Arabalara, mekaniğe ve hıza getirilen edebi açılımdır. Edebiyat duyguyu konu alır ve hız tutkusu kesinlikle heyecan verici bir duygudur. Fazla tutulmamasına rağmen güzel bir daldır.
Geçmişi yok sayıp geleceği yeniden kendi istediği gibi şekillendirmek isteyenlerin benimsediği felsefi, edebi, sanatsal akım. Genellikle aşırı sağ dediğimiz faşist ve aşırı sol dediğimiz komünist sistemler ve bunların temsilcileri benimser bu akımı. Çünkü geçmişte yaşanan tarihsel olaylar, olgular bunların hayat felsefesini yansıtmıyor ve kendileri yeni bir tarih yazmak toplum düzenine yeni bir yön vermek istiyorlar. Ülkemizde en önemli temsilcisi Nazım Hikmet makinalaşmak isimli şiiriyle bu akımın özelliklerini yansıtmaya çalışmıştır. Nazım Hikmet Rusya'da bulunduğu zamanlarda akımın en önemli temsilcisi Rus edebiyatçı Mayakovski'den etkilenmiştir.
marinetti ve mayakovski'nin dünya üzerinde temsilcileri olduğu sanatta makina seslerini duyuran bi akımdır. türk edebiyatında en önemli temsilcisi nazım hikmet'tir.
Türk edebiyatında en büyük temsilcisi Nazım Hikmet olan akımdır. Bu akıma göre dünyada savaş, ırkçılık, kötülük varsa bunun en büyük sebebi geçmişimizdir, tarihtir. insanların dünyada rahatça, özgürce, kardeşçe yaşayabilmesi için önce geçmişi tamamen unutması gerektiğini savunur.
Fütürizm, 20. yüzyılın başlarında italya'da orataya çıkmış bir sanat akımıdır. Genel olarak büyük bir italyan fenomeniydi. Fakat o dönemde, başta Rusya ve ingiltere olmak üzere daha birçok ülkede paralel hareketler ortaya çıkmıştır.
insanoğlunun bir üst boyuta geçebilmesi için enerji ve su sorununu çözmesi gerekiyor. Bu konuda önümüzdeki 10 yılda önemli gelişmeler var. Özellikle "enerji depolama, verimli enerji üretimi yyada üretilen enerjinin verimli tüketilmesi" gibi alanlar gelecek 10 yıl içerisinde dünya çapında üzerine düşülecek konular.
Su sorunun çözümü adına, havadaki atmosferik buharın yoğunlaştırılması gündemde iken, güneş enerjisi vb. enerji türleri içinde farklı kurulum alanları ve farklı inovatif özellikler ile kullanım yaygınlaştırma ve verimli üretim alanlarında çalışmalar genişliyor.
"Gelecek şimdiden oluşmuştur" benzeri yaklaşımlara sığınmak yerine, "irade" faktörünün insanı bir tık öteye taşıdığı unutulmamalıdır. Bu konularda yapılan çalışmalar, büyük küçük denmeden insanlığa hizmet olarak görülmek zorundadır, destek verilmelidir. Olaya bu açıdan bakmak şu an için "Fütürist" olmayan ülkeler için güzel bir başlangıç noktası olacaktır.
Manifestosu bir şair-yazar tarafından (marinetti) yazıldığından sloganı kuvvetli bir akımdır. Ne var ki geçmişi reddetmek ve geleceği geçmişten tamamen bağımsız inşa etmek derdine düşerek zeminsiz sivriliklerle meşgul olmuşlardır. O şahane manifestoyu yazarken, bir akım oluşturmak yerine bir sanat eseri, deneme, öykü falan yazsaymış marinetti keşke. Zira içinde:"savaşı, dünyanın tek temizlik olanağı olan savaşı, militarizmi, vatanseverliği, özgürlük savaşçılarının yıkıcı eylemlerini ve ölmeye değer güzel ideallerini yücelten bizler, kadınları hor görürüz." maddesini bulunduran bir manifesto ile geçmişi reddetmeye kalkmak düpedüz bir tezat. Savaş dediğin tarihin başından beri insanı yıkan bir vahşilik. Adamlar bunun geçmişten farklı olduğunu iddia etmişler, özgürlülüğü de kadınları hor görerek.