Fransız mutlakıyeti gücünün zirvesine 14.Louis devrinde 1661-75 ulaştı. Otoritesi Kralın kutsi hakları olarak bilinen Bossuet tarafından ifade edilen mefhumla tahkim edilmişti. Louis atalarının aksine idareyle daha ferdi olarak alakadarlık tecrübe etti. luis teşri gücüne ortak olmak isteyen herhangi bir müessesenin üstünde bir otoriteye sahip olmaya katiyen niyetliydi. ve parlamentoyu ''zorla elde edilmiş bir otoritetnin sahibi'' olarak görüyordu.
1673'ten itibaren, imtiyaz Mevzuatıyla Parlamento'nun kraliyet fermanlarını münakaşa etmeden tasdikini emrederken, Richelieu'nun 1641'de aldığı kararı destekliyordu. Fakat Louis bütün müesseseyi ref' etmeyecek kadar akıllydı. Eğer açıkça tahrik edilirse, parlamento'nun büyük bir tehlike kaynağı olduğunu Birinci Fronde gayet net bir şekilde göstermişti.
Kraliyet otoritesinin güçlenmesinin iktisadi vaziyet üzerinde değişik te'sirleri oldu. Vergi toplama usulleri sıkılaştırılmıştı ama mali nizam kötüye gidiyordu. Louis devrinde sanki mütemadiyen harbteymiş gibi vergi toplandı. Louis, Colbert'in reformlarının geliştirilmesini destekledi. Bu reformlar arasında eyaletlerde vergi düzenlemelerini artık ''intendant'' ların yapması, rüşvetin devamlı baskı altında tutularak azaltılması ve ''gabella'' gibi dolaylı vergi sayılarının cemiyetin zengin kısımlarından daha çok gelir çekilmesi için artırılması vardı. Kilise, miktarını kendisinin belirlediği senelik bir bağışta bulunması mukabilinde vergilendirmeden muaf tutuldu. Asiller ise Fransa'ya askeri sahada hizmet verdiklerini öne sürdüler ve vergi vermekten kurtuldular.
1667-83 arasında fransız ticareti ve sanayisi Colbert'in idaresindeydi. Colbert devletin kudretini tahkim için devlet içinde geniş bir murakabe mekanizması tazammun eden bir ticaret siyaseti izledi. Fransız deniz ticaretini teşvik etti ve ingiliz yahud flemenk rekabetine mani olup ithal mal girişini azaltmak için yüksek gümrük vergileri koydu. Kraliyet acımasız tedbirlerle otoritesini tahkimde muvaffak oldu.
Bunu 3 misalle anlatabiliriz; Louis sadece gallikan piskoposlarını tanıyarak onlardan müzaheret aldı ve papayla girdiği mücadele 1693'E kadar sürdü. ikinci olarak nantes fermanını tedavülden kaldırdı. huguenotlara sert cezalar verdi. huguenotları me'murluklardan ve esnaf birliklerinden ihraç etti. Bundan başka Dragonnade nizamının kullanılmasını da ihtiva eden işler yaptı.