AK47 yi bir aptal bile kullanabilir çok basit bir silahtır konforludur ve hafiftir seri atış yapabilme becerisi daha yüksektir. Modernize edilmiş versiyonları nato tüfekleri kadar verimlidir ve çok temizlik istemez tutukluk oranı düşüktür.
G3 ise verdiği hasar ile öne çıkar. Bunun sebebi G3 ün namlu boyu,yiv set cinsi, mühimmat cinsi ve gaz kanalları ile high power özelliğidir. Ancak temizlik isteyen düzenli bakım isteyen trip atan bir silahtır.
Her iki silah da wehrmacht’ın mp44 modeli ilham alınarak tasarlanmıştır.
G3 bir savunma silahıdır. 2. Dünya savaşından sonra ordusu dağılan Almanya’nın askeri projeleri kısıtlandı ve saldırı amaçlı hiçbirşey üretemez hale geldi. işte tam bu sırada tabiri caizse machinepistole 44’ün sağı solu budanmış, şarjör kapasitesi azaltılmış versiyonu g3 ortaya çıktı.
Ak47 ise bir taarruz tüfeğidir, kavisli şarjörü daha fazla mermi alır, daha hafiftir. Zaten saldırı tüfeği olarak nitelenmesinin en büyük nedeni budur.
Temel konsept farklılığını açıkladıktan sonra gelelim diğer farklılıklara;
-g3 daha uzun menzilli ve deliciliği daha yüksek bir tüfektir. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi namlusunun daha uzun olması, ikincisi de kovan boyu ve dolayısıyla barut hakkının daha fazla olmasındandır.
-g3’le Daha isabetli atışlar yapmak mümkündür. Ömründe hiç tabanca görmemiş bir insan bile temel atış eğitimini aldıktan sonra 50 metreden g3’le Bir sigara paketini vurabilir. Ak47 atışları g3 kadar stabil değildir. Bunun nedeni ak’lerdeki namlu üstündeki gaz pistonu ve bu pistonun devamı olan kurma kolunun her atışta ileri geri hareketidir. Bu hareket atışlarda tüfeğin nişan hattını bozar.
-g3 uzun menzilinden ötürü uçaksavar gibi de kullanılabilir. Eski metal şarjörler üstündeki çapraz beyaz çizgi veya yeni polikarbon şarjörler üstündeki çizgiler kerteriz alınarak uçak ve helikopterler için ciddi bir tehdit unsuru olarak kullanılabilirler.
-seyyar dipçikli ak47’lerin dipçikleri kürek gibi kullanılabilir. Avcı boy muharebe çukuru kazılabilir.
-ak47’nin pimi yoktur. Gez ile dipçik arasında üst kapağı tutan düğme bastırılarak kapak açılır mekanizma sökülür. Bu yüzden sahra(arazi) sökümünde pimi kaybolmaz.
-g3’lerin Alev gizleyeni sökülerek namlu ucuna tüfek bombası takılabilir. Tüfek bombası niteliğine göre yangın çıkartan, ortamı cs gazına boğan veya barikatları tahrip eden bombalardır. Ak47’de ise launcher olmadan tüfek bombası atılamaz.
-ak şarjörleri birbirine ters bantlanarak bir nevi mermi taşıma kapasitesi artırılabilir. Bu şekilde birbirine bağlı tüfekte 1 çift ve kütüklükte 2 çift şarjörle toplam 180 mermi taşınmış olur. G3 şarjörleri kısa ve düz olduğu için birbirine bantlanamaz. Aynı sayıda mermi taşımak için g3 kullanan birisinin 9 şarjör taşıması gerekir.
Özetle birinin eksiği diğerinin fazlası olsa da temel anlamda g3 herhangi bir müstahkem mevkiyi savunan düzenli birlikler için ak 47 ise gün içinde çok fazla yol kateden düzensiz topluluklar için uygun bir tüfektir.