görsel yazıdan her zaman üstündür. insanın beyni görseli yazıya oranla 20 kat daha hızlı işler. bu yüzden firmalar logo vb. görselleri kullanabildiği her yerde kullanmaya özen gösterir. TV ve bilboard reklamları da bu esasa göre hazırlanır. görselden gelen bilgileri siz daha fark etmeden alırsınız. renklerin tonu, kontrast ve diğer birçok semiyotolojik unsur siz farkına varmadan bir duyguyu, ruh halini, bakış açısını ve perspektifi mesaja ilaveten size ulaştırır.
dünyanın en iyi fotoğrafı ile en iyi yazısını yanyana koysak tabiki fotoğraftır.ama fotoğraf öyle derindir ki her baktığında yeni anlamlar yeni şeyler çıkarabilirsin.yazı ise fotoğrafa nazaran daha net ve açıktır.ateş eder ve alnından vurur yazı.fotoğraf ise ateş eder, yaralar ölümden döndürür, hayata yeni anlamlar katar, sımsıkı sarılabilir yada daha çok ölmek isteyebilirsin.
zaman zaman dönüp anı kutularına bakarım; fotoğraflar, yazılar, arkadaşlar tarafından kapı kenarına iliştirilmiş notlar...
daha bir kaç gün önce, acaba bunda neler vardı diye açtığım kutudan, cemre niyetine koca bir hüzün düştü içime. sararmış, yıpranmış ve siyah beyaz fotoğraflar. telefonumda veya bilgisayarımda olmayan, belki yanlışlıkla atabileceğim, kaybedebileceğim, belki var olduklarını dahi hatırlamayacağım fotoğraflar...
dizinde oturduğum, dünyalar kadar sevdiğim dedem yok artık, beyazlar içinde güzel yüzlü annem zaman sarkacına çoktan boyun eğmiş. ben ise o hınzır, yaramaz bakışların ardından, tonlarca yükle buradayım işte.
hile yapmak gibidir fotoğraf. siz unutursunuz, ama fotoğraf asla unutturmaz.
dolayısıyla bana göre fotoğraf bir yazıdan daha çoğunu anlatır. yazıya bir mimiği, koca bir gülümsemeyi dökemezsiniz bazen. ama bir saniye içine sığdırılmış bir kareden çok eski günlere, en güzel ve en kötü anılara yolculuk yapmanız mümkün.
' Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı? ' sorusunun bir başka halidir. burada önemli olan anlatılmak istenenlerdir. eğerbir manzara anlatılacaksa fotoğraf daha rahat ve etkili bir yoldur ancak bir olay veya durum anlatılacak ise yazı daha da etkili olacaktır.
ayrıca amaç da bu konuda çok önemlidir. eğer bir insanın fikirlerini değiştirmek istiyorsanız yazı, fikirlerini almak istiyorsanız fotoğraf daha etkili olacaktır.
fotoğraf söylenmek istenen şeyin canlanmış ve hazır halidir, görmek önemlidir, yazı tamamen canlandırma olayını karşı tarafa bırakır, anlamak önemlidir.
görsellik önemlidir tabi ki hayal gücü iyi olan insan yazıları gözünde canlandırabilir fakat hayal gücü iyi değilse fotoğraf tercih edebilir.. yazı her kesime hitap etmez.. fakat fotoğraf her kesime hitap edebilir.. her insan okuduğundan bir şey anlamayabilir ama görünen aynıdır.. (bkz: görünen köy kılavuz istemez)
sanırım anlaşılmaya çalışılan mevzu her neyse onu yazıya dökmeden tıpkı bir fotoğrafçının gözüyle görmek, bir anlamda fotoğraflamak gerekiyor. tabi her zaman olmazsa da bazen. objektif olmak adına yapılabilir belki. ama yine de bir fotoğrafın hangi açıda çekildiği de objektivitesine gölge düşürmez mi diye düşünmeden de duramıyor insan. anlamaya değilde ne anlatılmak istenene yöneliyoruz bu yüzden hem yazıda, hem fotoğrafta. sorun ikisini de aşmada mıdır kimbilir.
fotoğraf daha çok şey anlatır. öyle ki, bazen bir fotoğrafın anlatmak istediklerini çözümlemek isteseniz, yüzlerce sayfa sürebilir. oysa fotoğraf tek bir karedir.