goya nin hayaletleri filminde javier bardem'in oynadığı önce rahip, sonra fransız ihtilal komutan ve yargıcı olan tiplemenin de örnek olarak verilebileceği bir tipleme.
tarihi sevdiği için etkilenebilen bir tipdir. tarih okurken heyecanlanan, o zaman yaşanılan olayları büyük iştahla ve şaşkınlıkla okuyan, merak eden bir insandır.
fransiz ihtilali halkin ayaklanmasi, üstelik de kendisinden cok daha güclü olan yönetim kismina karsi ayaklanmasi olayidir. bu konuda cok kalin kitaplar yazilmistir, en ünlüsü julet michelet in iki ciltlik "fransiz ihtilali" isimli ansiklopedi tarzindaki kitabidir.
bu konu bircok büyük romanda da dile getirilir, victor hugo´nun sefiller charles dickens´in iki sehrin hikayesi romanlari aslinda fransiz devrimini anlatirlar.
fransiz ihtilalinden etkilenmis insan sayisi coktur. marx´da bu adamlardandir. beethoven da. hele büyük ressamlar arasinda fransiz devriminden etkilenmeyen yoktur diyebiliriz. fransiz ihtilali sonucta bir "halk darbesidir" halk yönetime el koymustur. önce bastille hapisanesindeki tutuklulari serbest birakarak baslayan bu devrim, bütün insanlik tarihindeki en görkemli olaylardan birisidir.
dünyanin hicbir ülkesinde "her sokak lambasina bir soylu asilacak" seklinde bir girisimde bulunulmamistir.
paris bu devrim yüzünden tarihe bambaska yönleriyle de gecmis, ve dünya tarihine esi benzeri olmayan bir isim birakmistir. place du concorde a kurduklari giyotin 1400 adam dogramis- seklinde yaziyor "place du concorde" da. bunlar cok büyük rakamlardir.
ancak sonradan napolyon bonaparte gene de kralligini ilan etmis oldugundan fransiz devriminin pratikte ne ise yaradigi son derece tartismalidir. sonucta fransiz devriminden sonra bile krallik yönetimi aynen geri gelmistir.
ama öyle bir devrimin olmus olmasi bile cok düsündürücüdür. "ekmek bulamiyorlarsa pasta yesinler" seklinde tamamen halktan kopmus, ama halki yönetmeye calisanlarin giyotin le tanistiklari olaydir fransiz devrimi. ne öncesinde ne de sonrasinda benzeri bir olay olmus, fransizlar o olaydan "bir dikkafali toplum" olduklarini bütün dünyaya göstermislerdir.