iyi bir fotoğraf makinası alınca kendinizi bir bok sanıp profesyonel havalarına girmeyin . isterseniz D7000 alın , o makinayı kullanmayı bilmedikten sonra bi bok yapamazsınız . Işık ve, hdr değerleri çok önemli . Not edin bunu.
Eski yıkık dökük bir evi çekin, ağlayan ve fotoğrafa "bana yardım edin" der gibi bakan sümüğü akan çocuğu, yaşlı ve yüzü kırışmış bir amcayı ya da teyzeyi çekin ve bunları çekerken elinizde bir canon veya nikon fotoğraf makinesi olmasına dikkat edin. Tamamdır. Fotoğrafçı gibi oldunuz. Fotoğrafçı olmak istiyorsanız gidin eğitimini alın makineyi mundar etmeyin.
Iyi bir fotoğraf elde etmek için bilinmesi gereken inceliklerdir.
Edindiğim bir dergide, "Iyi bir fotoğraf çekmenin 50 yolu vardır." diyordu. Bunları size burada tek tek açıklamayamayacağım. Ama en önemli faktörler bile konuya göre değişir. Mesela bazı yerlerde ışığı arkanıza, bazı yerlerde de karşınıza almanız gerekebilir.
tripod faktörü çok önemlidir. Bir toplulukla resim çekinmek istediğinizde fazladan bir kişiye ihtiyacınız olacaktır. Onun yapacağı görevi zaman ayarlayıcı sayesinde tripoda yükleyebilirsiniz. Tripod'da en önemli faktör bağımsız ayaklardır.
duruş yeri faktörü sizin nasıl bir resim çekmek istediğinizle doğru orantılıdır. Mesela deniz kenarında muhakkak beton yerler, kumsal, veya taşlık vardır. Bunlardan beton en son olarak tercih edilmelidir. Kumsalda resim çekerken konunuz eger bir insan ise, erkek olduğunu baz alarak şöyle değerlendirme yapabiliriz. Konumuzun sadece donla resim çekinmesi değil beğeni almak, itici bulunacaktır. Onun yerine kot pantolon giyinmiş olan konumuz paçalarını diz kapağının altına kadar sıyırır, ayakkabısını eline alır, gözünde gözlüğü ile resmi çekinebilir.
ayarlar faktörü çoğu insanın uğraşmak istemediği şeydir. Halbuki ayarlarla oynayarak tam istediğiniz ortamı elde edebilirsiniz. Açık ve güneşli havalarda daha iyi sonuç almak için otomatik mod yerine manuel modu tercih edin.
makro faktörü gereğinden küçük olan konularda kullanılması gereken bir ayardır. Örneğin bir sivrisineğin kan emerken resmini çekmek normal şartlar altında mümkün olsa da onun orada ne yaptığını vurgulayamazsınız. Ama makro modu ile daha detaylı resimler çekebilirsiniz.
1-elinizi tutuşturulan makineyi kullanmayı bilmiyorsanız özür dileyip oradan uzaklaşılır.
2-çekeceğiniz grupta elbette bir sazan yoldan geçen mini etekli kıza bakıyordur, onu uyaracak şekilde "çekiyorum" demek gerekir.
3-rüzgara arkana alacaksın.
4-en iyi kaldıraçtan tutacaksın.
5-yandan fotoğraf karesine girmeye çalışan kişiyi almayın.
6-grup büyüdükçe arkaya gidin.
7-her fotoğrafta gözü kapalı biri çıkacaktır. sakın o kişiye fotoğrafı göstermeyin. silmenizi ister.
8-ee nihayetinde fotoğraf çekmek için de insan ve makina lazım.
Doğru an da doğru yerde bulunmak. şans işi çoğu, bilhassa çektiğiniz foto doğa ile alakalıysa. Bazen sadece zamanlamadır tüm olay "zaman herşeyi çözer şu beklemek olmasa".
16-17 yaşlarında ellerinde profesyonel fotoğraf makinesi olup da lensin ne olduğundan haberi olmayan ve bundan dolayı da photoshop yapmayı bir bok sanan ergenlerimize sorulması gereken incelikler.
amına kodumun evlatları! zaten o lensler -ki birçoğu makinenin kendinden pahalıdır- photoshop rötuşlarının esinlenildiği yerler. ah be!
diyafram ve enstantane ayarını uyumlu yapmak. arka plan flu olduğunda hoş duruyor. bir de isoyu olabildiğince düşük tutmak fotoğrafı daha kaliteli hale getirir.
erdal kınacı diyor ki, "fotoğraftaki kurallara takılmayın yok 3de1 yok 5de1 boş verin hepsini. fotoğrafa baktığınızda o fotoğraf size bir şey anlatıyor mu önemli olan bu".