niye bu ismi aldın? başka isim mi bulamadın? ya da bu isim ne anlama geliyor diye sorup merak edenler adına
artık açıklama yapmayı gerekli gören yazardır.
sözlükteki anlamına bakacak olursanız;
Burjuva: köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, saygınlığından veya işveren konumundan alan orta sınıfa mensup kentli kişi demektir.
yani sanıldığının aksine burjuva kavramı hiç de öyle zengin, baba parası yiyen, kapitalist, toplumu hakir gören insanlar için kullanılmaz. hatta kişinin kendi çabası dahi söz konusudur. çağrıştırdığı anlam maddi açıdan değil sosyal açıdan değerlendirilmelidir. eğer siz fransız ihtilali döneminde bir fransız'a bunu deseydiniz, muhtemelen o dönemin en büyük iltifatı olarak değerlendirilirdi. zaten marksistler dışında burjuva kavramını kapitalist olarak addeden bir siyasi akım da yok.
foseptik çukura gelince evet, bu ise toplumu niteliyor ne yazıkki. gönül isterdiki cahiller arasında kalmış alim gibi bir isim alabilseydim ama malum karakter sınırlı olunca foseptik çukur tabirini kullandım, tabi dikkat çekmesi açısından da. çünkü toplumumuz foseptik çukurundan farksız maalesef. ne ararsan var içinde, gereksiz olan, insanların safralarının, artıklarının, pisliklerinin atıldığı ancak insan hayatı için elzem olan hiçbir varlığın bulunmadığı bir çukur. kitaptan, edebiyattan, felsefeden, sosyolojiden, siyaset biliminden, dış politikadan, aydınlanmadan eser bulunmayan bir çukur.
foseptik çukura düşmek: işte böyle bir yere düşmektir. kusura bakmayın ama sözlüğün ortamı da (kaliteli yazar arkadaşlarımızı tenzih ediyorum) böyle değil mi zaten? hatta sözlüğü geçtim, ülkenin ortamı bile...
buna en yakın sıfat foseptik çukuru olduğu için bu seçilmiştir. yoksa ünlü şarimiz orhan veli kanık gibi yanlışlıkla foseptik çukuruna düşme durumu olmamıştır *
sırf laf olsun diye veya boş beleş alınmış bir isim değildir anlayacağınız. hadi cevabı da aldınız hepinize kolay gelsin.
sosyo-politik perspektifi ile aynı doğrultuda düşüncelerimin olduğu, yakın tarih ve siyasal yönelimlere dair açımlamalarına hayran olduğum, bilgisi ve yardımseverliğiyle kendisine karşı saygı ve sevgi beslememe neden olmuş bir yazarımızdır.
düşüncelerine ve öngörülerine önem veren yazar arkadaşlarının kendi hakkındaki görüşlerini okudukça motive olan ve bu motivasyonla siyaset, dış politika, toplumbilim gibi alanlarda daha da çok yazma ihtiyacı hisseden yazardır.
onun haricinde herkesin günlük hayatta yapabileceği ve hızlı yazarken başına gelebilecek imla hataları gibi sorunları iyi niyetle özelden mesaj atıp çözmek yerine yazarın siyasal yönüne vurgu yaparak eleştiri malzemesi yapanların da hiç iyi niyetli olduklarını düşünmez.
öte yandan imla kurallarına bu kadar ehemmiyet veren bir kişiliğin nick olarak baştan sona imla katliamı olan ve üstelik ahlak düzeyi, seviyesi düşük bir nick alması da düşündürücüdür.
sözlüğe geliş amacı tamamen dış politika, siyaset bilimi ve toplumbilim üzerine yazmak olan bir yazarın esas analizlerine eleştiri yapmak yerine yanlışlıkla yaptığı imla hataları üzerinden vurmak olsa olsa bu alanlarda yazara karşı diş geçirememekten kaynaklansa gerektir.
apolitik gençiğin yetiştiği günümüzde her daim görmek istediğim yazar. dolu ve birikimli bir yazar. uzun uzun yazmaktadır. yazıları okunmaya değerdir. her daim yazması dileklerimle...
(#36852081) tam da 1930 lu yılların iktidar yalakası kaypaklarının zihniyyetini izah etmiş yazardır. zira o dönemde muharrir olup ta kelleyi koruyabilmek için bu kadar kaypak olmak icap ediyordu!