir,lakin G3 ile ancak darbeli şekilde 3 şarjörü hedefe yollayabilirsiniz bu da şayet mevziniz korunaklı ve mühimmat acısından destekli ise,ardından bir süre beklemek zorundasınız Çünkü mekanizmadan buhar cıkıyor,ve mesafeler alman g3 icin cok kısa ve tepmesi o kadar yüksek ve güclü bir tüfeği catisma sartlarında düsmani gördüğün kisa sürede adam gibi nisan alıp oturtacak babayiğit sayısı da bir bölükte bir elin parmaklarını dahi gecmez,bu yüzden ak47 eski olmasına karsın basit ve kullanıslı olması,tutukluk yapmaması ve kontrolünün g3 serisine nazaran kolay olmasi ile kazanir.
G3 mermisinin vücuda girdiği zaman yaptığı künt travmanin etkisi mermi hayatı organlara isabet etmese bile merminin yarattığı şok etkisiyle öldürücü olabiliyor.
evet bu anlamda balistik jel içinde yapılan testlerde G3 ak 47 den daha fazla etkili ama önemli olan bu etkide ziyade tufegin amaca hizmet edebilmesi ve stabil olarak kullanılabilmesi.
Stabil olarak saatlerce ateş edemeyecekseniz öldürücü etkisi daha yüksek olsa da G3 ile savaşmak ister misiniz bence cevap Hayır. Zira asıl olan savaşmaya devam edebilmek.
askeri tatbikatlara yarışmalara katılmak başka bir şey standart bir personelin üzerine zimmet edilen kadro silahı ile savasmasi başka bir şey.
Ulusal ekonomi ve savunma maiyetleri bakımından ak serisi daha ucuzdur ama Çin gibi Rusya gibi kalabalık ordusu olan ülkelerde değilseniz daha nitelikli teçhizat için para ayırabilirsiniz.
Ordu donatmak anlamında belki ak serisi G3 den daha az maliyetlidir. orduyu asker sayısı bakımdan daha alt limitlere çekip askerlik süresini kisaltip daha nitelikli bir eğitim verip daha upgrade edilmiş yeni tüfekler verirseniz daha başarılı olursunuz.
haberlerde bölgede bulunan polislerin ki özel harekat da dahil ellerinde düz m4 ler var.
kime nasil kullanacağınıza bağlıdır. Türkiye sartlarinda 300 (çatışma dene bu zaten , sıcak catisma falan ) metre bilinmezdeki pkkli hedefe sikacaksan yada onlar sana , ak47 uzun menzilde hedefi yaralar isabet oranı daha azdır. g3 hedefle bulustugunda öldürme gücü yüksektir. aşağı çekmez yiv ve Setleri daha iyidir. 100 metre içinde ak47 daha kullanislidir. seri sikarsin , şişme tutukluk sorunun olmaz. daha mobildir. uzun mesafede g3 deki tutukluk ve Şişme sorun değilken , kisa mesafede sorundur. ak47 kisa mesafede daha seridir daha stabildir... pusu ve karakol savunma baskin için ak47. uzun mesafeli çatışma icin g3 ve daha agir silahlar.
Basit olan her zaman daha iyi çalışıyor. Bu anlamda bence şehir savaşında ak serisi daha avantajlı bir tüfek.
Katlanır dipciklidir bile olsa G3 ile oda araması yapmak köşeleri nişan hattını bozmadan seri olarak dönmek daha zordur diye düşünüyorum. Bu anlamda ben de v gez daha iyi olabilir diyorum.
Piyade tüfeği olarak G3 ün açık arazide daha etkili olduğunu uzak mesafelere daha etkili atışlar yaptığını düşünebiliriz ama savaş artık kirsaldan şehre kaydiysa ya da kayiyorsa o zaman menzil de kisaldigi için bence daha hafif daha seri daha fazla mermi kapasiteli sarjorleri olan daha hızlı namlu çıkış hızına sahip daha kolay kontrol edilebilir seri atışı olan kalasnikof a oy veriyorum ancak modüler eklemeler yapılan kizakli versiyonlardan olması gerekir kanaatindeyim.
Tüm orduyu donatmak başka bir şey çatışma bölgesinde bulunan personele silah temin etmek başka bir şey. Bu anlamda hk 416 rivayete göre m4 un sorunlarını çözmüş bir tüfek olarak sunulduğu için terörle mücadele eden personel için hem G3 ten hem de düz tahta ak serisinden daha iyi sonuçlar verecektir.
farklı mermi kullanan iki silahı kıyaslamak doğru değil. ( ikisini de kullandım, binden fazla atışım vardır. )
ak47 tüm dünya teröristleri tarafından tutulan, hafif, küçük, kapasitesi iyi, kolay sorun çıkarmayan, seri ve sarsıntısız atış yapabilen bir silahtır.
şahsen v gez kullanması benim hoşuma gitmiştir. bence menzili de yeterlidir.
g3, çok güçlü bir silahtır. usta askerin elindeyse çok etkilidir. geri tepmesi av tüfeğinden daha az, ak47den birazcık fazladır.
beş şarjör sürekli seri atmama rağmen tutukluk yapmadı. ama benim silah yeni ve bakımlıydı, daha fazla seri atış yapanlardan bu konuda çok şikayet geldiğini biliyoruz.
her ikisi de dünyanin en tehlikeli canlısı tarafından üretilmiştir. ama birisi var ki birçok ülkenin bayrağına kadar girmiştir. pratik, tutukluk yapmayan, kötü hava şartlarında bile çok iyi çalışan bu insan ürünü ölüm makinesi için (bkz: kalaşnikof).
acemilikte 400 metre atışlarında onda otuz üç yaptığım tüfek yani on mermi ile otuz üç isabetli atış yapmışım. o nasıl oluyor derseniz sağımda ki ve solumda ki salaklar benim hedefime ateş etmişler. ama sonra ki tek başıma attığım beş mermiyi kıravata döşemişitim.
G3 bir taarruz tüfeği değildir. 2. Dünya Savaşından yenik ayrılan almanların mp44 üzerine temellendirdikleri bir müdafaa silahıdır. Bulunduğu mevziyi savunan askerin mühimmata, saldıran kadar ihtiyacı olmayacağı düşünülerek 20 mermilik şarjörleri bulunur. Ha mermileri yüksek kalibrelidir orası ayrı. Bir mevziyi savunan adam saldıran kişiyi öncelikle bertaraf etmek zorundadır. Bundan dolayı vurdumu gebertir. Milli "savunma" bakanlığımızın da uygun görmesiyle zaten tepeden tırnağa savunma stratejisi güden ordumuzun ana muhabere silahı olmuştur. G3 ün tutukluluk yapması bir tasarım kusurundan mühendislik hatasından veya başka birşeyden değil askerliği bitirip kurtulunacak bir iş gören bizim kendi askerimizden kaynaklanmaktadır. G3ün namlusunu toprağa saplayıp çadır direği yapan asker gördü bu gözler her yavrum hey.
Gelgelelim keleşe. Bu silah saldıran kişinin daha fazla mühimmata ihtiyacı olduğu öngörülerek en az 30 mermi kapasiteli şarjörlerle kullanılır. Düşük kalibreli olup da öldürmeyip süründürmesinin nedeni yaralıyla uğraşan diğer kişinin de muhabereden uzak kalarak safdışı olmasıdır. G3ten daha hafiftir mesela Bundan dolayı keleş iyi bir saldırı silahıdır.
Sonuç olarak ikisini birbiriyle kıyaslayacak olursak it dişi domuz derisi hesabı birinin öbürüne bir üstünlüğü yoktur zaten. Her ikisi de asker, polis, jandarma, sahil güvenlik gibi devletin silahlı görev yapan unsurları tarafından ana muhabere silahı olmasından yavaş yavaş vazgeçilmektedir. Artık hk, sig veya kendi tasarımımız olan bora gibi hafif, seri, hedefe isabet kabiliyeti yüksek silahlar kullanılmaya başlanmıştır.
G3 4 yiv 4 set prensibiyle çalışır, bu sebepten dolayı girdiği ve çıktığı bölge arasında en az 1e 6 bir oran olur. G3 öldürmek için tasarlanmış bir silahtır. Yaralananlardan ise bir daha hayır gelmez.
mpt 76 nin yaninda ikiside fos kalacaktir. gerek ergonomi olsun gerek dayaniklilik, gerekse isabet konusunda sinifinda 1. siradadir mpt 76. en yakin rakibi amerikan scar-h dir.
Standart G3 sarjorleri 20 mermi alır. Ak serisi standart sarjorleri 30 mermi alır. G3 un hem kendi hem mermileri ak serisinden daha ağırdır.
piyade tüfeği olduğu için askerin toplam ağırlığı bakımından önemli bir ayrıntıdır.
Ak serisi modüler bir tufektir çeşitli boyları vardır ama G3 en fazla katlanır dipciklidir.
Ak serisi yakın mesafede daha etkili bir silahtir ama orta ve uzun mesafede yetersiz kaldığı için svd tüfeği üretilmiştir. Bu dragunof svd bizde kanas olarak ifade edilir. 1200 metre etkili mesafesi vardır. Alman psg 1 tüfeği temelde modernize edilmiş bir G3 olduğundan yokluk durumunda iyi durumda bir G3 e Dürbün takılarak svd verimi alınabilir .