başlığa yazılanlara baktım da, latince -ium eki sebebiyle rum olduğumuzu söyleyen mi dersin, dumouli diye biri yok galatasaray'ın fransızlarla alakası yok diyeni mi dersin. biri bin para derler ya.
dumouli adı neden imzada yer alıyor bilmiyorum ancak louis franchet d'esperey kişisinin kim olduğuna ve okul müdürü salih arif bey'in d'esperey'i neden selamladığına ve selamlattığına bakınız. sizi süleyman nazif'in kara bir gün isimli yazısıyla başbaşa bırakıyorum. umarım okumayı seven insanlarsınızdır.
"Fransız generalinin dün şehrimize vürudu münasebetiyle bir kısım vatandaşlarımız tarafından icra olunan nümayiş, Türk'ün ve islam'ın kalbinde ve tarihinde müebbeden kanayacak bir ceriha açtı. Aradan asırlar geçse ve bugünkü hüzün ve idbârımız şevk ve ikbale münkalib olsa yine bu acıyı hissedecek ve bu hüzün ve teessürü evlad ve ahfâdımıza nesilden nesile ağlayacak bir miras terk edeceğiz.
Almanya orduları 1871 senesinde Paris'e dahil olarak, -Büyük Napolyon'un neşide-i mütehaccire-i muzafferiyâtı olan- tâk-ı zafer altından geçerlerken bile Fransızlar bizim kadar hakaret görmemişti. Ve bizim dün sabah saat dokuzdan on bire kadar hissettiğimiz yes ve azabı duymamıştı. Çünkü (Fransız) nâmını taşıyan her ferd, çünkü yalnız Hristiyanlar değil, Yahudi Fransızlarla Cezayirli Müslümanlar, o matem-i milli karşısında aynı telehhüf ve hicab ile ağlamış ve kızarmışlardı.
Biz ise mevcudiyet-i milliyye ve lisâniyelerini bizim âlîcenabımıza medyûn olan bir kısım halkın hay-huy şemâtetiyle bu mâtem-i muazzezimize en acı hakaretlerin birer tokat şeklinde atıldığını gördük. (Buna müstehak değildik) diyemeyiz. Müstehak olmasaydık, bu felakete düçâr olmazdık.. Her milletin sahâif-i hayatında birçok ikbal ve idbâr sahîfeleri vardır. Fransa Kralı Birinci Fransuva'yı (Şarlken)'in mahbesinden kurtarmış ve koca Viyana şehrini kerrât ile sarmış bir ümmetin defter-i mukadderâtında böyle bir satr-ı elîm de mestûr imiş. Her hal muhavveldir. Arapların güzel bir sözü var:
"Isbır feinned-dehre lâyesbır" (Sen sabret, çünkü zaman sabretmez) derler."
1918 - Fransız generali Franchet dEsperey, işgal orduları komutanı olarak istanbula girdi. Beyaz ata binen ( kendisini Sultan Mehmed e benzetmek için ) Franchet dEsperey e, Galatasaray Lisesi nde kral gibi tören yapılması tepki çekti.
Kendisi Fransız işgal komutanıdır ve doğruca gidip GS Lisesinde konuşma yapmıştır... Vahdettini kastederek "Eski Padişahlarınız Almanya' nın yanında yer aldılar, bizi sattılar deyip ittihat ve Terakkiyi eleştirip şimdiki padişahınız (Vahdettin) doğruyu görmüştür gibisinden sözler etmiştir...
Fransa bayrağının mağlup Türk toprakları üzerinde gururla dalgalanmasını
sağlayan nam-i diger ´kucuk Fransa´ galatasaray camiasina ve ordumuz ileri
gelenlerini en guzel sekilde agirlayan galatasaray lisesi ogretmen ve
gorevlilerine tesekkuru bir borc bilirim"
1918
Fransa Isgal Ordulari Kumandani Louis Franchet dEsperey
bahçesinde dalgalanan fransız bayrağındandır. ayrıca önüne gelen her takımdan 4 yiyen böylesine rezil birtakımı fransa'ya itelemek her vatanperverin yapması gerekendir.
-işgal döneminde fransızları sakladıkları için olabilir.
-fransızların, bu takıma küçük fransa lakabını takmalarından dolayı olabilir.
-fransız bayrağını görebileceğimiz kuruluşları olmasından dolayı olabilir.
-web sitelerinde ek olarak fransızca vardır neden vardır acaba, 8 10 futbolcusu fransız olmadığına göre neden buna gerek duymuşlardır. özünü kaybetmemek için olsa gerek.
rakip kulüp fanatiklerinin galatasaray" ı haksız biçimde karalamak için aradığı cevap. kendilerine galatasaray lisesinde okurken çanakkale" ye gidip şehit düşen askerlerimizi hatırlatıyor, bilmemenin değil öğrenmemenin ayıp olduğunu fark etmelerini diliyoruz.
bu vatan uğruna şehit düşenin takımı önemli değildir, bu vatan uğruna şehit düşmesi önemlidir. bu kadar hassas konuların bile futbol gerginliği yaratmak için kullanılması oldukça üzücüdür.
galatasaray fransız takımı değildir. çünkü fransız takımı olacak kadar elit değildir. galatasaray o seviyenin çok çok aşağısında. nerde ipsiz sapsız gereksiz varsa çoğu galatasaray taraftarı.