gayet popülist bir polemik yaratma söylemi. sırf popüler olduğu ve ülkemizde en çok o göz önünden olduğu için böyle bir yakıştırma yapılamaz. 90 dakika deli danalar gibi koşmak, en zor anlarda seni izleyen binlerce belki de milyonlarca kişiyi memnun etmek vb. şeyler hiç kolay değildir aslında. hiçbir spor kolay değildir.
aslında gerçek olandır. futbol oynamak istesek sadece bir top yeterli gelecektir. ne arazinin eğimi bizi durdurabilir. ne de kale direği gibi şeylere ihtiyaç duyarız. fakat tenis oynamak istesek, basketbol oynamak istesek durum böyle değildir. bozuk saat gibisin bluevelve. doğruyu gösterdin lan bu sefer.
basit burda şu anlamı ifade etmelidir ki, oynanabilirliği en kolay spordur... öyle fileler-file hakemleri, potalar, top dışında eksterm olmadıkça ayrıyeten bir kıyafet aksesuar istemez, herhangi bir araç (raket gibi) kullanılmadan yapılır ve her yerde yapılabilir...
ama tabi kalkıp oynanabilirlik kolay demek yerine oynamak kolay denirse zor olur, çünkü yetenek ve çalışmak da çok önemli...
ortalama bir amelenin baska spor dallarinda atip tutacak bilgisi olmamasindan dolayi surekli surette futbola yazmasinin yarattigi yanlis izlenim. herkes anliyor, futbol basit. oyle mi.
herkes (kavram olarak) bilgisayardan da anliyor. o zaman bilgisayar basit mi diycez. hangi bilgisayar basit.
marketten bilgisayar almasi mi *. oturup onu kullanmasi mi * (kullanmak derken msne girip mailleri check etmek de bi kullanma cesidi), bilgisayar icin program yazmasi mi *, bilgisayarla ilgili icat yapmak mi *?
futbolun f sini bilmeyen kişi söylemidir. futbol herkes tarafından icra edilebilir, herkes tarafından "iyi" icra edilemez. yazıyı bu bağlamda değerlendiriniz.
futbol, oynama imkanı olarak en kolay oyundur, bu doğru. bir top, iki taş, oynayacak adamlar bir sokak maçı için fazlasıyla yeterlidir.
fakat her futbol oynayan, aslında futbol oynayamaz. futbol oynamak başka şeydir, oynayabilmek başka şeydir. topa vurabilen herkes futbol oynar teoride. fakat topa düzgün vurabilenlerdir futbol oynayabilenler. ki burda ciddi bir yetenek devreye girer. örneğin basketbolda eller kullanıldığı ve insan ellerini kullanmaya çok daha alışık olduğu için kısmen daha kolaydır. çalışarak geliştirme imkanı daha fazladır.*fakat futbol çok daha zordur çünkü ayaklarla bir varlığa düzgün yol vermek, sıradan bir insan için daha önce hiç yapmadığı bir eylemdir. bu yüzden çalışmanın yanında yetenektir aslolan
gelelim sadece bedensel güç isteme yalanına. oldu tabi diyoruz ve afrikanın neden futbolun merkezi olmadığı sorguluyoruz. brazilya futbolundaki düşük fiziğe rağmen mükemmeliğini bi düşünüyoruz. yeter bu kadar. saçmalığı ortaya çıktı. zeka kullanılmama oalyına da tekrar gülüyorum. günümüz futbolundaki "10 numaralı formayı" hakkıyla giyen kişilerin ortak özelliği, futbol zekasının yüksekliğidir.
estetikse, iyi oynandığında, kaliteli olduğunda onun kadar göze hitap eden, zevk veren başka spor da yoktur. ayrıca bireysellik yoktur diyen bünye, futbol maçı dahi izlememdi herhalde. bir hagi, bir zidane izlenirde futbol takım oyunudur, bireysel özgürlük yoktur, ruh yoktur vs. deniyorsa ben daha neyleyim..
evet futbol hastası bir bünyeyim, ama bunun yanında masa tenisi ve voleybolla ciddi uğraştım, bol bol basketbol da oynadım. ama hiçbirinden futboldaki zevki alamadım.
bunların yanında maddi konuya kesinlikle katılıyorum. milyarlarca insanın aç olduğu bir dünyada, herhangi bir spor dalında bu kadar büyük paraların dönmesi insanlığın büyük bir ayıbıdır.
ingilizce'nin dunyanin en kolay dillerinden birisi olmasi nasil ki populer olmasinin altinda yatan gerceklerden bir tanesi ise, futbol'un da her yerde kolayca oynanabiliyor olmasi, izlemesinin yormamasi da kendisini populer yapan detaylardan bir tanesidir. bunun disinda futbol sahasinin buyuk olmasindan,dolayisiyla skor sayisinin dusuk olmasi, her an maci alabilecek takimin degisebilmesine yol acmakta, bu da heyecanini ve populerligini arttırmaktadir kanimca. soyleki, gucsuz takimin guclu takimi yenmesi icin 1 gol atmasi yetebilmektedir, cogu zaman da boyle olur. oysaki baskette oyle midir? guclu takim 30 sayi acar farki, bekle dur kapansin.
iş bölümüne dayanmasından kaynaklanır. sahada x futbolcusu hariç 10 tane daha takımdaş var. dolan ortada bak takıl, biraz o yöne tempolu koş, biraz da bu yöne. sonra da berbat performansınızdan dolayı üzerine üşüşen muhabire önündeki maçlara bakacağını söyle. biraz da yakışıklıysan reklamda falan oyna mankenlik yap. arada bir coş coştur...
o kadar len... aldığın ücret de cabası... kaldırım mühendisliğini bırakıp futbolcu olasım geldi len...
"aauuvv sen futbol mu izliyorsun yoksa" mantığındaki kunil lafıdır..
futboldaki rengi, hırsı, isteği, zenginiği göremeyen "herkes izliyor, ben izlememeliyim ve hatta bok atmalıyım ki karizma yapayım" düşüncesindeki futbol cahili dahası spor cahilidenyoların kullanması muhtemel cümle..
futbola olan ilginin sebebidir. evet futbol basittir fakat oynaması değil izlemesi , anlaması , oyunu kuralları dahilinde takip edebilmesi basittir. tabi bir hentbol, voleybol filan da 8 bilinmeyenli denklem değildir lakin kuralları nispeten daha karmaşıktır.
he tabi futbol oynamanın kolay olduğunu savunanlar var ise kendilerine tavsiyem fatih terim'in takımının yenik bitirdiği ilk yarı sonunda kendisiyle beraber soyunma odasına inip ufak bir gözlem yapmasıdır.
futbol oynamak için gereken şeyler ucuzdur, her yerde oynanabilir. ancak kesinlikle kolay bir oyun değildir. izlerken kolay gelir ama eğer birkaç hafta futbol atnremanına katılırsanız görürsünüz zorluğu. kolay olduğunu söyleyen kişi, futbol'un yemeğini yer* ancak mutfağa girmez.
ekranda size basit bir ara pası gibi gözüken pas'ı atmak için minumum 3-4 oyuncu efor sarfeder.
nasıl mı? topsuz koşu ile peşine adam takıp alan açmak gibi örnekler verilebilir.