piyanistlere eziyetiyle tanınmış, bir süre sonra çoğu piyanistin parmaklarının kopmasına neden olmuş değerli bestekâr ve piyanisttir.
genellikle bestelerinde bir hüzün yer alsa da etude op 10 no.4 gayet hareketlidir.
bir sanatçı bir başka sanatçıya benzetilmez ya, eğer benzetirsek bu adam ahmet haşim'dir. melankolinin en babasını bu iki üstadda buram buram çekersiniz ciğerlerinize...
Çapkın ispanyol don juan'ın hallenmelerine mozart'ın dokturduğu la ci darem la mano'nun etkisinde kalıp don giovanni ve zerlina'yi temel alan dramanın uzerine erken romantik donem etkisiyle sundugu cesitlemeyle paris'de parlamistir. Hatta romantiklerin öncü ve azılısı soylu clara'nın aşığı Robert Schumann, chopin için, La ci darem la mano'yu dinledikten sonra turkcesi biraz sozluk jargonunu biraz da kotu cevirili amerikan filmlerini andiran o cumleyi kurmustur."sapkalari cikartin sayin baylar, iste bu cocuk bir harika" denistir. Orta parmagi sakat muzik elestirmenimiz virtuoz Schumann daha sonra Chopin için "zamanımızın en onurlu şiirsel ruhunu taşıyor" demistir. Tum romantikler gibi Schumann da biraz yanilmis.. chopin sadece romantik donemin bohem parislilerin en onurlu şiirsel ruhuna sahip adami degildi. Tum zamanlarin en şairane ruhlu sanat adamiydi. O şiirlerini 29 harfle degil seksen sekiz tuş üç pedal ile sesli olarak yazdi. Notalarla kendini anlatan nadir insanlardan biridir.
Piyano denince akla ilk gelen bestecilerdendir. Adı Fryderyk Chopin diye yazılır. Roman Polanski, kendi yaşamının aynası olduğunu söylediği, 55. Cannes Film Festivali Altın Palmiye Ödülü, Piyanist filiminde bir çok bestesini kullanarak, filmin vazgeçilmezler arasına girmesine katkı sağlamıştır.