çevrelerinde zilyon tane "resim diil o arkaaaşlar fotoğraf" diye uyaran birileri bulunur.
sağolsunlar, bu değerli bilgi için çok teşekkür ederiz kendilerine.
resim emek verilerek yapılır.
fotoğraf robotik bir şeydir; çektirilir, çekilir.
aradaki farkı anlamayanlar için yapılabilecek bir şey kalmamıştır. zira onlar halen yalnıza yanlız, yanlışa yalnış, gazeteye de gaste demekte ısrar ederler.
otomobile araba, pabuca ayakkabı, yemeğe aş, ampule lamba.... diyen kişilerdir, sıkıntı yapmaya gerek yok, eğer çok seviyorsanız, insanların herhangi bir kabahatini bulmayı ( ki tasvip etmiyoruz ), daha kapsamlı ve mantıklı düşünün bari !
çekilen fotoğraf photoshop ile düzeltiği zaman emek verilmiş oluyor az çokta olsa sanatsal bir çalışma oluyor. bu tip bi durumda ne dememiz gerekiyor . resim desek değil fotoğraf desek o da değil gibi ikilemler oluşturabilecek durum .
istediği kadar eğitimli, kültürlü, güzel/yakışıklı olsun, "resim çekmek" deyince gözümden düşen kişilerdir. bilmeyenler için hatırlatalım:
fotoğraf; çekilir.
resim; çizilir, yapılır.
"fotoğraf yabancı sözcük, resim türkçe yeee, cahil değilim beeeen" diyen komikçi arkadaşlar da belli ki, "resim" sözcüğünün arapça kökenli olduğundan haberdar değiller.
Fotoğraf sözcüğü, eski yunanca fos, fotos, "Işık (Gök cisimlerinin)'';, "Aydınlık''; , grafein, "Çizmek'';, "Kazımak'';, Resim yapmak'';, "Yazmak" sözcükleri birleştirilerek türetilmiş bir isimdir. Kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır. Fotoğraf cisimlerden yansıyan elektromanyetik radyasyonun toplanıp odaklanmasıyla oluşturulur. En yaygın rastlanan fotoğraflar insan gözünün görebileceği kalıcı görüntüler yaratan dalga boylarıyla yaratılan fotoğraflardır.
bilgimizi verdikten sonra şunu da söyleyelim. elbette ki fotoğrafa resim diyen insanlar bu bilginin ışığında hareket ederek söylemiyorlar. ancak; fotoğraf makinesi dediğimiz cihazın özelliği ışıkların yansıması olayına dayalı olarak görüneni kağıt üzerine resmetmesi ise. kelimenin anlamı da oluşumu da bu yönden geliyor ise fotoğrafa resim denmesinde teorik olarak çok bir sakınca yoktur. fotoğraf makinesi de ışıkları kağıt üzerine toplayarak resim çizmektedir bir bakıma. farz-ı misal; resim çizen bir alet üretilse ve bu aletin çizme yöntemi de ışık yordamıyla olsa bu aletin yaptığı işe resim mi diyeceğiz fotoğraf mı? bunun yanında resim de, doğadaki objelerden yansıyan ışığın etkisiyle gözde görünen dünyanın kağıt üzerine aktarılmasıdır. hani aralarında fark?
tamamen yanlış yapan kişiler değildir. türk dili uzmanları da ayn fikri destekler. resim çekmek ve resim yapmak ayrı eylemleri belirtir. resimlemektir sonuçta. anlam kargaşasını önlemek için elbette "fotoğraf" demek tercih edilir.
ama fotoğraf ve fotoğrafçılık sitelerinde, "resim denilmez, fotoğraf diyeceksin" şeklinde çemkiren adamlar da, lütfen türk dilini doğru kullansınlar. yüzde 99.9'u, yazım kurallarından habersiz. fotoğrafa "resim" de ama, yapma bunu.
aynı cümle içinde "birçok" kelimesini hem ayrı hem de bitişik yazarak (bkz: #5035371) kendi dilbilgisi cehaletini ve kararsızlığını göremeyen bünyelerin hedefi olmuş kişilerdir.
bu işe en çok güzel sanatlar mezunları/öğrencileri üzülüyordur kesin.( bunu da bir yerden duymuştum ama nerden hatırlayamıyorum.) *
alırsın karşına efendi gibi anlatırsın meramını.
-bak evladım o resim değil. resim ne yapılır?
+..
-çizilir evladım. yavrucum fotoğraf ne yapılır?
+...
-o da çekilir mal yavrucum benim.
+....
-anladığını ümid ediyorum. yoksa giricem kafa göz..
hala böyle bir ayrım ve kural olduğunu düşünen mal varken mallık kimseye düşmez. fotokritik denen sitenin millete ezberlettiği aptal bi cümle.
--spoiler--
fotoğraf: ing. photo (graph), picture, still
1.Fotoğraf aygıtıyla elde edilen resim; bir film görünçlüğünün, bir film çalışmasının ya da bir oyuncunun, fotoğraf aygıtıyla saptanmış resmi.
--spoiler--
--spoiler--
resim: ing. 1. picture, frame, image, photographie image,
1. Film üzerinde çerçeve içinde yer alan fotoğraflardan her biri.
--spoiler-- tdk dan alıntıdır.