fransız ihtilali

entry140 galeri7 video1
    89.
  1. yakında türkiye de beklediğim bir devrim/ihtilal dir.
    1 ...
  2. 88.
  3. Dünyanın içine edilişinin ilk perdesi.
    0 ...
  4. 87.
  5. insanlar tarafından umut getirildi gibi gösterildi ama iflastan, huzursuzluktan, fuhuştan başka hiç bir bok getirmedi.
    0 ...
  6. 86.
  7. Fransada ve avrupaya etkisini gösteren bu ihtilal ve onun sonucunda ortaya çıkan akımlar osmanlının sonu olmuştur.
    0 ...
  8. 85.
  9. Napolyon Bonapart iktidarı, Avrupa Yahudileri'nin tarihinde, gettolarda yaşama zorunluluğunu kaldıran; varlık, ibadet ve meslek alanındaki haklara özgürlük getiren Yahudi emansipasyonu için önemli bir dönüm noktasıdır Fransız devrimiyle insanların kökeni ve dini ne olursa olsun ayrımcılık yapmak kaldırılmıştır. 1789'da insan ve Yurttaş Hakları Bildirisi ile serbest ibadet hakkına ve bunun genel düzenle çelişmeyeceğine dair güvence verilmiştir. Bu zamanda diğer Avrupa ülkeleri azınlıkların haklarını kısıtlayan hükümler yürürlüğe soktu. Napolyon'un fetihleriyle, çağın Fransız devrimi görüşü olan herkese eşit haklar fikri yayıldı. Napolyon'un bu politikaları Yahudilerin Avrupa'daki konumunu değiştirdi ve bu Yahudiler tarafından takdir edildi. Napolyon 1806'da Yahudilerin Fransız imparatorluğundaki konumunu destekleyen bazı kararlar aldı, Yahudi temsicilerden oluşan Sanhedrin'in kurulmasına olanak sağladı. Fethettiği ülkelerde Yahudilerin gettolarda yaşama zorunluluğunu kaldırdı. 1807'de Roma Katolisizmi, Lüteranizm ve Kalvenist Protestanizm ile birlikte Yahudiliği de Fransa'nın resmi dini yaptı. 1799'da Akka kuşatması sırasında Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması ilanını hazırladı fakat resmileştirmedi. Kuşatma Osmanlı imparatorluğu tarafından bastırılınca bu plan gerçekleştirilemedi. özellikle Rhine'da Yahudilerin durumu kalıcı olarak iyiye doğru gelişti. Bazı Yahudiler şükranlarından dolayı Fransızcadaki "Bonaparte" karşılığı olan Almanca "Schöntheil" ismini kendilerine soyadı olarak seçti. italyan Yahudisi olan kimyager ve yazar Primo Levi ise bu dönemde birçok Yahudi'nin "Napoleone" adını aldığını belirtir. Fransız otoritesi altındaki bütün devletler Napolyon'un reformlarını uyguladı. Portekiz'de Yahudilere diğer vatandaşlarla eşit haklar sunulup 300 sene sonra ilk defa sinagog açma izni verildi. italya, Hollanda ve Alman eyaletlerinde Yahudiler ilk defa özgürleştirildi.
    2 ...
  10. 84.
  11. bugün fransa'da ihtilalin 226. yıldönümü kutlamaları yapılmaktadır.
    0 ...
  12. 83.
  13. tarihin en berbat olaylarından birisidir.
    1 ...
  14. 82.
  15. Milliyetçilik, özgürlük, eşitlik, adalet... icin yapılmış halk Hareketidir isyanıdır. Etkileri gunümüzde bile sürmektedir.
    (bkz: Suriye)
    (bkz: Mısır)
    (bkz: Libya)
    0 ...
  16. 81.
  17. Milliyetçilik falan.
    Jan jak russo falan.
    iki şehrin hikayesi falan.
    Devrimci kızlar eklesin.
    2 ...
  18. 80.
  19. giyotini dünya kültür hazinesine kazandırmış devrimdir.
    0 ...
  20. 79.
  21. gezi olaylarının 1789 versiyonu .kliseye işemeselerdi bari yada ayakkabıyla girmeselerdi .
    0 ...
  22. 78.
  23. aristokrat ve burjuva/ alt sınıfları arasındaki eşitsizliğin büyümesi, patlaması sonucu gerçekleşmiş ihtilaldir.
    0 ...
  24. 77.
  25. 76.
  26. fransa'daki mutlak monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulması ve roma katolik kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır. avrupa ve batı dünyası tarihinde bir dönüm noktasıdır. milliyetçilik akımını başlatan en büyük etkendir.
    0 ...
  27. 75.
  28. bir faizin legalleşmesi talebi nelere kâdir. varın siz düşünün. yıllarca milliyetci, aydınlanmacı yutturulan bu ihtilal her sokak başında bir giyotinle yapıldı. ama hepsinden önemlisi bu pozitivist manyakların zihinlerindeki giyotinlerin varlığını devam ettirmesi.
    0 ...
  29. 74.
  30. HALK IHTILALININ UZUN DONEM NETICELERINDEN BIRISININ DE NAPOLYONUN IKTIDARA GELMIS OLMASIDIR. *
    1 ...
  31. 73.
  32. Devrimin düşünsel nedenleri:

    Toplum büyük bir hızda değişiyor bunun altında da ‘aydınlanma filozoflarının' büyük etkisi bulunmaktaydı. Aydınlanma felsefesi, mantığın, köklü gelenekleri ve siyasal rejimin mutlakıyetçi eğilimlerini ortadan kaldırmayı emrettiğine kanaat getirmiştir. Aydınlanmacılar özgürlüğün tüm alanda olması gerektiği fikrini savunmakta.Descartes, daha XVII yy, aklın ve eleştirel zihniyetin üstünlüğüne baskı yapmış, Montesquieu ise, yasama erkinin halkı temsil eden vekiller aracılığı ile kullanılmasını ve güçler ayrılığı ilkesinin hayata geçirilmesini önermiştir. Voltaire ' e göre kral, filozoflardan kurulu danışmanların örgütüne uyarak toplumu aydınlatmayı hedeflemeli, ingiliz modelini benimseyerek, parlamenter bir sistemin kapılarını açmalıydı. Rousseau, insanların doğuştan eşit olduğuna inanmakta, çoğunluğun iradesinin (halk egemenliği) siyasal rejim hâkim olması gerektiğini vurgulamaktaydı. Diderot ile d’Alambert ise yasa önünde eşitlik, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi talepleri dillendirmekteydi

    Aydınlanma filozoflarını etkilerini yanında ingiliz Halklar bildirgesi gibi metinler ve bunların temelini oluşturan John Locke’nin fikirleri ve Amerikan Bağımsızlık Bildirgesindeki dile getirilen demokratik ilkeler ve liberal ekonomi fikirleri burjuvaları hareketlendirmiştir. Fransızlar dışarıdan gelen fikir ve hareketleri içselleştirerek ihtilale zemin hazırlamışlardır.
    1 ...
  33. 72.
  34. bu ihtilalin sebepleri: ağır vergi halk ve üst sınıftaki ayrım. Kralın halka karsi ilgisiz olmasıdır.
    Bu ihtilal çok uluslu yapıya sahip olan imparatorlukların, devletlerin yıkılmasında öncülük etmiştir.
    (bkz: osmanlı imparatorluğu)
    Bu ihtilalle beraber yeni akımlar boy göstermeye başlamıştır (bkz: milliyetcilik akımı)
    Istanbulun fethinden sonra olan bu olay yeni bir çağ açmıştır (bkz: yakın çağ)
    Kısa bir bilgi de vermek gerekirse osmanli da bu akımdan sonra ilk ayaklanan azınlıklar (bkz: sırp)lardır.
    0 ...
  35. 71.
  36. bize okullarda milliyetçilik akımını başlattı diye üstü kapalı hızlı bir şekilde geçilip, aslı öğretilmeyen olay. kronolojisine girmeden ortaya çıkan sonuçlarıyla ilgili bir takım fikirlerimi paylaşmak istiyorum. bu devrimin 3 mottosu vardı. bunlar Liberté, égalité, fraternité. ve bu 3 motto ileride modern çağa damgasını vuracak olan 3 büyük siyasi akımı ortaya çıkardı.bunlar;

    Liberté* -------> Liberalizm.
    égalité* --------> Komünizm.
    fraternité* ---> faşizm.

    bu 3 kardeş ideoloji 2. dünya savaşından karşı karşıya geldi ve 2 kardeş ideoloji diğer kardeşi* öldürdü. ve daha sonra diğer iki kardeş birbiriyle savaşmaya başladı, soğuk savaş. bazı tarihçilere göre 3. dünya savaşı sayılır. ve bu savaşın sonunda tek bir kardeş ideoloji kaldı, liberalizm. bundan yola çıkacak olursak, bence fransız ihtilalinin en önemli sonucu milliyetçilik değil, liberalizmdir.
    2 ...
  37. 70.
  38. fransız burjuva sınıfının yönetimde ipleri eline almak amacıyla yaptığı devrim.
    1 ...
  39. 69.
  40. osmanlıya baya bi zararı olan ihtilaldir.aynı zamanda çag kapatıp çag açmıştır.
    1 ...
  41. 68.
  42. 67.
  43. Orta okulda, lisede gördüğumüz tırıvırı bişey bize ne abi fransiz ihtilalinden ben evden okula okuldan eve.
    0 ...
  44. 66.
  45. insanların kilisenin etkisinden kurtulup özgürlüğe ulaşmasının ilk adımlarından biridir. sanattan bileme dair ne varsa dikkat edin fransız ihtilalinden sonra zirve yapmıştır.
    1 ...
  46. 65.
  47. çok pis koyacak bize çook. devletimiz yıkılmasa bari.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük