iş güvenliği kuralları gereği periyodik muayenesinin yapılmasının şart olduğu, kullanma talimatının yazılmasının şart olduğu, kullanmak için ayrı bir ehliyet gerektiren araçtır.. şartlar çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı müfettişleri tarafından da kontrol edilir öle pek de basit bişiy değildir
buyuk fabrikalardan birden fazla olması durumunda yarıslarının bile yapılabildigi ,arka tekerlerinin donmesi sebebiyle manevrakaabiliyeti cok yuksek olan buyuk nesneleri kaldırıp indirmeye ve havada tasımaya yarayan arac.
daha doğrusu palet leri kaldırmaya yarayan aküyle çalışan alettir. kullanmak için ehliyet gerekmektedir. depo dışı yüklemelerinde kullanılır. şöyleki eğer cisim rampadan trans palet vasıtası ile aracın dorsesine koyulamayacak ise forklift vasıtası ile alınıp cıııı zuuuu dı dı dı dı dı ses efektleriyle birlikte konulur..
kullanışı çok kolay devrilme riski çok yüksek olan makinedir. sadece gaz ve fren tertibatı bulunur. kaldırma ve indirme için ayrı bir kol ve ileri geri için farklı bir kol bulunur.
insan gücünün etkisiz kaldığı yerde kurtarıcı niteliğinde olan zamandan ve insandan tasarruf etmeyi amaçlayarak üretilen makinalar.
genelde turuncu renkli olur bunlar. üzerine binen operatörün dengesiz sürüşleri nedeniyle tehlike arz edebilir.
bakım masrafının çok fazla olduğu alet. öyle ki forklift bakım masrafları bir işletmenin en büyük gideri haline gelebiliyor. forklift kullanması ve koordinasyonu çok zor bir alettir. her önüne gelen kullanmamalıdır. yanlış kullanımı ile forklift çabuk bozulabilir veya kişilere zarar verebilir. sadece iyi eğitilmiş kişiler başına oturmalıdır. fabrika içerisinde forklift uzmanı olamayan kişiler asla oturtulmamalıdır. fabrikalar bu gibi durumlarda çok büyük bakım masrafları ile karşılaşabilirler. forkliftlerin bakım dönemleri çok hassas takip edilmelidir. bakım dönemlerindeki bir gecikme çok daha pahalı bakımlar olarak geri dönebilir.
1 tondan 90 tona kadar ulaşan ağırlıkları, 0 ila 25 metre yüksekliğe kadar kaldırma kapasitesine sahip, elektrik, benzin, dizel, lpg yakıt sistemleri ile çalışan reach truck (depo içi), normal, teleskopik şeklinde sınıflandırılmış, yapacağı işin durumuna göre ataşmanları bulunan, mast (önündeki yük kaldıran bölüm) kontrolünün genelde sağ elde olduğu, arka tekerlerden manevra alıp, sağ/sol teker yerinde sabit kaldığı halde kendi etrafında dönebilen, belirli önlemler alınmaksızın çatal üzerinde ve hiçbir suretle de başka bir yerinde insan taşımanın yasak olduğu, sadece ve sadece belirli bir eğitim sonunda imtihana girip, operator belgesi almaya hak kazanan ve forklift operatörü ünvanına sahip kişiler tarafından kullanımına izin verilen, hali hazırda benimde operatörü olduğum iş makinasıdır.
Kullanım belgesini almak için herhangi bir ehliyetinizin olmasına gerek yoktur. Sadece 18 yaşında olmak, 'iş makinası operatörü olabilir' raporu almak ve ufak tefek birkaç presedür yeterlidir. Operatör belgesi veren sürücü kurslarından kayıt yapılır ve aşağı yukarı bir ay sonra sürücü kursunda sadece motor ve makine hakkında sorulmuş 50 soruluk bir sınava tabii olursunuz. başarılı olanlar aynı gün içinde pratik sınava da tabii olduktan sonra belgeyi almaya hak kazanırlar. Başarısız olarlar da bir ay sonra tekrar bir sınava daha girmek zorundadır. (kaç tekrara kadar onu bilmiyorum)
makineyi kullanmak dikkat istese de aslında çok eğlencelidir. Rampa çıkarken ön ön, inerken geri geri yavaş bir şekilde inilmelidir. Her zaman taşınacak yük palet olmadığı için, yüke dengeli bir şekilde girilmeli ve mümkün olan en alt seviyede taşıması yapılmalıdır. Basit bakımları dışında bakımları mutlaka servisi tarafınan yapılmalıdır. Rutin bakımları her 250 saatte bir'dir.
Kanuna göre, makine üzerinde yük varken makineyi terketmek, makinede ikinci ve üçüncü kişilerin bulunmasına göz yummak, belirlenen hız limitini aşmak (10 km/saat), tepe lambasını yakmaksızın çalışmak, aracı terkederken kontağı üzerinde bırakmak ve uzman kontrolünden geçer not almamış makineyi kullanmak yasaktır. Aracın sinyalizasyon sistemleri (farlar, sinyaller, tepe lambası, geri vites uyarı düdüğü ve lambası, ve kornası) her daim çalışır vaziyette bulunmalıdır. Şayet ağır bir yükün yükseğe kaldırılması gerekiyor ise, aracın ön tarafında bulunan birileri varsa uyarılmalı ve hatta orada durmamaları tavsiye edilmelidir.
Bu tür makineleri kullananlar genelde makinenin gücüne hayran kalıp, son haddine kadar zorlamak isteseler de, çok yanlış bir harekettir. Zira aniden çıkan tehlikelere karşı kaza riski yüksek bir makinedir forklift.
operatörden başka, binen her kişi için daha fazla tehlike arz eden iş makinası. Ayrıca bu gibi eylemler, disiplinli bir iş güvenliği uzmanı tarafından görüldüğü takdirde, operatörün o işyerinde yaptığı müstakbel son eylemdir.