tüm ülke dahilinde; salt ilk 11 saniyesi bilinmektedir. sonrasında: konçerto kavramına binaen; alçalma ve yükselmeler, pek sevilmez, bilinmek istenmez.
ilkokulda zil sesimiz olmaması üzerine gerçekten zevkle dinleyebildiğim. milyonlarca insanı bu besteden soğutmuşlar zil sesi yaparak. bir de şuradan dinlemek lazım.
eskiden ne güzeldi lan ilkokullar dedirten beethoven eseri.şimdi saçma sapan serdar ortaç şarkıları zil sesi olarak çalınıyo.eskiden biz bilmeden de olsa klasik müzikle tepkisel koşullanıyomuşuz.şimdiki nesil öyle mi ? şimdi neden böyle diye soruyo herkes neden olacak mavi önlük giymediler ki serdarla büyüdüler saçma sapan şeylerle büyüdüler.gazeteyle kitap kaplamadılar ki.leğende yıkanırken tası kafaya yemediler ki.hazıra alıştılar kolaya alıştılar.sokakta top oynamadılar bilgisayarda oynadılar.tüketme odaklı koşullandılar.
müziğin bestecisi beethoven. ismi für elise ama kullanım alanı: kapı zili. bence sanata karşı çok elitist bir bakış açısına sahibiz. okul zilleri, kapı zilleri, dırı dırı dı rı dı rı rım falan filan inter milan. acaba amerika'da falan da kapı zili olarak kullanıyorlar mıdır?
Ne zaman dinlesem, yağmur damlalarının şırıltısı çalınır kulağıma. Sanki boş bi sokakta gece vakti yağmur yağarken, tam ortada bir piyano var ve beethoven çılgınca für elise çalmakta. Hep bu sahne geliyor gözlerimin önüne, bu yüzden çok özeldir benim için..
beethoven'ın halkımızca en benimsenmiş bestesidir. her binanın kapı zili, her okulun tenefüs zili olmasına rağmen adı asla bilinmez.
orjinal adı für therese'dir, beethoven'ın kötü el yazısı sebebiyle ölümünden sonra piyasaya yanlış bir adla sunulmuştur. bu da adının elise adında bir kadınla bir çok asılsız aşk iddiasına karışmasına sebep olmuştur, fakat hepsi bir yanlış anlaşılmadan ibarettir.
ayrıca piyanoda çalabildiğim ilk ve tek bestedir kendisi, notalarını dahi kendim çıkartmıştım -ki bu övündüğüm bir şeydir. bu besteyi ne zaman çalmak ve dinlemek istesem hayatımda bir şeyler rayından çıkıyor, ve ben önceden rayından çıkan şeyleri nasıl yerine oturttuğumu hatırlamaya çalışıyorum demektir.
saat üçe gelirken, bu parçanın bir saatlik versiyonunun gecesine eşlik etmesini isteyenler şuraya tık tık: https://youtu.be/Lkcvrxj0eLY
Therese isimli bir bayan için 1810 yılında Beethoven tarafından yazılmış muhteşem bir eser. Ama therrse beethovenle evlenmek istememiş ve onun teklifini geri çevirmiş. Eser beethovenin ölümünden 40yıl sonra Ludvik Nohl tarafından yayınlanmış.
Elizanın kim olmasıyla ilgili farklı versiyonlar var. Max Ungerin söylediğine göre Ludvik Nohl eserin ismini yanlış çevirmiş ve eserin gerçek ismi "Für Therese"dir. Maxa göre eser Therese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza isimli kadına yazılmış. (Max Unger, "Beethoven and Therese von Malfatti," The Musical Quarterly 11, no. 1: 63–72)
Bu kadın Beethovenin talebesi olmuştur. Beethoven ona evlilik teklifi yapmış ama Therese teklifi geri çevirerek Avusturyalı devlet adamı Wilhelm von Droßdikle evlenmiştir.
Klaus Martin Kopitz ise eserin alman müzikçi Elisabeth Röckel için yazıldığı fikrindedir. (Klaus Martin Kopitz: Beethoven, Elisabeth Röckel und das Albumblatt "Für Elise")