ornek verecek olursam mesela, bir yere bir kez yuruyerek gitmissem seneler sonra ayni yeri bulabiliyorum, bir kere gormus oldugum cismi (herhangi sey olabilir) kesinlikle daha once gorup gormedigimi anlarim, bununla kalmayip senesini soylememin ihtimali de var.
Yalniz bu hafiza olayi dis etkenlerden, ozellikle sohbetten cok etkileniyor. Bir yere arkadaslarimla sohbet ederek yuruduysem ya da arabayla gittiysem (yolcu olarak) orayi bir daha bulmam cok zor. ayni kisiyle yuzunu hatirlamama ragmen okuz gibi bes kere tanistirilmisligim da vardir, isimleri asla hatirlamam.
fotografik hafizaya guzel eslik eden bir yardimci unsur da kesinlikle muziktir.
bu adamlar telefon numaralarını hatırlayamıyor fakat telefonu önüne koyup da tuş takımına bakınca her numarayı çevirebiliyorlar. tuşların yerini görünce rakamlar hafızalarında beliriyormuş.
bir de 5 yıl önce gittikleri ilginç bir adresi daha dün gitmiş gibi bulabiliyorlar.
ama adama adresini sor söyleyemiyor. yerini biliyor ama söyleyemiyor.
beynin sağ lobunun daha sıklıkla kullanılması durumunda ortaya çıkan, nesnelerin görsel niteliklerini zihne işleme durumu. öyle ki okudukları metinlerde geçen kelimelerin sayfanın hangi köşesinde olduğunu bilirler. yine bu kişiler google earth'ı kıskandıran bir haritalama sistemine sahiptirler. bu hafızaya sahip kişilerin isim hafızaları zayıftır.