gecen sene 4 ytl olan, 09.07.07 gunundeki bakanlar kurulu toplantisi sonucunda, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafindan kilo basina 5.15 ytl olarak aciklanan fiyattir.
FiSKOBiRLiK Giresun kalite tombul kabuklu fındığın alım avans fiyatı brüt 7.45 YTL net 6.70 YTL, yüzde 50 randımanlı kuru değirmenlik levant kalite tombul kabuklu fındığın alım avans fiyatı brüt 7.05 YTL net 6.34 YTL, tüm bölgelerde sivri ve kara kabuklu fındığın alım fiyatı ise brüt 6.90 YTL net 6.20 YTL
Mehmet Mehdi Eker, bu çerçevede Giresun kalite fındık için kilogram başına 2007 Ağustos-Eylül aylarında 5,15 YTL, Ekim ayında 5,20 YTL, Kasım ayında 5,25 YTL, Aralık ayında 5,30 YTL, 2008 Ocak ayında da 5,35 müdahale fiyatı öngörüldüğünü bildirdi.*
+ tayyip topla buluştu.. karşısındaki fındıkoviçe bir çalım atıp pasını mehdiye çıkardı. mehdi mehdii mehdi kaleciyle karşı karşıya mehdi şut ve gooolll!!! dakkalar 5:15'i gösterirken akepe golü buluyor.
geçen yıl fiskobirlik'e fındığını verenler, ürünün karşılığı olan paranın üçte birisini ancak alabilmişken bu senenin alım fiyatı açıklansa ne olur, açıklanmasa ne olur. fiskobirlik'ten umudunu kesenler ve paraya ihtiyacı olanlar ise, akbaba gibi bekleyen tüccarlara neredeyse maliyetine verdiler. bu sene de aynı filmi seyredeceğiz.
açıklanan fiyatlar; giresun tipi ve belli randımandaki fındık içindir. ordu, trabzon, değirmendere fındığı için fiyatın daha düşük olacağını, belli randımanın (yanılmıyorsam 50) altındaki fındık için daha da düşeceğini hesap etmek gerekiyor.
kademeli fiyatlandırma da, yerli halk ve tüccarlar dışında işe yaramayacaktır. şöyleki, karadeniz en çok göç veren bölgelerdendir. insanlar, okullar açılana kadar (eylül ortaları) fındığını toplayıp, kurutup, satmak zorundadırlar.
önüne geleni, "hayatında iki koyun gütmemekle" eleştirenleri, ben de tarımdan geçinenlerin çektiği zahmetleri bilmemekle eleştiririm. fındığın yetiştiği dallardan direkt pazara düştüğünü sananlar bilmelidirler ki, fındık, her gün yaklaşık on saat, yağmurun altında, zamanla yarışılarak, 45-50 derecelik eğimli arazilerde, eller patlayana kadar, yeri geldiğinde sırtında asgari 20 kg'lık çuvalla 1 km'lik yol tepilerek, toplanır.
fındıktan kim rant elde ediyor bilmiyorum, ama bu kesinlikle üretici değildir.
2006 yılında açıklanan 4 ytl'lik fındık alım fiyatı piyasada 2.5 - 3 ytl olarak değer gördü ve bu fiyatların üstünde son birkaç aya kadar kimsenin fındık satamadığını göz önünde bulundurursak. bu senede 5 ytl olarak açıklanan alım fiyatı ile 3.5 ytl'nin üzerinde fındık satışı olmayacaktır.
bu beklenen durumun dışında beklenmedik birşey olmuştur ki, buda fındık toplandıktan sonra yani ağustos sonu, eylül başı gibi açıklanan fındık fiyatının nedense seçim arifesinde açıklanarak bundan biraz olsun fayda sağlama çabasında olan hükümetin çırpınmalarıdır.
maliye bakanı mehmet şimşek giresunda yaptığı açıklamada, bu ayın 23 ile 25'i arasında, yaklaşık 705 milyon lira civarında fındık parası ödeneceğini açıkladı. bu yıl ki devletin fındık alımına ayıracağı toplam meblağ bu kadar ama kilo olarak ne kadara denk gelir bilinmez.
fındığın ayıklanmış hali ile ortalama 2,5 kilosundan ancak 1 kilo iç fındık çıktığını düşünürseniz iyi ihtimalle yeni mahsül fındığı kalitesine göre 90-120 lira arasında alacağız demektir.
fındığın %80 ini üreten ülkede fındık yiyemeyen yurdum erkekleri nasıl fındık kıracak? nerede bu devlet nerede ekrem imamoğlu, hani her şey çok güzel olacaktı lannn.