futbol denilen şeyin aslında bir savaş, daha doğrusu onun modernize edilmiş bir hali olduğunu anlamayan gerizekalıdır.
bir de bu gerizekalılar laf ederler futbola. neymiş, 22 kişi bir topun peşinden koşuyormuş, millet de zevkle bunu seyrediyormuş. ya ne olacaktı? o 22 kişi senin peşinden koşunca mı sen de zevk alacakdın?
bak koçum, nasıl ki bir insanın en temel ihtiyaçları barınma, beslenme, üreme ve korunmaysa bunun bir adım ötesi de savaşma ve mücadele etmektir. tabi bu daha çok erkeklere özgü bir içgüdü. günümüzde de klasik anlamda savaş oldukça tehlikeli ve maliyetli olduğundan bu insani ihtiyaç özellikle bir takım oyunu olan futbol bu iş için biçilmiş kaftan. yöneticileri karargahtan komuta ederken, futbolcular da bu savaşta tank, top ve f16 oluyor. biz taraftarlar ise gönüllü piyadeler.
hele bazı yumuşakçalar, " aman olay çıkmasın, tatlı tatlı futbolumuzu oynayalım, seyredelim, sevelim, sevişelim. bakın hayat ne güzel. " diye telkinlerde bulunmuyorlar mı, kıl oluyorum. bu ne rezalet? bu taraftardan sanki bir sinema filmi seyircisiymiş şeklinde pasiflik beklenir mi ulan. biz ölmeye, ölmeye gelmişiz adamın dediği lafa bak?
sen en iyisi git bale seyret, lan lavuk.
daha evrensel bir şekilde incelendiğinde doğru bir önerme olduğu düşünülebilir. zira spor, barışın savaşıdır. lakin yazar burada hangi maksatla bu öneriyi dillendirdiği anlaşılamamıştır.
--spoiler--
'ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zaman da ahlaklısını severim'
--spoiler--
futbolu bir savaş olarak algılayan insanın savurduğu cümledir. (bkz: holigan)
futbolcu olmamasına rağmen futbolla yatıp futbolla kalkan gerizekalı olmasıda muhtemeldir.
iddia bayinden çıkmaz. fotomaç'tan başka gazete okumaz. ntvspor'dan başka tv kanalı izlemez.
tuttuğu takıma laf söylersen agresifleşir. salakça bir yapısı vardır yani.
futbol bir gladyatörlerin savaşı olabilir amma içbir zaman modern anlamdaki bir savaş olamaz. içinde mücadele kazanma güdüsü ardır amaa top gülle yoktur masum sivillerin öldürülmesi yoktur. tribündekilerin birbirlerini bıçaklamaları holiganlıktır. arenelarda gladyatörler savaşırken seyirciler zevkini çıkarmaya çalışıyorlardı.birbirlerine saldırmıyolardı. en azından filmlerde ve kitaplarda böle anlatılır.
futbol bütün dünya tarafından bir oyun olarak bilinmektedir. oyunların amacı da eğlenmektir. bu açında bakınca insanların birbirine girmesi anlamsız geliyor tabii. ama oyunun fiyatı arttıkça, bu oyundan para kazanan oyunun sahipleri; asıl oyuncu olan kesimler olan futbolcuları, taraftarları bir piyon olarak kullanmaya başladılar kazançlarını katlayabilmek, bu oyunun daha fazla ilgi çekmesini sağlayabilmek için. oyundan kazanç sağlayan kesimler arttıkça da futbol bir oyun olmaktan çıkıp, bir savaş haline geliyor bence. örneğin bahis şirketleri, menejerler gibi unsurlar işin içine girdi futbol iyice oyun olmaktan çıktı. ismini hatırlayamadığım bir yazar, "futbolcular modern zaman gladyatörleridir" demişti mesela. gayet haklı bir önerme bence. futbolculara sıradan insanların hayal bile edemeyeceği paralar ödeniyor, ondan sonra arenada seyircinin önüne atılıyor ve aldığın o paranın hakkını ver, ölümüne oyna deniyor.
neticede biz piyonlar da bu işin oyun olduğunu unuttuk. birilerinin bizi kullanarak para, şöhret, itibar vb. kazandıklarının farkında bile değiliz.