islam da hukukun adıdır. Dört kaynağı vardır. Bunlar:
. Kitap, Kur'an-ı Kerimdir.
. Sünnet, Hz. Muhammet in söz ve davranışlarından oluşur.
. icma, islam fakihlerinin bir sorun üzerinde görüş birliğine varmalarıdır.
. Kıyas, Bir hükmün, nitelik ve koşul bakımından ona benzeyen fakat hakkında hüküm bulunmayan başka bir olaya uygulanmasıdır.
1.Bir şeyi,gereği gibi,iyice anlayıp bilme.
2.islam hukukunda din ve dünya işleri ile ilgili ana kaynaklardan yararlanarak konulmuş olan kuralların bütünü.
yurdum insanının pek çoğunun din denilince aklına gelen ilk düşüncedir. fıkıh islamiyette kur'an ile sünnetin örtüşmesidir aslında. elbette gereklidir. ancak bu durumu abdest, namaz ikilisine indirildiğinde islamiyetin hakkıyla anlaşılması nasıl mümkün olabilir. okuduklarından ziyade duyduklarından hareket eden insanlar ellerinde tuttukları günah kavramlarını yapıştırıyorlar hemen her konuya. helal nedir haram nedir, şartları nelerdir, zaruriyet durumları ne anlama gelmektedir pek de önemli şeylermiş gibi bakmazlar bu konuya. en önemlisi de inandıkları yaratıcının sıfatlarına, bu sıfatların ne manaya geldiğine dair hiç bir bilgileri de olmamaktadır. iman etmek şeksiz, şüphesiz inanmak demektir elbette ki. insan taptığı varlığı hakkıyla tanıyamayabilir ama en azından öğrenmek için bir çaba da sarf etmelidir. koskoca bir dinin iki üç kuralının etrafında dönüp duranlar bunu nasıl anlayabilirlerki.
islam hukuku olarak bilinen ilimdir. Anlayıp, doğrusunu bilmek olarak Türkçe' ye çevrilmektedir. ibadetlerin nasıl yapılacağı, insanların yakınlık dereceleri ve dinlerine göre birbirleriyle ilişkilerinin düzenlenmesi, helal ve haram kavramları gibi konuları kapsar. Bu ilim dalıyla uğraşan kişilere ise fakih denir.
şeriat kurallarını bilip, onları bir sistem içinde ifade etmek. şeriatın bilimini yapan büyük bir uğraşı alanı. dini*her türlü kural ve olayı inceler.
(bkz: fakih)