fark yoktur. bakınız tdk sözlük fotoğraf ve resim anlamları;
resim, -smi ar. resm
a. 1. varlıkların, doğadaki görünüşlerinin kalem, fırça gibi araçlarla kâğıt, bez vb. üzerinde yapılan biçimleri: konulu resim parçaları kendiliğinden ve doğru olarak yan yana gelivermiş, hikâye ortaya çıkmıştı. -t. buğra. 2. bunu yapmak için gerekli yöntemleri öğreten sanat: türkiye'de resim bir müddetten beri soysuz bir sanat hâline gelmeye başladı. -o. s. orhon. 3. fotoğraf: güzel i̇nebolu kızı, duvara yapıştırılan gazi'nin resmine uzun uzun baktı. -a. gündüz. 4. huk. bazı eşyadan ve işlerden alınan vergi veya harç: osmanlı devleti'nin birçok vergi ve resimleri bu yüzden doğrudan doğruya yabancı alacaklıların cebine gider. -y. k. karaosmanoğlu. 5. tören. 6. açık gösterge, kesin sonuç. güncel türkçe sözlük
fotoğraf fr. photographe
a. 1. çeşitli araç ve malzeme kullanarak görüntüyü özel bir yüzey üzerinde sabitleme. 2. bu yöntemle aktarılarak çoğaltılan resim, foto: bir de yadigâr olmak üzere fotoğraf bıraktı. -ö. seyfettin. 3. mec. görüntü: bu adam iyi fotoğraf veriyor. -a. i̇lhan. güncel türkçe sözlük
yıllarca fotoğraf sektöründe çalışmış biri olarak bir çok profesyonel fotoğrafçının fotoğraflara resim dediğini duydum. amerikalılar, ingilizler de picture kelimesini daha çok kullanırlar.
aslında fotoğraf da bir resimdir, yani resim kelimesi fotoğraf baskısını kapsar. anladığımız manada resim suluboya, karakalem veya yağlı boya ile yapılırken; fotoğraf dediğimiz şey de kimyasallarla oluşmuş mükemmel bir resimdir. ekranda gördüğümüz fotoğrafın yapı malzemeleri de monitörün pikselleridir.
kelimelere bu kadar takılmak hatta kutsaliyet atfetmek niye onu hiç anlamam zaten. fotoğrafa resim denildiğinde bir yanlış anlaşılma olduğunu hiç görmedim. bir fotoğrafçıya girdiğinizde 4 adet vesikalık resim çektiricem deseniz adam sizi kovuyor mu? sonuçta dil dediğimiz şey anlaşmak için anlaşmamızda sorun çıkarmıyorsa konu daha fazla büyütülmemelidir.