2012'de uzaya fırlatılacak olan Türk Silahlı kuvvetlerinin ilk milli uydusu. 6 yıl ömrü olacak Göktürk 1, 650 km irtifada görev yapacak ve 98 dakikada bir dünya turu atacak. Yani dünya etrafında bir günde 14 tur atacak. Yörünge özellikleri doğrultusunda uydu ile tüm dünya üzerinden görüntü elde edilebilecek. Uydu üzerindeki elektro - optik kamera sistemi ile 1 metre hassasiyette, 4 ban renkli ve siyah-beyaz görüntü aktaracak. Görüntüler TAI tesislerinde kurulacak yer istasyonuna aktarılacak. Sınır bölgelerindeki değişiklikler, düşman ülke ya da terör saldırılarına işaret edecek. PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyetlerini izlemek için ABD'ye olan bağımlılık ta ortadan kalkacak. Tamamıyla yerli üretim olması planlanan Göktürk 2 ise 2,5 metre çözünürlük hassasiyetine sahip olacak.
Göktürk 1'i yapılan ihalede italyan firması olarak yarışan italyan - Fransız ortaklığı Telespazio geliştirecek. Uydunun örtülü üreticisi ise Fransız Thales. Proje 270 milyon Euro'ya mal olacak.
Diğer ülkeler 1960'larda uzaya çıktılar biz 2012'de hala uzaya çıkmaya hazırlanıyoruz.He pardon zaten Kuranda yazıyordu değil mi sktret çıkmayalım o salaklar uğraşsın kuranda yazıyo aya çıkılcağı. Hem ikiyede bölmüşüz niye uğraşalım.
''madem fırlatılmadı neden göktürk2 isimli uyduya göktürk1 adı koyulmadı?'' sorusunu akıllara getiren uydudur. bildiğin komedi... (bkz: bu uydu bize uymadı)
coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sistemidir.
Göktürk-1 projesine ait sözleşme, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TELESPAZIO arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanmıştır.
Telespazio ve Thales Alenia Space (TAS-F) firmalarının ana yüklenici olduğu projenin Türk ortakları, TAI A.Ş., Aselsan A.Ş., Tubitak Bilgem, Roketsan A.Ş. and TR Tecnoloji’dir.
Göktürk-1 uydusu 05.12.2016 tarihinde, Türkiye saati ile 16.51’de, Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan fırlatılacaktır. Fırlatım anını arianespace.com adresinden izleyebilirsiniz.
(bkz: amacı) coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak; aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin tedarik edilmesidir.
Göktürk-1 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmenin yanı sıra ülkemizin, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurtiçinde üretilmesine yönelik kritik bir altyapı olan Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezine sahip olması projenin stratejik hedefi haiz kazanımları arasında tanımlanabilir.