efendim; forma numarası konseptinde tartışabileceğimiz, iki farklı örnekle tanımlayacağımız bir duruma değinmek istiyorum. konu: "forma numaralarındaki rakamsal değer artışı".
tam anlamıyla hakim olduğum(oyuncu olarak değil, seyirci olarak diyorum) yegane iki spordan vereceğim örneklerle anlatmaya çalışayım.
1. türk futbolunda**, futbolcuların forma numaraları olarak seçtikleri sayılar düşünüldüğünde bir değişim olduğu açıkça görülebilir. artık ortalama bir türk futbol takımında "2-3-4-5-6-7-8-9-10-11" dizilimini görmek imkansız oldu. ama lig bazında oluyor bu sadece.
misal dünyanın her yerinde bazı futbolcular alametifarika olarak, 1-11 arasında olmayan, seçtikleri sayılarla anılmayı seviyorlar. ilk aklıma gelen zamorano'nun 18 numarası. sanırım ronaldo'nun 9 numarayı parsellemesine içerlemiş olacak, "1+8" şeklinde kullanıyordu formasını. bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.
"e o zaman neden illa türk futboluna mal ediyorsun bunu artiz?" dediğinizi duyar gibi olduğum için hemen asıl konuya dönüyorum.
türk futbolcuları bu alametifarika olayını abarttılar. her futbolcu memleketinin plakasını almaya çalışınca ortaya amerikan hokey takımlarının formaları gibi bir görüntü çıktı. 55,77,61,54,67,57,99,81,66... ulan noluyoruz bi sakin olun! adam gibi 6, 7 numara göremez olduk.
2. ikinci benzer duruma nba'de rastlıyoruz.** nba dışındaki tüm dünya basketbol liglerinde(türkiye de dahil) basketbol forma numaraları abartılı olarak büyük rakam olmaz. oysa nba'de forma numaraları tıpkı türk futbol takımları gibidir. ama bunun sebebi vardır, nba'de her köklü takım zamanla en iyi oyuncularının formalarını emekli eder. 1980 öncesinde hep tek haneli sayılar gördüğümüz nba'in şimdiki hokey takımı görüntüsünün sebebi budur. yani larry bird mersinli değildir, jordan elazığlı değildir.