"Farklı uluslara ait mutfak teknikleri ile malzemeleri tek bir tabakta birleştirmek, ama buna rağmen tabakta tek bir ulusal özelliğin öne çıkmaması".
tanımına sahip olan füzyon mutfağı anlamlandırmamız gerekir ise; "globalleşen dünya ile birlikte, farklı toplumların yemek kültürlerinin ortaklaşması, birbirinden güzel olanı alarak, uyum içinde yeni bir yemek kültürü oluşturması" diyebiliriz.
pesto soslu mantı yaparsak mesela, "bugün sana füzyon mutfak yaptım bebeğim" diyebiliriz, lakin güzel olur mu, onu bilemem. olayın sırrı, ne pesto'nun, ne mantı'nın tadını kaybetmeyip, ortak bir lezzet yakalaması. akşam deneyeyim ben bunu, kafama takıldı, olur mu ki acaba, olur mu olur.
eklektiklik ile karıştırılmaması gerekir. eklektik hazırlanmış bir tabakta farklı kültürlerden yanyana konmuş yiyecekler var iken, füzyon mutfakta farklı kültürlerin yiyecekleri birleşerek yeni bir yiyecek oluşturmuştur.
Tanım olarak birleşme demektir. iki millete ait farklı tekniklerin tek bir yemekte buluşturulmasıdır. Örneğin patlıcan beğendili sufle verilebilir. Sizin hayal gücünüze bağlıdır.