füzelere karşı savunma sistemi oluşturmak amacı ile kurulan, hırsıların, katillerin, üçkağıtçıların, yalancıların ülkesi amerika tarafından düyanın diğer kenesi rusya'ya karşı kullanılmak üzere hazırlanan amerikancası national missile defence olan silah.
abd nin artık iptal edeceğini açıkladığı uygulama. berlin duvarı nın yıkılışı kadar önemli bir dönüm noktasıdır, bir nevi kalkan açılımı da denebilir. rusya ya karşı caydırıcı unsur olarak polonya ya kurulan ve ilerde de çek cumhuriyeti ne kurulması planlanan füze rampaları abd nin tehdit algılamaları çerçevesinde değişmiştir. bu, aslına bakarsanız ucuz bir yorumdur zira abd dış politikasının temelini oluşturan şahinler politikası rusya nın hiç bir zaman tehdit unsuru olmaktan çıkmasına müsaade etmez. iran daki nükleer haraketin en büyük destekçilerinden olan rusya yı yanına çekme politikası çerçevesinde yapılmış basit bir satranç hamlesidir sadece.
ilk izlenimlere göre bu açılım ilk meyvesini vermiştir zira rusya devlet başkanı medvedev iran ın nükleer faaliyetleriyle ilgili bir takım şüphe dolu açıklamalar yapmıştır. abd nin rusya yı iran a karşı yanına çekme hamlesi ilk etapta başarıya ulaşmış gibi gözükmektedir ancak kazın ayağı hiç de öyle değildir. rusya nın dış politikasını çizen baş aktör ve aynı zamanda gölge başkan olan vladimir putin dizginleri elinden bırakmayacaktır. hele hele henüz yeni sonlanmış olan gürcistan krizi sonrasında abd nin dümen suyuna girmek putin in belki de isteyeceği en son şeydir. abd nin füze kalkanını kaldırması her ne kadar bir iyi niyet göstergesi gibi görünse de aslında uluslararası arenada rusya ya karşı yapılmış bir sıkıştırma ve baskı politikasının sonucudur ve bir yönüyle de soğuk savaş mekanizmasının devamıdır. dolayısıyla abd nin bu açılımla rusya yı yanına çekmeyi başarması ve iran ın nükleer faaliyetlerini durdurma çabaları boş bir hayalden başka bir şey olmayacaktır.
Kapı gibi göstere göstere dikiyorlar füzeleri bir tarafımıza. Ancak ülkemdeki iki ayaklı sığırlar hala yönetimin "one minute" dalgasını yalasın.. Daha çoook yalarlar...
türkiye nin bir maşa olarak kullanımıdır.işin acı yanı hiç bir iktidar buna hayır diyemezdi natodan çıkmadıkça.zaten hiç bir iktidar natodanda çıkmazdı.
sevgili başbakanımızın söylemlerinde "u dönüşü kuralı"nı ne kadar önemsediğini göstermesine olanak tanımış bir gündem konusu. ilk başta füze kalkanının komutası türkiye'de olmazsa bu iş yatar anlamında konuşmalar yaparken birkaç gün sonra komutanın kimde olacağının belli olmadığını ancak komutann natoda olması gerektiğini söylemiştir. türk düşmanı medyamızın bu çelişkili açıklamaları görmezden gelmesi ise gayet doğal bir sonuçtur.
bize generallerin, bürokratların, milli güvenlik konusunda ihtisas yapmışların ve hükümetin sözlük yazarları kadar zeki olmadığını göstermiş savunma sistemidir.
kimsenin kafası, gözlüğün güzide yazarlarının ki kadar çalışmamaktadır. daha derslerinde başarılı olamamış, hayatta tutunacak dalı olmayan ergenlerin sözlükte devleti kurtarması pek bi güzel olmaktadır.
rus götü yalayanlar, amerika ittifakını daima sam acanın götünü yalamak olarak adlandıracaktır, zira onların tek anladığı şey budur.
1954 yapımı hava füzeleri ile vatanı koruyabileceğini sanan eblekler olduğu sürece bu gürültü patırtı devam edecektir.
(#9994691) ah o rakam da ne öylesine konmuş oraya.. ?!?!
neyse efendim füze kalkanındaki o afedersiniz bize döşenen füzeler bizi korumayacaklardır. Bazı arkadaşlar bim marketten aldığı "peripella" kakaolu krema ile "bebeler" yazmasını çok iyi bilirler. ancak kuba krizinde vurulacak olan iki ülkeden birisinin türkiye olduğunu bilmezler. muhtemelen babaları da o zaman bilmiyordu...
amerikan füzelerine karşı gelmek rus yalakası olmak ise, bir daha abd karşıtı bir şey söylemeyiniz. yoksa rus yalakası ilan edilirsiniz. Hem de kendi sözünüzle..
iran istanbul'a füze atar mı diye karşı çıkanlar var.iyi o zaman bu ülke atar bu ülke atmaz diye hiç orduda kurmayalım. savunma sanayii firmalarına kilit vuralım.iran 2000 km menzilli şahap füzeleri üretiyor.nükleer başlık taşıyabilen füzeler.israil de füze kalkanı sistemi kurdu.abd patriotlarını kullanıyor. biz yapalım dediğimiz zaman iran bize birşey yapmaz,bu abd oyunu diyorlar.türkiye bölgesinde etkinliğini artırmak için kesinlikle sistemi yerleştirmeli.
türkiye nin yapması en zor ama geleceğimizi garantiyecek en önemi yapması gereken şey natodan ayrılmaktır.
zamanında 1950 lerde yapılması gereken 2 seçenek vardı ya nato ile amerikancı olmak ya da sovyetler ile kominist olmak. 1. yol daha uygun geldi ve olundu ama artık sovyet tehdidi yok. türkiyenin terör tehdidi nato nun müdahale kapsamına girmiyor.
asıl tehdit bize pkk ya destek veren nato ve ab üyelerinden gelmedi mi,
yıllarca türkiye de gladio-ergenekon yapılanması kan dökmedi mi,
bu örgütlenmeler nato altından çıkmadı mı?
bugün türkiye bağımsız bölgesel güç olmak istiyosa bunu yalnız olarak gerçekleştirmelidir. asıl ozaman ne ergenekon kalır ne de bir terör örgütü.
ama bu örgütlerin çekilmesi çok sancılı olacaktır. bunuda hiçbir siyasi bugün göze alamaz.
türkiye'nin başını uzun süreler ağrıtacak kalkan. ve birde anlamadığım nokta şudur ki atıyorum ki iran nükleer gönderdi bunu türkiye sınırları üzerinde patlatmanın türkiye'ye ne gibi bir artısı vardır.
bizim basın esnafının konuyu yeterince araştırmayacağı, araştırsa da milletin umrunda olmayacağı, bu nedenle işin başa düşmesi nedeniyle bir işgüzarlık yapıp, düğme ile ilgili iki satır yazayım dedim.
türkiye'ye yerleştirilmesi planlanan kalkanın kısa menzili balistik füzelere karşı olanı, pac-3 yani yeni nesil karadan havaya patriot füzeleri olacak. pac-3 bataryası; bir subay, bir yardımcısı ve bir radar uzmanı tarafından kontrol ediliyor. basitçe şöyle çalışıyor:
1- pac-3 bataryasında bulunan radar sistemi (bkz: an/mpq-65), bir balistik füze algılıyor. radar, füzenin hızını, yüksekliğini, davranışını belirliyor. toplanan veriler, sisteme önceden tanımlanan tehdit unsurlarını içeriyorsa; balistik füze operatör ekranında "hedef" olarak belirleniyor.
2- operasyondan sorumlu subay, operasyon kontrol istasyonunda (bkz: an/msq-104) bu verileri inceliyor, tehdit oluşturduğuna karar verirse, yardımcısına emir veriyor. yardımcısı "düğmeye" basıyor, rampanın durumunu "operate"den, "standby"a alıyor. bu maskülen konuya yabancılık hissetmemeleri açısından sözlük kızlarına selam ederek şöyle izah edeyim: trafik ışığı kırmızıdan sarıya dönüyor.
3- bu aşamadan sonrası tamamen sistemin yazılımı ile ilgili. yazılım birkaç saniye içerisinde hedefi vuracak en uygun iki füzeyi belirliyor. bu iki füzeyi 4,2 saniye aralıkla ateşliyor.
4- ateşlenen füze, hedefin konumunu takip ederek, bilgileri füzenin ucunda bulunan radar algılayıcılara gönderiyor. füze bünyesindeki motorlar, füze doğrultusunu hedefe yönlendiriyor ve hedef vuruluyor.
5- ikinci füze, kimyasal başlık ve benzeri kalıntıları vurarak operasyonu tamamlıyor.
operasyonla ilgili kıssadan hisseler:
* pac-3, potansiyel tehditler için önceden programlanıyor. yani radar, adı konulmasa da "önceden tanımlanan düşman" ülke topraklarındaki füze hareketini tarıyor.
* düğme, üç kişinin elinde, bir kişinin iki dudağının arasında. bu subay önceden tehditlere karşı bilgi almadıysa, telefonu kaldırıp bir yerlere danışacak zamanı yok. bu subay türk de olsa böyle, başka bir nato ülkesinin subayı da olsa böyle.
gelelim adı konulmamış düşmana:
* türkiye politik bir manevra yaparak, düşmanın kim olduğunu açıkca söyletmedi. avrupa'yı korumak maksadıyla türkiye'ye kurulan bir füze kalkanı, burnunu yunan adalarına çevirmeyeceğine göre, geriye kala kala yeni canciğer dostumuz iran kalıyor.
şimdi sorular:
* iran, saate 5.500 km hızla uçan şahab füzelerini "gadanallah" diye küffara sallayınca, türkiye'deki pac-3 bataryasının ekranında "ahanda şahab" yazacak mı?
* yazarsa, düğmeye basacak subayın tavrı ne olacak?
* bu durumda, düğmeye basma sorumluluğu, iran'la canciğerkuzusarması olan türkiye'nin mi olmalı?
iktidar partisinin son israil çıkışıyla Türkiye için iyice denkleme dönmüş olan radar ve savunma sistemidir. bir yandan israil'e posta koyarken diğer yandan israil'i korumak için füze kalkanı sistemini ülkemize koyuyoruz; bir yandan israil'i saldırılarından korumak için iran'a karşı kurulan füze kalkanını ülkemize yerleştirirken diğer yandan iran ile birlikte Kandil'i bombalıyoruz. bu çelişkili durumdan ben hiç bir şey anlamıyorum. aslında hepimiz anlıyoruz da galiba işimize gelmiyor. ne diyelim Allah yardımcımız olsun
önayağı olan erken uyarı radarının malatya-kürecik'te konuşlandırılmasının kesinleştiği sistemdir. füze kalkanının türkiye'de konuşlandırılmak istenmesinin sebepleri düşünülünce gündemdeki pek çok gelişme farklı bir boyut kazanabilir.
malatya'da bulunur ve ak partiyle ilgisi yoktur.sonuçta bizi nato ya ak parti sokmadı.nato istemişse seçme hakkın kalmıyor pek.abd ve israil düşmanı iran'ı kontrol amaçlı kurulmuştur.