macar besteci ve piyanocu. paganini ve chopin ile tanışması yaratıcılığını olumlu yönde etkilemiştir. sevgilisinin peşinden cenevre'ye gitti. bu kentin konservatuarında piyano öğretmenliğine atandı. 1842'ye değin kendini, özellikle şaşırtıcı bir virtüöz olarak kabul ettirmek istiyordu. çok üstün tekniği ve ellerinin genişliği yüzünden kimsenin taklit edemediği bu aşmış şahsiyet, piyanoda uyguladığı çalma yöntemlerini zenginleştirmeyi başardı. 1855'ten başlayarak dinsel müziğe ağırlık verdi.
Şöhretini sonuna kadar hak eden, senfonik şiir denilince akla ilk isimlerden birisi olan macar piyanist, bestekar.
Paganini'nin la campanella Adlı eserini piyanoya uyarlamasa idi bu eser, bu kadar ünlü de olmazdı sanırım. Piyanodaki tarzı gereği tüm besteleri oldukça zordur, la campanella da bunlardan birisidir.
ayrıca liszt, beethoven'in 9. senfonisini piyanoya ilk uyarlayan kişidir. kızını evlendirmek istediği öğrencisi yerine wagner'in kızı kapmasıyla iki besteci papaz olmuşlar, liszt yaşamının son yıllarında huzur yüzü görmemiştir. yüzü seyirciye dönük çalan ilk piyanisttir.
zamaninin en buyuk piyano virtuozu, yasaminin ilk donemini tam anlamiyla bir don juan olarak gecirmis, ikinci doneminde ise sanki bambaska bir insan olarak kendini hiristiyanliga vererek mistisizme burunmus, en cok solo piyano ve orkestra icin muzikler yazmis, son doneminde yazdigi psikiolojik ve soyut basyapitlar disinda, eserlerinin genelinde ayni tarz romantizm ve disavurumcu cosku ve taskinligi sergilemis macar besteci. fakat tum bu ilk donem eserlerinden birini hepsinden ayri tutarim ki, o da dante senfonisidir! inferno baslikli ilk bolumde cehennemin dibine kadar indiginizi hissettiginiz gibi, araf baslikli ikinci bolumde oldukten sonra dunya uzerinde bos bos dolasan bir hayalet oldugunuzu sanirsiniz... tahmin ettiginiz gibi cennet bolumu yazilmamistir, cunku liszt'e yakin dostu richard wagner, cennetin muzikle tasvir edilemeyecegini soylemistir...
Doğum tarihi 22 Ekim 1811, Macaristan, Raiding. Beş yaşında çocuk ruhunu piyano tuşlarına dökmesi, küçük yaşta üstün müzik yeteneğinin kanıtı. Sekiz yaşında ilk bestesi, bir yıl sonra da ilk piyano konseri ile müzik burcunu bezemesi de... On yaşında göçmenliği başlıyor: Önce ailesiyle birlikte Viyana, iki yıl sonra da Paris. Yabancı uyruklu olduğu ve yaşı tutmadığı için Paris Konservatuarı'na alınmayacaktır ama bir yıl sonra, yani 7 Mart 1824'te tek konseriyle Paris'in sanat tapınağını dinamitleyecektir. Bütün Avrupa'yı dolaşır. irlanda, Portekiz, Rusya, istanbul dahil. Halife Abdülmecid bir tablosunu yapar profilden. Gezdiği yerleri piyano sesiyle resimler: Resimleri bir olayı, bir öyküyü betimlemekten çok, duyguların anlatımı olarak yansır notalarına. Papaz olmakla ateizm arasında volta atar: Tarih, 31 Temmuz 1886'da ölümde konaklar; Franz Liszt ise ölümsüzlükte...
avusturyalı marie Anna Lager ve macar baba Adam Liszt'in çocuğu olarak bugün avusturya'da kalan macaristan'ın doborjan * köyünde doğmuş, 1847'de istanbul'da 5 hafta kalmış ve konserler vermiş macar besteci. macarlar kendisine ferenc liszt (ferenc lişt okunur) demiş ve adını 1875'te Budapeşte'de Müzik Koleji olarak bilinen ve Macar Milli Kraliyet Müzik Akademisi olarak kurulan akademiye verilmiş, ayrıca doğduğu ev Avusturya hükümetince müzeye çevrilmiştir.