ingiltere’ de avam kamarası üyeliğinde de bulunmuş, “ bilgi güçtür “ diyerek bugün japonya benzeri ülkelerin dünyada ulaştığı gücü önceden görmüş değerli düşünür.
Şuan "denemeler" kitabını okumakta olduğum yazardır. Montaigne denemeleri okuyan biri olar şunu söyleyebilirim: dilleri her ne kadar birbirine benzemese de bacon denemeler de okunasidir. Güvenilir öğütler ve bazı meselelerin özü yazar kapakta.
nadir bir portresi, ingiltere'nin en büyük müzayede evlerinden biri olan Sotheby’s tarafından londra’da çıkarıldığı açık artırmada 52.8 milyon dolara alıcı bulmuştur. https://bit.ly/3I8D9wL
felsefe hakkındaki görüşlerine kesinlikle katılmadığım filozof. Bilmek ve güçlü olmak arasında kurduğu bağlantının da artık çürüyüp eskide kaldığını düşünüyorum.
"gerçeği söylemek gerekirse, insanlar yalnızlık denen şeyin aslında ne olduğunu, nereye varabileceğini pek bilmiyorlar. her yığına, içinde dostluk var gözüyle bakılmamalı; insanların yüzleri bir resim galerisinden öteye bir anlam taşımayabilir, konuşmalar da bir zilin çınlaması gibi olabilir."
Şiddetli tabloların ressamıdır.
Tekniği muhteşem olmasına rağmen tablolarına bakarken insanda garip bir korku, endişe uyandırır. Çizimleri, iç dünyasını perdelemeden travmalarını tüm çıplaklığıyla önümüze seren türdedir. Büyük şehirlerde yaşamış, büyük kırgınlıkları olan alkol problemli bir adamdır. Bir yere kadar tablolarındaki yükseliş hiç durmamış fakat sevdiği adam george dyer'in trajik ölümüyle çizimlerindeki karanlık auranın artması ve ölüm teması göze çarpıyor. Ömrünün ikinci baharı jose capelo'yla birlikteyken eski tadına yaklaşan eserleri onun tarafından da terk edilmesiyle de tamamen sarpa sarıyor. ilerleyen yaşı, artan alkol oranı ve acılarıyla bu dünyadan göçüp gitmiştir.
tabiatın yorumu ve insan alemi hakkında özlü sözler'de şöyle birkaç güzel şeye değinir:
"... aristoteles'in canlılar üzerine yazdığı kitapta ele aldığı problemlerde ve diğer incelemelerde deneye sık sık başvurduğu da vurgulanmamıştır. çünkü, aristoteles, kararlarının ve aksiyomlarının temeli olarak değerlendirdiği şeyleri deneye başvurmaksızın önceden karar vermişti ve bu şekilde karar verdikten sonra da, doğa felsefesini kendi kararlarıyla bağdaştırmak için, deneyi tıpkı bir esir gibi yanında sürüklemiştir. bu nedenle, aristoteles, deneyi bütünüyle terkeden modern izleyicilerinden bile daha çok ayıplanmıştır."
bilim ve deney aşığı değilim; bacon'a da bayılmam. ama bu söylediği dikkatimi hak etmedi değil.
he arka sayfayı çevirdiğim an, doğrudan kapatasım geliyor kitabı:
"felsefe geniş bir alana sahip olduğu için, batıl inanç ve teolojiyle karışarak bozulmuştur, bu durum hem bütün hem de bölümleri bakımından felsefe için çok zararlıdır." batıl inanç tamam ama teoloji ile felsefe, felsefenin diğer bilgi türleriyle ilişki dahilinde olmak zorunda olması gibi birliktedirler. felsefe yalıtık bir daireye hapsedilemez.
Francis Bacon tecrübi usulün banisi ittihaz edilir ve ona göre ilim, ''tabiat'ın büyük kitabı'' nı okumaktır. Tabiatın ilim yolu ile anlaşılması ve tabiata hakim olma düşüncesi ehemmiyet kazanmaya başlamıştır. Bacon, ''Nowum Organum Scientiarum'' adlı eserinde ilim reformu ile bütün insani münasebetlerin değişeceğinden bahseder. Ona göre ilim dinin vasiliğinden kurtarılmalıdır. Tecrübeler, Yeni Atlantis gibi eserleri yeni ilmi malumatların tatbikte tahavvülü ve istihsalin tekamülü ve ziyadeleşmesi mevzunda fikirler barındırır.
Bacon'a göre ilmin gayesi, tabiatı insan ihtiyaçlarına ve faydasına mutabık şekilde kullanmayı temindir. insanın kullandığı teknik tabiatta köklü değişiklikler yapabilir. Dolayısıyla, insan yaşadığı çevreyi düzenleme ve değiştirme bahsinde daha nikbin olmalıdır. Ona göre ''ilim, güçtür.'' ve bilmek tabiata hakim olmaktır. ilmi malumat tabiatın işleyişini bilmemizi ve açıklamamızı sağlar.
Bacon, tabiata hakim olma mevzundaki görüşlerini ''Nova Atlantis'' Yeni Atlantis adlı eserinde vazih bir suretde ortaya koymuştur. Bu bir ütopya tecrübesidir. Bu eserde, cemiyetin diğer kesimlerinden ayrı yaşayan ve müstakil çalışan, mahrem, hafi bir ilim adamı mühendisler grubunun ilmi ve teknolojik buluşlarıyla bütün insanlığın terakkısine yol açacağı anlatılmaktadır. Hafi grubun gayesi, eşyanın nesnenin sebeplerini ve mahrem hareketlerini ortaya çıkarmak, insan gücünün hududlarını genişletmektir. Burada Bacon ilim adamları sınıfının içtimai murakabenin haricinde yaşayan güçlü şahıslar olması gerektiğini ayrıca tebarüz ettirir.
Bacon'a göre bu yeni ilim anlayışı Aristotales'in dedüktif akıl yürütmesi tabiatın çeşitliliği karşısında kafi değildir. Bunun yerine istikra usulünü teklif eder. istikra usulü, gözlem yapmak, tek tek gözlenen şeyler üzerinde fikretmek ve sonunda bütün gözlenenleri müşterek olarak ifade edebilecek bir umumi açıklamaya varmak esasına istinad eder. Bu sebeple de bütün endüksiyonlar nakıstır. Tabiat hadiseleri üzerinde müşahede ve tecrübe yapılmadan bu vak'a'ların işleyişini tenvir edebilmenin imkanı yoktur. Tabiat hadiselerini açıklayabilmek cihetinden tarassudun ve tecrübenin vazgeçilemezliğini müdafaa eder. ilim reformu ile bütün insani münasebetlerin değişeceğinden bahseder. Ona göre ilim dinin vasiliğinden kurtarılmalıdır. Ayrıca Bacon, siyasi hakimiyet idraki yönünden, parlamento ile idareyi elinde tutan hümanist bir monarkın birlikte var olması gerektiğini kabul eder.
Francis Bacon'ın ortaya koyduğu fikirler 17.yüzyıl ingiliz materyalizmine ve yeni ilim anlayışına temel teşkil etmiştir.
hayal dünyasına hayran olduğum yazar. bir kaç kitabını okuyup burnum havada bir şekilde köşeye attım. hayranım derken iyi anlamda demiyorum, kötü anlamda. ayrıca kendisi yüksek bir ego sahibidir ve bu yüzden bazı takıntılarından ve düşünsel tabularından sıyrılamamıştır.
gözlerin olmaması bu kadar güvensizlik hatta korku veriyorsa Demek ki bakışların bir insanı manipüle etmekte çok önemli rol tasıyabilme ihtimalleri var.
denemeler kitabı muhteşemdir. evlilik üzerine adlı denemesinde ki şu cümle önemlidir. "kadın kocasının gençlikte sevgilisi, orta yaşta yoldaşı, yaşlılıkta ise bakıcısıdır."
'' Dertlerini dökecek dostları olmayanlar kendi yüreklerini kemirirler.''
'' Yalanlamak ve reddetmek için okuma! inanmak ve her şeyi kabullenmek için de okuma! Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma! Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku! ''
'' Bizi güçlü yapan yediklerimiz değil, hazmettiklerimizdir. Bizi zengin yapan kazandıklarımız değil, muhafaza ettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan okuduklarımız değil, kafamıza yerleştirdiklerimizdir.''
'' işe kesinliklerle başlayan, şüphelerle bitirir. Şüphelerle başlamaya razı olan, kesinliklerle bitirir.''
'' Doğru yolda yürüyen bir topal, yoldan çıkan iyi bir koşucuyu geçer.''
'' Servetin batırdığı insan sayısı kurtardığından çok fazladır.''
'' Şüphe, duyguların değil, zekanın bir kusurudur.''
'' Babadan gelen asillik, insanın gayretini kırar.''
'' Şöhret paraya benzer, orada çok kalırsanız, fiyatlar düşer.''
'' insan tabiatında akıllıktan ziyade delilik vardır.''
sözlerinin sahibi ingiliz . aynı zamanda niçe' nin hayran olduğu, övdüğü az sayıda insandan birisidir .