geceleyin yolda yururken her daim guvende olan insan. fosfor isigi yansitiyor ya. bir de ayna'nin acayip bir sarkisiydi bu. karakolda ayna oldugunu anlatmasi acisindan ogretici bir sarki.
müziğide güzel sözler zaten güzel ibrahim tatlıses de sölemiş daha ne olsun denen bir şarkıdır bu. gece bu vakitlerde dinlenirse kesinlikel bir duble rakı içirtir insana.
şu günlerde ankara devlet tiyatrosu akün sahnesinde sahne alan müzikaldir aynı zamanda. suat derviş'in romanı, gülriz sururi tarafından müzikale uyarlanmıştır.
müzikal bence olağanüstü ve neredeyse gerçekdışı. oyuncuların rollerine uyumu, şarkıların sözleri, müzik, sahne geçişleri ve her şeyden önemlisi müthiş bir coşku ve içtenlik... anlatamayacağım kadar güzel, anlatamayacağım kadar muazzamdı benim için. beş yaşında bir çocuk gibi şapşal şapşal sırıtarak ayrıldım müzikalden. sihir gibi böyle... çok başarılı.
neyse, daha derli toplu objektif bilgi için: http://www.devtiyatro.gov.tr/eser/eser1630.asp http://www.ntvmsnbc.com/news/464842.asp
cevriye rolündeki hanımefendinin adı feray darıcı imiş.
bir de güllü rolündeki -ismini bilmediğim ve affına sığındığım- hanımefendiyi ayrıca anmak isterim.
ama tüm ekip şahaneydi bence. ellerine, dillerine sağlık.
bir de meşhur şarkı, şöyle değiştirilmiştir son kısımda:
denizlerin kumuyum kumuyum
baliklarin puluyum
aç koynunu ben geldim allahım
ben de senin kulunum
ben de allah kuluyum
bir filmdir baş rolünde türkan şoray ın oynadığı. bir şarkıdır ibrahim tatlıses e ait olan. ne var ki ilk nakaratında hiçbir anlam yoktur. ama herkes anlamlıymış gibi davranır.
karakolda ayna var
kız kolunda damga var *
gözlerinden belli cevriye
sende kara sevda var *
genelde ilk olarak akla, ibrahim tatlıses ve sevtap parman'ın oynadığı abidik gubidik film gelse de, tanju gürsu ve türkan şoray'ın oynadığı leziz bir versiyonu olan film. Tanju Gürsu çok sağlam bıçkın rolü kesiyordu, Türkan Şoray ise, isterse hanımefendi isterse de sert bir kadın olabileceğini belli ediyordu bu filmde.
türkan şoray' ın oynadığı meşhur aynalı damgalı şarkısı olan film. filmde bi meyhane sahnesi var. orda türkan teyze şarkı türkü çığırırken arkada adını bilmediğim bi çalgı tıngırdatan bi amca var. o amcayı görün. bilin o amcayı. o çalgıyı havalara fırlatıp döndürüp tekrar kucaklamasını görmelisiniz.
orjinali ve daha bir efsane olanı neriman köksal ile orhan günşıray'ın oynadığı 1959 yapımı filmdir. filmin konusu mâlum. orhan abi gene bomba eski istanbul argosu ile sözler etmektedir. filmin kreşendo yerinde neriman köksal tam 4 tane adamı döver. (o ambar sahnesi) ayrıca neriman köksal taş ötesi taştır. ne balkon varmış be ablam. nur içinde yat.
not: kendisine balkon tavsifini ben değil nejat uygur yapmıştır.
3 sezondur ankara dt de kapalı gişe oynayan müzikal. fazla söze gerek yok gerçekten çok güzel bir oyun.
oyunu izlemek isteyipte bilet bulamayanlara bir tavsiye: biletler 13gün öncesindn satışa çıkar, aylık bülten ise devlet tiyatrolarının resmi sitesinde yayınlanır. ordan hangi gün, hangi seansa gitmek istediğinizi seçin ve 13 gün öncesinden internetten biletinizi alın. mesela bugün 6kasım ve bugün 19kasım için biletler satışa çıktı.
bukadar tavsiyede bulunduktan sonra köylü güllüyü bide benim için izleyin lütfen
--spoiler--
namus namus namus namus
kiminin uçkurunda
namus namus namus namus
kiminin ceplerinde
--spoiler--
geçen sezon zorda olsa sonunda yer bulup izlediğim şahane oyun. oyuncularıyla dekorlarıyla müzikleriyle gerçekten tadı damakta kalır. izleyin ama yer bulmak gerçekten zordur.