geçen gün caddede yürüyorum, kuruyemişçinin önünden geçerken fındık tezgahını öne çekmişler üzerine de fiyat tabelasını koymuşlar.
49 tl.
evet fındık üreticisi bir ülkede fındığın kilosu 49 lira. bir kilo et 45 lira. şimdi evine et alamayan vatandaş fındığı nasıl alsın? fındık fiyatının yüksek görülme sebebi düşük gelirlilerin sayısının yüksek gelirlilerden çok çok fazla olması mı, yoksa üreticiye düşük fiyat veren aracıların bok yemesi mi??
yahu biri de açık seçik söylesin kardeşim, nedir bu çerez fiyatlarının hali?
ne olacak bu vatandaşın hali?
aklımda deli sorular, karşıma ölmüş babam çıksa fark etmeyecek halde yürüyorum düşünerek. ve ,düşün düşün boktur işin deyip yürüyüp gidiyorum.
fisko birlik'in "kâr elde etmiyor yaa" diyerek özelleştirilmesidir. Neo-liberal politikalar özellikle türkiye gibi ülkelerde büyük sorunlara sebep olabiliyor.
Bir diğer sebepte kalitesiz fındık ile kaliteli fındık arasında 10-30 kuruşluk fiyat farkı olması sebebiyle üretilen fındığın önemli bir kısmı kalitesiz fındıktan oluşuyor. Fransız, italyan, yunan çiftçi neredeyse türkiyenin iki katı fiyatına fındık satıyor.
fınsıkçıdan ucuza alıp, aracıların parayı kazanmasının sonucunda bu ortaya çıkıyor. en temeli bu. nerden mi biliyorum? fındıkçıyım. hatta bana fındık satmaya kalkan market ve kuruyemişçilere daha ucuza onlara satabileceğimi söylüyorum. azıcık para kazanalım da bizde.
fındık ezmesi de ayrı bir fiyaskodur. fiskobirliğin 350 grlık kavanozu 17 tl. kilosu da fındık fiyatına geliyor.
bu işte bir pislik var. ne zaman doğru insanlar olacağız çok merak ediyorum.
içimizde fındık üreticisi yakını olan birileri varsa fındığı üreticiden kilosu kaç liradan alıyorlar yazar mı?
yazıklar olsun diyorum başka da bir şey demiyorum amk.
bu ülkede fındık yetişiyor bol miktarda. ve benim ülkemin çoluğu çocuğu fındık yiyemiyor.
ve bu duble yollarda geberesicelerin umrunda değil.
ülkedeki fındığın fiyatı mühim değil, evlenme programlarında kırılan fındıklar önemli değil mi?
Zengin altın madenlerine sahip bir ülkede altının pahalılığını sorgulamak kadar saçma bir arayıştır. Açık piyasa ekonomisinin uygulandığı ülkelerde Arz talep dengesinin oluşumunda yalnızca yerel unsurların değil, dış unsurların da etkisinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Sonuçta dünya global bir köy.