PopSci TR' in Fukuşima NGS ile ilgili yazısından belli başlı notlar.
-Fukuşima bölgesini temizlemek için Japon hükumetinin yürüttüğü çalışmalarda 22 milyon metreküp radyasyonlu atık ortaya çıktı.
-Dünyada söküm maliyeti tam olarak hesaplanan ilk santral Fukuşima: 15 milyar $. "Nükleer ucuz" diyenler sökümü asla hesaba katmıyor
-Fukuşima'yı temizlemekten sorumlu müdür Masuda: "Tesisi tamamen temizlemek 30-40 yıl sürecek"
-Masuda:"Erimiş yakıtı reaktörden kazıyacak teknoloji henüz mevcut değil.30-40 yıl sürecek temizleme çalışmasında geliştirileceğini umuyoruz"
-Masuda: "Büyük 1 risk söz konusu. Küçücük bir hata yapsanız bile buranın sakinleri için, hatta tüm dünya için bir soruna yol açabilirsiniz".
-"Fukuşima'da ölümcül radyasyon seviyesi nedeniyle insan giremeyen reaktörlere 2 robot gönderildi. Biri 3 saat, diğeri 4 gün dayanabildi."
-Nükleer Atık Yön. Şir. patronu Raymont: "Yerdeki su birikintilerine basan işçilerde anında radyasyon yanığı oluştu".
-"Fukuşima santralindeki TÜM ÇAM AĞAÇLARI ÖLÜ. Turuncu kürdanlar gibiler, çünkü radyasyona karşı çok duyarlılar."
-"Fukuşima'yı soğutmak için her gün kullanılan 320 ton su filtreleniyor. Ama dünya üzerinde trityum radyoizotopunu arıtacak teknoloji YOK."
-5 yıl sonra hala Fukuşima santralini soğutmak için her gün 320 ton su basılıyor. Biriken 700.000 ton su için 1.000 tank inşa edildi. Fukuşima arazisine 1000 su tankı yapıldı. Sonsuz depolama tankı yapılamayacağı için 1 MiLYON TON RADYASYONLU SU 1 gün denize basılacak
Radyoaktivite öyle istediğiniz zaman kurtulacağınız bir olgu değildir.
Yarılanma ömürleri: Plütonyum 24.000, Sezyum 30, Radyum 1.622 YIL
"Uzaya atalım" fikri bazıları tarafından ortaya atıldı. Ama % 100 güvenli roket teknolojisi yok, ya düşerse?
Aslında Space X ve NASA içerisinde bu tür sesler yayılmıştı. Felaket yaratacak olguların uzaya atılması, güvenlik riski çok yüksek olduğundan şimdilik rafta.
Nükleer atıkları bertaraf eden buluşu yapan Nobeli tereddütsüz alır.