fraksiyon

entry16 galeri0
    16.
  1. Türk dil kurumu Tarafından bölüngü , bölüntü olarak Türkçe'mize intikal etmiş kelime . Günümüz dünyasında sol tandanslı (eğilimli) partiler de gruplarda görülür . Maoist , Leninist Stalinist gibi tabi bunun sağ fraksiyon olanı da yok mudur tabi vardır merkez sağ aşırı sağ gibi ama genel de solculara hitabendir
    0 ...
  2. 15.
  3. siyasi bir terim olmaktan daha çok gruplaşmaların aynı sonuca ulaşmak için değişik yollar izlemesi demektir...

    en anlaşılır şekilde fraksiyon parti içi muhalefeti anlamına gelmektedir.

    yüksek dozlu fraksiyonel hareketler partilerin yokolmasına neden olurlar.
    0 ...
  4. 14.
  5. Anayasa hocamızın çokca kullandığı kelime. Bir siyasi parti icinde, ayni partinin politikalarina karsi savasan grub, bölüm gibi anlamları varmış.
    3 ...
  6. 13.
  7. 12.
  8. bir konunun, sürecin belirli bir süzgeçten geçirilmesi, fraksiyona tabi tutulması.
    0 ...
  9. 11.
  10. almancası ' fraktionen' olan sözcük.
    0 ...
  11. 10.
  12. sadece siyasi boyutlu değil dini hatta idari boyutlu da olabilir.

    örneğin;

    dinler içerisindeki mezhepler de, bir kurum içerisinde idari açıdan farklı yönetim biçimlerini ve yöntemlerini benimseyen kişilerin oluşturduğu guruplar da yapıları itibarı ile birer fraksiyondurlar. dolayısı ile fraksiyonu, yalnızca siyaset bağlamında değil daha geniş bir boyutta değerlendirmek ve 'aynı ideolojiyi benimsemiş fakat hedefe ulaşma yol ve yöntemleri bağlamında ayrışan kişilerin oluşturduğu guruplar' şeklinde tariflemek daha doğru olur.
    2 ...
  13. 9.
  14. 8.
  15. Bir siyasi partinin içinde, partinin izlemekte olduğu ana siyasi çizgiye karşı olan, ayrı bir teşkilât merkezi bulunan ve partinin çoğunlukla aldığı kararlara karşı savaşan parti içi grup.
    0 ...
  16. 7.
  17. sadece siyasi parti bazında olmayıp, sosyoloji mühendisliği baz alınarak kurulmuş her türlü kurumun içindeki farklılıkların ortaya çıkmasıyla meydana gelen ayrışmadır.
    3 ...
  18. 6.
  19. 5.
  20. 4.
  21. 3.
  22. belli bir siyasi düşüncenin içinde hedef olarak belirlenen amaca ulaşmak için farklı yolu tercih eden düşünce gruplarını ifade etmek için kullanılır.
    örneğin; revizyonist ve devrimci olarak sonuca ulaşma farklılığı. bu örnekten yola çıkarsak; bu solun bölücü olmasından değil, sosyalizme giden yolda, burjuva demokrasisi içinde de olsa demokratik olanaklar içinde yasal bir şekilde yol almayı, sistem içindeki aksaklıkları yasaların uygun gördüğü ölçüde çözmek eğilimi güderken, devrimci rolü üstlenen eylemci grup ise, leninist bir hareket öngörmüştür marx'ın da belirttiğine uygun olarak.
    demokratik yolla bir çıkış yolu arayan salvador allende tarihin en iğrenç katliamlarından birini yaşamış, 1973'te cia'nın ön ayak olduğu pinochet darbesi ile indirilmiş ve daha sonra ekonomik olarak sömürüldüğü, halkının ise çok büyük acılar yaşadığı bir sürece girmiştir.
    0 ...
  23. 2.
  24. genellikle bunlar hep sol fraksiyonlar olmuşlardır, bölünmekten hoşnut olan sol cenahın bayıldığı şey.
    6 ...
  25. 1.
  26. Bir siyasi partinin politikasını parlamentoda, yerel yönetimlerde, çeşitli kuruluşlarda yürütmek için teşkilatlanmış grup, bölüntü, bölüngü.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük