açılımı fantasy role-playing olan, fantastik rol yapma oyunlarına verilen genel ad.
oyunda game master, yani oyunu anlatan anlatıcı ve oyuncular bir masada otururlar. her oyuncu, oyunda bir karakteri canlandırmaktadır. bu karakterleri oyuncular kendileri oluştururlar, evrene ve sisteme göre çeşitli ırklar, ve sınıflar mevcuttur. elfler, cüceler, insanlar, orklar, buçukluklar gibi ırklar, büyücü, savaşçı, hırsız, şifacı, ozan gibi çeşitli sınıflar bulunur. biz forgotten realms aleminde oynardık, orada gandalf tipli ihtiyar, bunak bir büyücüyü oynamıştım. bir seferinde 18 saat oynamıştık, müthiş bir dm arkadaş gelmişti misafir olarak. adam o kadar süper anlatıcılık yaptı ki, yemek arasını bile oyunda bir hana uğrayıp karnımızı doyurmuşuz gibi anlatarak, mola zamanlarını da oyunun bir parçası haline getirmişti.
peki bunun neresi oyun tam olarak? şöyle ki, mesela game master ya da yaygın adı ile dm yani anlatıcı, her oyuncu karakterini belirledikten sonra betimleme yaparak öncelikle ortamı tarif eder. Mesela DM konuşur:
"-Kızıl Ova isimli bir handa oturmuş cüce birası yudumlamaktasınız. han, taş duvarlar ile örülmüş, tavan ise düz. akşam olduğu için içerisini duvarlara sabitlenmiş meşaleler aydınlatıyor. han neredeyse tüm masaları dolu, oldukça gürültülü bir ortam var, garsonlar masadan masaya koşturuyor, bir ozan da kenarda lavta çalarak müşterileri eğlendiriyor. bu arada masanıza kahverengi cübbeli, sakalları beyaz ve göbeğine kadar uzamış, ihtiyarca bir adam yaklaşıyor. "Merhaba... ben bu yöreye yeni ayak bastım, ve bir konuda bana yardım edecek bir gruba ihtiyacım var. iyi para öderim" diye bir teklifte bulunuyor. bu adama cevabınız ne olacak?" der ve sözü oyunculara bırakır. oyuncular da tamamen doğaçlama olarak, "tabi ihtiyar, konuş bakalım" gibi cevaplar verebilir, veya adamı kovabilir, tamamen oyuncuların insiyatifinde hikaye gelişir. tabi DM, burada oyunun boka sarmaması için bazen oyuncuların saçma fikir ve tavırlarını da egale etmek durumundadır.
oyunlar genellikle bir görev ve o görevi ifa etmek için çıkılan bir yolculuk mantığı ile ilerler. bu yolculukta dm, oyunculara yolda çeşitli engeller, tuzaklar çıkartır. canavarlarla savaştırır. peki bu savaşlar nasıl yapılır? orada da 4 yüzlü zardan 20 yüzlü zara kadar çeşitli zarlar atılarak tespit edilir. bu sistemden sisteme değişir, benim oynadığımda şöyle hesaplanıyordu: karşınıza bir ork çıktı ve ork kılıcını kaldırıp size doğru saldırdı. bu sırada oyunculardan biri mutlaka "ben de ona saldırıyorum" diye atlar, dm "zar at" der. mesela benim bunak büyücüye ork saldırdı, ben de ona alev büyüsü attım. 20'lik zar atıyorum, diyelim 15 attım. +3 benim intelligence puanımdan geldi. toplam 18. orkun enerjisi eğer 18 ve 18'den küçük ise yaptığım büyü orku öldürür. eğer düşük zar atarsam mesela 10 attım, +3 intelligence, eder 13. ork ise 18 gücünde olduğu için büyüm onu öldürmez, yaralar ama orkun 18-13=5 enerjisi kalır, bir başka arkadaşım kolaylıkla üstesinden gelebilir. tabi büyücünün büyü yapması öyle serbest değil, günde 3 büyü yapabiliyor, her büyü mana'sını azaltıyor, büyüler malzemelerle yapıldığı için, malzemesi azalıyor ve bir şehire vardığında büyü malzemesi almaz ise, büyü yapamıyor. yani oyunda eşya takibi de önem arzediyor. hangi büyü hangi malzeme ile yapılıyor bilmek ve takip etmek gerek. yoksa karşınıza çıkan bir trole "alev topu büyüsü yapacağım" diye atlarsınız sonra dm; "gamoreon trolün karşısına atıldı alev topu büyüsü yapacaktı ama büyü için gereken adamotu kökü bitkisinin bittiğini farketti. büyüyü yapamadı trol ona saldırdı" der, trol adına zar atar. durduk yerde yaralanır, ölümün eşiğine gelebilirsiniz.
gerçekten böyle anlatınca bir s.kim anlaşılmıyor. istanbul anadolu yakasında olup da, oynamak isteyen var ise, ümraniye necip fazıl'da bir sanat atölyesi var, orada yakında frp oyun etkinlikleri yapılacak, dm olarak ben de bu etkinliklere katılacağım. "aa bana yakınmış ben de katılayım" diyen olursa mesaj atabilir. konuşuruz.
Önceki yazılarda bahsettiğim gibi üç grup bulunmaktadır. ilk ve en eski Grup Camarilla’dır. Vampirleri bir düzen içinde fark edilmeden insanlar arasında yaşayarak onları yönetmeyi amaçlar, bu düzen sayesinde de genç vampirler, yaşlı (elder) vampirlerin kontrolünde olurlar. Bunun sebebi de, Anarch’in kuruluşudur.
ikinci grup olarak Anarch bulunmaktadır. Adı üstünde anarşit olan bu grubun orta çağ döneminde genç vampirlerin Camarilla elderleri için her türlü pisliğe bulaşıp işin sonunda da yine aynı elderler tarafından cezalandırılmalarından bıkmış olmaları ile iç savaş patlak verir. Savaş sonunda Camarilla, Anarch grubun varlığını kendi Masquerade (Gizlilik kodu olarak çevirebilir) kodlarına uygun yaşamaları yer yüzünde vampir diye bir şey olduğunu açık etmemeleri şartı ile kabul eder.
Bu sırada da üçüncü grubumuz olan Sabbat doğar. Sabbat grubun Camarilla’nın bir grup (oldukça kalabalık) genç vampire tamam bilader sizde Anarchsınız işte şeklinde yaklaşımından sonra, Biz Anarch ya da Camarilla değiliz biz, Vampir’iz Koyunu yöneteniz, bizim varlığımızın ya da yokluğumuzun farkında olup olmamaları umrumuzda değil, biz korkan değil korkulanız anlayışı ile kendi yoluna gidenlerdir.
Tarihte ki Cadı Avını göz önüne alırsak, Sabbat’ın bu davranışı Özellikle Camarilla ve varlıklarını tehdit ettiği için Anarch tarafından kabul edilmez durumdadır. Bu sebeple Sabbatla aralarında hala süren bir mücadele olmakla birlikte tabii ki Anarch ve Camarilla yer yer kendi aralarında da ciddi mücadele girmektedir.
Tabii ki bu gruplara katılmamış bağımsız (independent) klanlarda bulunmaktadır.
Açtığınız karakter hangi klandan olursa olsun oyun içinde istediğiniz bir gruba katılabilir ya da bağımsız olarak ilerleyebilirsiniz bu tamamen size kalmıştır.
Camarilla: içinde kabul gören klanlar. Venture, Tremere, Malkavian, Toreador, Nosferatu, Brujah, Gangrel (Bölge bölge değişiyor.)
Anarch: Brujah, Gangrel çoğunluğunda olmakla birlikte her klandan üyesi vardır.
Sabbat: Tzimsce, Lasombra başta olmakla birlikle her klandan üyesi vardır. Diğer klanlar Sabbat a geçtiklerinde Kendi Klanlarının Antitribu’su (ihanetçisi) olarak damgalanır ve anılırlar.
Klanlara giriş yapmadan önce Jenerasyon sistemini anlatmak gerekir.
ilk Vampir Kabil/Caine olduğu için 1. Jenerasyon olarak o kabul edilir. 2. Jenerasyon Kabil’in çocuklarıdır. Kabil’in torunları yani 3. Jenerasyon olarak 13 adet Vampir bulunmaktadır. 3. Jenerasyon vampirlere Antedeluvian denmektedir. Elimiz de yeni çıkan oyun versiyonu olarak v5 bulunmaktadır. V5’e göre 16. Jenerasyona kadar vampirler bulunmaktadır.
13. Jenerasyon’un altı thinblood yani kan seviyesi düşün nerdeyse insan ama vampir olan, gruplara denmektedir. Kehanete göre thinbloodlar yeteri kadar çoğaldığında Antedeluvianlar tekrar uyanıp tüm çocuklarını öldürecektir. Bu sebeple thinbloodlar çoğu zaman diğer vampirler tarafından avlanır.
Jenerasyon sizin kanınızın gücünü belirler, Kabil’e ne kadar yakın olursanız, Vampir disiplinlerinizi ve kanınızı o kadar etkili kullanırsınız. Kısacası Jenerasyon’un oluşturacağınız karakterin yaşı ile alakası yoktur.
Bu kısımda bloodlinelara değinmeyeceğim. Ancak kısaca açıklamak gerekirse klan olabilecek kadar büyümeyip, dolayı ise yeterli güce kavuşamamış vampir aileleri diyebiliriz.
Antedeluvianlar, Vampir oyunundaki klanları oluşturmaktadır. Bu da elimizde 13 tane klan olduğunu gösterir. Önceki yazılar da belirttiğim gibi Tremere Klanı hariç. Sebebini Klanı anlatırken zaten öğreneceksiniz. Oyunlarda popüler olarak seçilen klanlar genellikle. Ventrue,Tremere, Toreador, Brujah, Nosferatu, Malkavian, Tzimisce, Lasombradır.
Assamite Klanı: Sessizliğin efendileri ve Suikast ustaları olarak bilinir. V5’de ismi Banu Haqim olarak değişmiştir. Bildiğimiz Haşhaşilerin bir kopyası olarak kabul edebilirsiniz. Anlatılışları ve işleyişleri benzemekle birlikte Haşhaşilerin birbir aynısı da değillerdir.
Brujah Klanı: Filozof Krallar olarak geçse de, Brujahların ne filozofluğu kalmıştır ne de krallıkları. Gazla çalışan abilerimiz olup, çabuk sinirlerirler, Brujahlar genellikle sıkıntılıarı güç kullanarak çözerler. Lore’da Roma’nın Kartaca’yı yok edişi aslında Ventrue Klanının Brujahları yok edişi olarak gösterilir ki bu sebeple hala acıları tazedir ve klanda filozof diyebileceğimiz bilgin kişileri kökü bu savaş zamanında kazınmıştır.
Followers Of Set/ Set Takipçileri Klanı: Vampirliğin Antik Mısır Tanrısı Set tarafından oluşturulduğunu kabul eden ve Set’i yer yüzüne geri getirmeyi amaçlayan klandır.
Gangrel Klanı: Doğa ile iç içe ve The Beast’in varlığını kabul edip onla uyum sağlıyabilmiş klandır. Kurt’a ve başka tür hayvanlara dönüşebilen Gangreller olduğu bilinmektedir. Ki eğer Vampire the Masquerade Bloodlines 1’i oynadıysanız – Oynamadıysanız hazır devam oyunu duyrulmuşken mutlaka bakın tabii Un official patch olan bug düzeltiyici ve görsel geliştirmeleri kurarak-. , Beckett bir Gangrel’dir. Doğal olarak hayvanlarla iletişi iyi olan ve Brujahlar gibi fiziksel olarak güçlü olan klandır.
*Fiziksel güç sadece Brujah ve Gangrellere özel değildir yanlış olmasın 5 dot strength ya da stamina’lı oyuncular arasında entel dantel abiler olarak bilinen güzellik ve sanat meraklısı Toreador’da açabilirsiniz tabii ki. Burada bahsetmek istediğim daha çok klanların Embrace (Vampire dönüştürme) sırasında yaptıkları tercihlerdir.
Klan Giovanni: Mafya vari klanımız. Klan içinde ki rankların mafya rankları olması, italya Giovanni ailesinden olan kişileri embrace etmeleri yani sadece kendi aile fertlerini embrace ederler. içe kapalı bir klan olarak bilinirler. Giovanni Klanının hikayesi şöyle, Cappadocian adlı Klanın bir bloodline ı olarak ortaya çıkan aile zamanla Cappadocian Klanını yok ederek yerlerine geçerler (Dark Age kural kitaplarında Cappadoicanlar bulunmaktadır.)
Lasombra Klanı: Gölgelere hükmeden klandır. Kendi yansımaları yoktur. Düşünce yapıları sebebiyle Sabbat içinde var olan ve gruba genel olarak liderlik yapan klandır.
Malkavian Klanı: Zamanında filozof olarak bilinen klandır. Malkav’ın Kabil’i sorgulamaya cürret etmesi sonucu Kabil tarafından her sorunun cevabını bileceksin ancak sorulara gerçek bir cevap veremeyeceksin lanetiyle artık ‘’Deli’’ olarak kabul edilen klandır. Yaptıkları bir ritüeller kullandıkları demantation disiplinini Dominate ile değiştirmeleri sonucunda Camarilla içinde yer bulmaya başlamışlardır. ( Disiplinlere sonra değineceğiz.)
Nosferatu Klanı: Lağım Fareleri olarak da bilinirler, Kabil tarafından ‘’içinin kötülü dışına vursun’’ tadında bir lanet alarak tamamen yaratığımsı bir görünüme sahiplerdir. Bir Nosferatu’nun mortallar tarafından görülmesi bir masquerade ihlalidir. Eğer ki karakteriniz ilk defa bir nosferatu görüyorsa ST’niz size kendini tutabilmeniz için genellikle zar attırır.
Ravnos Klanı: Çingeneler gibi göçebe yaşayan klandır. Tam bir suç makinesi ve kural bozucu olarak kabul edilir ve bundan genellikle zevk alırlar. Bağımsız bir klan olmakla birlikte, grupların bölgelerine girmekten çekince duymazlar.
Toreador Klanı: Eğlence, sanat düşkünü klandır. Genellikle entel olarak tabir edilmekle birlikte mortallar arasında kendini en rahat gizleyebilen klan olarak kabul edilir. insanlarla iletişim kurma yetenekleri oldukça yüksektir.
Tremere Klanı: Büyücü, warlock olarak adlandırılan Klandır. Antideluvian soyu olmamakla birlikte Tremere Klanının hikayesi şöyledir. Aslında büyücü olan bu grup söylentilere göre Salubri Klanı’nın antideluvian’ının torporda (Kış uykusu diyebiliriz eğer ki vampir kendi isteği ile torpora girmişse, diğer bir adlandırması ise kalbe kazık yenmesi durumunda vampir’in etkisiz kalma halidir.) bularak üstünde kendisini ölümsüz yapacak bir dizi büyü ritüeli uygular, sonunda büyüye katılanların hepsi ölür ve büyü gücünü kaybeder. (WoD evreninde büyücüler avatarları aracılığı ile büyü yaptıkları için öldükleri zaman avatarları kaybolur) Sonrasında Salubri Antideluvian’ın Tremere (kişi) tarafından diableri edildiği idda edilir. (diableri: bir vampir in kanın tamamının başka bir vampir tarafından emilmesi ile ruhununda diğer vampir e geçmesi yöntemidir. Çok tehlikeli olmakla birlikte diableri edene diableri edilenin güçlerini kazanma şansı verirken, diableri edilenede yeni bir vücud elde etme şansı verir. Diableri; Camarilla içinde yasaktır.) Tremere Klanı kan büyüsünü geliştirir ve ustalaşır. Oyunda en korkulan klan olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeplerden dolayı Salubri klanı yok olmuş, Tzimisce ile arasında da kan davası bulunmaktadır. Bunun sebebi ise yine dark ages döneminde özellikle tzimisce, nosferatu ve gangrel vampirler üzerinde yaptıkları deneylerler gargoyle yaratmayı başarmalarıdır. Sonradan vampir olmaları ve bir antideluvian’ı yok etmeleri sebebi ile oldukça sıkı bir klan yapılanması olan tremere da, her embrace edilen yeni vampir özel bir ritüelle tremere yönetici grubu olan circle ve kendi sire (dönüştürücüsü)’ına kan bağı ile bağlanır. ( Kan bağı gibi mekanikleri sonra anlatacağım.)
Tzimisce Klanı: Şekil değiştirici olarak bilinen klandır. Noferatunun aksine yaratık görünüşleri ilk dönüşmelerinde gelmiştir. Ete ve kemiğe şekil verebilecek ve dark ages döneminde dünya üzerinde büyük etkileri olan klandır. Kont Dracula cannon olarak bir Tzimisce’dir.
Ventrue Klanı: Mavi kanlı klanımız. Yönetici elitleri seçerek dönüştüren, vampirliği bir lanet değil bir bahşetme olarak gören klandır. Bu klan yüz yıllar boyunca, kralları, lordları, padişahları embrace etmeleri sebebi ile mavi kan lakabını almışlardır. Günümüzde, potansiyel sahibi, kişilerle birlikte devletler içinde büyük yerleri sahip kişileri embrace etmektedirler. Kendi klanlarını korumak ve klandaşlarını belli noktalara getirmek amacıyla gizli toplulukları dahi bulunmaktadır. Camarilla’da yönetici olarak gözükmektedirler.
Öncelikle; FRP oyunlarının kural kitaplarına, hazır oyun hikayelerine ve lore kitaplarına https://www.drivethrurpg.com/ üzerinden pdf ya da amazon gibi sitelerden baskılı halde bulabilirsiniz. Paramı vericez bilader diyenlere de yıl olmuş 2019, internette her şeyi bulmak mümkün..
Son bir not hangi FRP oyununu oynuyorsanız oynayın, GM ile tartışmayın.
ikinci Kısım, World of Darkness Evreni, Vampire the Masquerade Oyun çeşiti.
Öncelikle belirteyim, Old ve New olarak ikiye ayrılan WoD evreninde bu ayrımı detaylandırmayacağım. Kısaca bahsetmek gerekirse, WhiteWolf’un 4th edition kitaplarından önce ki tüm hikayeleri birleştirip Cannonlaştırdığı (resmi olarak onayladığı, böyle olmuştur bilader dediği) kısım Old WoD olarak geçer. Sonrasında old World of darkness, Chronicals of darkness aldı altında toplanmıştır.
4th ve sonrası için yeni şeyler üretmek istemektedirler. Ayrım buradan gelmekle birlikte, Owod oyunlarında çoğu şey net bir şekilde açıklandığı için ST’lere fazla rahatlık bırakmamakla birlikte her hikayeyi sonra erdirmişlerdir.
WoD’un 4. Editionları aynı zamanda firmanın 20. Yılına denk gelmektedir. Bu sebeple,Vampire the Masquerade, WereWolf the apocalypse, Mage the Ascension’un 4. Editionları V20 olarak yayımlanmıştır.
World of darkness oyun everinin içinde mumyadan, deamon’a, Hunter’a oldukça fazla çeşit olsa da üç ana başlık amiral gemisi konumdadır. Bunlar; Vampire, Werewolf ve Mage çeşitleridir. Her bir başlığın kendi alt ve farklı kolları bulunmaktadır ancak ben sizlere en popüler olanları Vampire the Masquerade, WereWolf the apocalypse, Mage the Ascension’u anlatacağım. Bu kısımda sizlere Vampire the Masquerade oyun çeşitini anlatmaya çalışacağım. Orta Çağ severler için kısa bir not. Tüm oyun çetilerinin Dark Age adı altında orta çağ döneminde geçen rulebookları da bulunmaktadır.
VtM, günümüz ya da yakın dönemlerde geçen içinde bulunduğumuz dünyanın dinamikleri, gerçeklikleri üzerine oturtulmuş olan bir korku oyunudur. Vampire the Masquerade V20 Rule Book’un un üstünde ‘’Personal Horror Story’’ yani - Kişisel Korku Hikâyesi - yazmaktadır.
Kitapta size verilmek istenen duygu; sonsuz yaşam, süper güçlerin bir ödül olmadığıdır. Sürekli olarak kan içmek zorunda kalmak, benliğinizi ele geçirmeye çalışan vampir doğası the Beast (Canavar), Ayağınızı kaydırmaya, önünüzü kapamaya çalışan diğer Kindredlar (Vampir). Ve tabii ki dünya’nın en tehlikeli varlığı olan insan oğlu içinde saklanma, kendinizi açık etmeme çabalarınız.
White Wolf kitaplarında lore olarak tabir edilen, geçmişi, hikâyeleri ve efsaneleri anlatan bölümler genel olarak önü ve arkası açık, ‘’bu şekilde rivayet edilir’’ minvalinde yazılarla ST’nin istediği gibi kullanıp yorumlayabilmesini amaçlayarak yazılmıştır.
Efsaneye göre, Hz. Adem’in Oğlu Kabil, tanrıya sunulan adakların beğenilmemesi kardeşi Habil’in adaklarının beğenilmesi üzerine Habil’i öldürerek Tanrı’ya kurban verir. Bu olay üzerine, Melekler; Tanrıdan gelen emirle O’nu lanetlemeye başlar ve Kabil (Caine) ilk Vampir olur. Kabil’in torunlarından da oyunda göreceğiniz Vampir Klanları doğar Tremere Klanı hariç.
VtM içinde 3 ana grup bulunmaktadır. Bunlar Camarilla, Anarch ve Sabbat oluşumlarıdır. Öncelikle Camarilla iyidir, Sabbat kötüdür düşüncesinden kurtulun. World Of Darkness oyununda siz süper kahramanı değil canavarı oynuyorsunuz. Sabbat ve Camarilla arasındaki fark a gelirsek, Sabbat’a göre Vampirler Çobandır insanlar da Koyun, Camarilla içinse Vampirler Koyun postuna bürünerek yaşamak zorunda olan varlıklardır aksi halde, Orta Çağ döneminde olduğu gibi yine bir ‘’cadı avı’’ başlayabilir.
Karakter yaratımı konusunda klişelere bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Klanların ilgilendiği insan tipleri tabii ki var olmakla birlikte siz ne istiyorsanız karakteriniz o dur. Eğlenmenize bakın. Klan tanıtımı ve detaylı anlatıma bir sonra ki yazıda değineceğim.
FRP kavramını, oyun çeşitlerini, sistemleri, tecrübem yettiğince GM'ler ve Playerlar için tavsiyelerimi paylaşmaya çalışacağım.
BiRiNCi KISIM
Öncelikle FRP- Fantasy Role Play 'in -Fantazi Rol Yapma- baş harflerinden oluşmaktadır. Adı üstünde olduğu üzere nasıl küçüklüğümüz de doktorculuk gibi x rolü yaparak oyun oynuyorsak bu da hemen hemen aynısıdır. Farkı ise şudur. FRP genel olarak Pen and Paper -Kağıt ve kalem- ve Table Top -Masa üstü- olarak ikiye ayrılır.
PaP'da kağıt kalem ve zarlar yeterli olmakla birlikte, Table Top'da ekstra malzeme kullanmanız gerekebilir.
Malzemeleri nereden ve neye göre elde deceğiz dediğinizi duyar gibiyim. Buna değinmeden önce öncelikle şunu açıklamak gerekiyor. FRP oyunlarında oldukça fazla sistem ve oyun çeşidi bulunmaktadır. Harry Potter'dan Fallout'a Cyberpunk'a, Call of Cthulhu'ya, Game of Thrones'a kadar bir çok kült eserin FRP versiyonlu oyunu bulunmaktadır. Aynı şekilde kendi fantastik evrenlerinizi yaratbileceğiniz Dungeons and Dragons (DnD), World of Darkness (WoD), the faith gibi önü arkası açık oyun çeşitleri de bulunmaktadır.
ilk olarak GM teriminden başlayalım.; Game Master, sıklıkla kullanılan Türkçe tabiri ile Oyun Yöneticisi'dir. Evreni o tarif eder, evrendeki bütün NPC'lerden o sorumludur, her çeşit olayın betimlemesi, olay örgüsünü arka planda kurmak GM'in görevlerindendir. Oynadığınız oyuna göre GM adı değişiklik gösterebilir. Örneğin Dungeons and Dragons'da DM olarak - Dungeon Master - yani Zindan Yöneticisi - karşımıza çıkmaktadır. World of Darkness oyunlarında ise ST - StoryTeller - yani Hikaye Anlatıcısı olarak görürüz. Oynadığınız oyuna göre isimin değişmesinin sebeplerine ileride oyun çeşitlerinden bahsederken değineceğim.
FRP oyunların en uzun süren kısmı Karakter Oluşturma bölümleridir. Her oyunun kendine özel karakter sınıfları bulunmaktadır, bu sınıflarında yine ayrı ayrı özellikleri bulunmaktadır. Genel karakter oluşturma kısmı oyuncunun tercihleri ile GM'in telkinleri ve yönlendirmeleri ile yapılması tavsiye edilir ki, oyuncu yeni bir oyun çeşitinde oynuyorsa oldukça fazla soruları olabilir. Bu nokta da GM'e danışmak en doğru yol olmaktadır.
Sistem kısımı ise şu şekildedir. FRP oyunları Zar sistemli oyunlar olup her oyun çeşitinin kendine uygun zar sistemi bulunmaktadır. Örneğin Dungeons and Dragons da 6,10,100 gibi çok yüzlü zar kullanılmaktadır. Başka bir örnek olarak ise World of Darkness'da sadece 10 yüzlü zar çeşiti kullanılmaktadır. Oyun yöneticisi olacak kişilerin oynatacağı oyun çeşitinin sistemine tam anlamı ile hakim olması beklenir. Bu hakimiyet ise oyun çeşitinin kural kitaplarını okuyarak elde edilir. Yine kural kitaplarında, oyun çeşitinde olan ırkların özelliklerinden karakter sınıflarının özelliklerinden de detaylıca bahsetmektedir. Pek tabii ki kendi sisteminizi oluşturabilir, oyun çeşitlerini istedğiniz gibi bir birine katarak karıştırabilir ve kendi özel oyununuzu oluşturabilirsiniz. Oynatacağınız oyun çeşitinin sistemine tam anlamı ile hakim olabilmek için kural kitaplarına ek olarak yazılmış olan DM/ST/GM HandBook olarak geçen Oyun Yöneticisi'ne yardımcı olacak, tavsiyelerde bulunan ve hangi olay sırasında hangi zar çeşitleri ve karakter özelliklerinin kullanılması gerektiğini anlatan tamamen oyun yönetmeye odaklı destekleyici kitaplarda bulunmaktadır.
Yazı dizisi, Dnd ve WoD evrenlerinin tanıtımı ile devam edecektir.
bana göre yaratılmış en eşsiz (unique: iyi ya da başarılı anlamında değil, kötü ya da başarısız da değil sadece orjinal anlamında.) evren şu abilerin ortaya çıkarttığıdır; https://www.white-wolf.com/
adını bilip sıkça duyduğum, ancak bu yaşıma kadar oynayamadığım harika görünümlü masa role-playing oyun.
samsunda nerede bulabilirim, ya da oyun ortağı arayanlar bana istediği zaman ulaşabilir sigara ya da birası benden.
Genellikle skypedan yaptığım reelde frp yapacak arkadaş bulamadığım için yakındığım oyun.
Karakterleri kendimiz yaratıyosak her zaman öküz gibi güçlü yaratırım herkes bu neyeağğğğh dediğinde tamam lan şu yetenek olmasın şu da güçsüzleşsin der yine ortalığın ..... korum.
FRP (Fantasy Role Playing: Fantastik Rol Yapma Oyunu) ile ilgilenenler için çok özel bir kaynak olmuş.
Kaynak Kişiler
Barış Tekin, Berkay Gökçek, Burak Türköz, Can Yürekli, Cihan Türe, Devrim Kunter, Ekin Ergün, Fatih Tepgeç, Feyzullah Kubilay Kartal, Gökmen Yoldaş, Hakan Kamalı, Hüseyin Ruhi Küçük, irfan Can Danış.
Genellemeyeyim ama galiba kadınlar daha çok seviyor. Erkek gamerlar fps tarzı oyunları sevip frp'den sıkılırken kadın gamerlar frp harici oyunlara pek dokunmuyor. Sebebi erkeklerin şiddet hissi kadınlarınsa hayalgücü hissi yüzünden olabilir. Tabi tam tersi olanlar da var ama genel gözlemim böyle.
birlikte olduğum kişi yüzünden senelerce frp oynayanları gözlemledim. kendim bir iki kez oynamaya çalışsam da başaramadım, çünkü saatlerce aynı masada oturmak bir süre sonra baydı.
gözlemleme fırsatı bulduğum kişiler yıllarını frp'ye vermiş, araştırmış, neredeyse her üniversitede yapılan conventionlara katılmış kişilerdi. bu kadar işin içinde olmalarına rağmen acayip sıkıcılardı dostlar. hepsi türkiye'nin en iyi üniversitelerinde okuyan, en iyi bölümlerden mezun tiplerdi ama iki sohbet edemezdiniz. kız arkadaşlarıyla sohbetlerimde, özel hayatlarında da sıkıcı olduklarını öğrenirdim.
genelleme yapmak istemem ama tanıdığım frp oynayan kişilerin neredeyse tamamı "tembel". öyle böyle değil ama bildiğiniz aşırı tembeller. bu arada odtü, itü, boğaziçi allah ne verdiyse tüm çevrelerden oyuncular tanıdım; öyle üç beş kişi üzerinden yapmıyorum bu genellemeyi. bir kaçı evlendi de, eşleri sayesinde tutundular işlerine.
baskın karakterli olanları, aşırı egolu oluyor. bunları oyunlarda hemen fark ediyorsunuz, daha yarım saat geçmeden birbirlerine giriyorlar. "o kural öyle değil böyle" diye saatlerce tartışır bu tipler. silik olanlar ise, verilen karakteri alır elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışırlar. kağıt kalem ellerinde düşmez, ders çalışır gibi çalışırlar karakter özelliklerine. bunlarla çok dalga geçer egosu yüksek olanlar.
bana kalırsa 18-30 yaş arası oynansın, hadi 35'e kadar sürsün. ama 40'a gelmiş adam artık oynamasın arkadaş. türkler'de mi sıkıntı var bilmiyorum ama denge kuramıyor bizimkiler. arkadaş oyununu oyna, kendini kaptırma. oyunda rol yapa yapa gerçek hayatlarında da çok iyi yalan söylemeye başlıyorlar. mümkün değil yalanlarını ayırt edebilmeniz, adam deneyimli ve kendisi öyle inanıyor ki söylediklerine sen de inanmış buluyorsun kendini.
bilgisayar oyunlarını, frp'yi, rpg'yi falan fazla abartmayınız gençler. tadında bırakın, gidin organizasyonlara mis gibi takılın. her hafta evde oynarsanız, kimse çekmez sizi benden söylemesi. yalnız fantastik kitaplar okuyunca, çizgi romandan başka bir şeye adapte olamayınca da olmuyor. bin tane tür var, fantastiğe saplanma n'olur.
bir de bu kadar eğlenceli bir olayın içindeyken; günlük hayatınızda nasıl bu kadar asık suratlı, sevdiklerinize karşı ilgisiz, tembel, aşırı egolu olabiliyorsunuz hayret. her şeyi ben bilirim tavrı en belirgin özelliğiniz. dediğim gibi çok fazla gözlem içermektedir aktardıklarım, bir de eskidi tabi benim zamanımdakiler. umarım yeni jenerasyon daha öz güvenli, egolarını törpülemiş, daha eğlenceli olmayı başarabilmiştir.
Zamanın unutulmuş elit zevklerinden biridir. Öncelikle uygun kafa yapısında bir arkadaş çevresi 4-5 kişi ideal , iyi bir ingilizce , böyle saçmalık mı olur demeyecek kadar hayal gücü ve tecrübeli bir dm şarttır. Özellikle dm baskın kişilik yapısında , kültürlü ve ağzı laf yapan , grubu domine edebilecek biri olmalıdır yoksa tüm oyuncular dm olabiliyor , oyuncunun dm ye fazla müdahalesi oyunun zevkini bozuyor bence. Alışma devresinden sonra oynadığın oyunlar daha zevkli oluyor , arkadaş çevren de kafadarsa , günler değil haftalarca başından kalkamayacağın bir zevk oluştuyor insana , sonra gerçek dünya size zevksiz geliyor ve reelden uzaklaşıyorsun. Zamanında bu illetin notlara ve gerçek yaşama etkisi sonucu bıraktık tabi ki , ah eski günler. Anlatmak yerine diyaloglarını göstermek daha yararlı olacaktır. (bkz: yaran frp diyalogları)
mersin yazlık günlerinde arkadaşlarla biraz daha basite indirgenmiş halini oynadığımız çılgın atan oyun. hala aklıma geldikçe bir heyecan sarıyor beni ki hiç bugüne kadar profesyonel bir şekilde oynamadım. oynayalım diyen olsa da oynasak!
entelektüeliz, android düşünür, müthiş hayal gücü ürünleri yaratır, başka diyarlarda gezeriz diyenlerin oynadığı fantastik figürleri karakterize edilerek kişiliklerine bürünerek oynanan oyundur. sevenlerin aşkla, heyecanla, bitmek tükenmek bilmeyen sabırlarıyla oynadıkları bu oyun, ilgisi alakası olmayan kişilerin de olduğu ortamda muhabbet konusu olursa şayet, bu kişi sıkıntıdan patlar, diğer insanların gerçek hayattan koptuklarını ve hiç bir suretle realist düşünemediğini düşünürler. herkesin sevebileceği ve kaldırabileceği bir oyun değildir. herkes de oynatamaz. kendini bir halt sanan insanların dm (oyunu oynatan kişi) olmaya çalışması komiktir.oyun kulağa hoş gelse de sevsem de gereksiz insanlarca oynandığına şahit olduğumdan muhabbetini dahi sevmem.
şimdiye kadar hiç oynamadığım, oynamayı bırak varlığından bile haberdar olmadığım, açılımını yeni öğrendiğim oyun. bugün -nasıl karşılaştığımı bile hatırlamıyorum- surf yaparken kendini frp hakkında video izlerken buldum. sözlükte bilgilisi olan, anlatmak isteyen hatta ankarada olup bu oyunu oynayan falan varsa beni bi dahil edin acayip merak ettim.
düzenleme: linear çalışması nasıl kafa yaptıysa artık türkçeyi mahvetmişim.
ADND 2nd edition, DnD 3rd edition, GURPS Mecha, GURPS WWII, GURPS Indiana Jones settinglerini oynattıktan sonra geriye frp.web.tr, frptr.org, konusanzar.com web sitelerinin adminliğini bırakarak, 17 senenin sonunda kendimi emekli ettiğim, ortaokul lise ve üniversite yıllarımda güzel gruplar, arkadaşlıklar kurduğum, güzel muhabbetler çevrilebilen yegane oyun ve sistemler bütünüdür.
JRR Tolkien'e türk milleti olarak teşekkürü borç biliriz.
trilyon kez anlatılmasına rağmen tam olarak ne olduğunu asla anlayamadığım ve anlam veremediğim rol yapma oyunu gibi birşey olsa gerek oyunu.
kötülemiyorum. sevenleri, yapanları illa ki vardır ancak bana aşırı boş bir iş gibi geliyor, tamam ben ultima oynadım, knight oynadım, diablo oynadım ancak bunu herkesle birlikte garip terimlerle yapabilmek biraz utandırıcı geliyor. yani kendim adına değil, yapan kişi adına utanmak.
bir kere tanık olur gibi oldum çünkü, çocuğun biri çok iyi götürdü olayı, sonra sıradaki kişi aşırı saçma bişey söyledi sırf söylemiş olmak için hem de söylediğini çok yaratıcı bişey sanarak. herkes gülmemek için zor tuttu, onlar da utandı sanırsam.
bir arkadaşım da uğraşıyordu bu işlerle kafayı yemişcesine, onun dışında hep majiden, ritüellerden bahsederdi, beni soğutan oydu sanırsam.