forfaiting

entry8 galeri0
    1.
  1. kredili ihracatta uygulanabilen bir finansman yöntemidir. kredili olarak mal veya hizmet ihraç eden ihracatçı, bu satıştan doğan alacak hakkını forfaiting işlemi yapan bir bankaya devreder. Böylece vade sonunu beklemeden satışın karşılığı olan likiditeye kavusulmus olur.
    2 ...
  2. 2.
  3. Forfaiting, ihracat-ithalat işlemlerinden doğan vadeli alacak ve borçların rücusuz olarak forfaiting kuruluşlarına (forfaiter) satılmasından doğan ve iskonto işlemi olarak tarif edilen bir finansman tekniğidir.

    Uzun vadeli ve kredili ihracat-ithalat işlemlerine yönelik bir finans enstrümanı olarak bilinen "forfaiting" dünyada genellikle yatırım malları için kullanılır.
    1 ...
  4. 3.
  5. Vadeli mal ve hizmet ihracatından kaynaklanan senetli alacak haklarının, forfaiting şirketi adı verilen finansal kuruluşlar tarafından satın alınma işlemi.
    1 ...
  6. 4.
  7. Vadeli mal ve hizmet ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına bağlı olarak tahsil edilecek olan alacakların daha önce bu hakkı elinde bulunduranlara rücu edilmeksizin bir banka veya bu alanda uzmanlaşmış bir finans kuruluşu (forfaiter) tarafından satın alınarak iskonto edilmesidir.
    0 ...
  8. 5.
  9. bildiğin kırdırma işte ya...

    bak şimdi sen ihracat yaptın, ithalatı yapan adamla 60 günlük ödeme planı üzerinden anlaştın. ortada akreditif olur, poliçe olur, vesaik olur bunun çok da önemi yoktur, gidersin bir bankaya benim 60 gün sonra şu kadar ihracat karşılığı alacağım var dersin. banka da 60 gün önceden sana bu bedeli öder, buna forfaiting denir..
    1 ...
  10. 6.
  11. temelde factoring işlemine çok benzeyen, ancak factoring işlemine söz konusu olan alacaklardan farklı olarak uzun vadeli ve genelde poliçe ve bono gibi kıymetli evraklar üzerinden işlem gören alacakları konu alan; basitçe kırdırma olarak da tanımlanabilecek finansman hizmeti.

    forfating işlemi uzun vadeli alacakları kapsadığından daha factoring'e göre daha fazla risk içermektedir. ülkemizde factoring ve forfating işlemlerine dair hukuki düzenlemeler açıkça belirtilmediğinden bu işler biraz "ya allah !" şeklinde işlemektedir. zaten türkiye'de özellikle forfaiting hizmeti sunan bir şirket bulunmamakta. factoring şirketlerinin aynı zamanda forfaiting işlemleri de yapmaları öngörülmektedir.
    1 ...
  12. 7.
  13. forfating, işleme taraf olanlara avantajlar sağlayan bir finansman yöntemi. ihracatçı açısından avantajları;
    ekonomik ve politik tüm riskler forfaiter' a yansıtılıyor.
    ihracattan doğan alacak haklarının, belgelerin forfaiter'a, iskonto oranı üzerinden devri esasına dayandığından, finansman şeklinin maliyeti ihracatçı açısından önceden belli oluyor, böylece uzun vadeli faaliyet planı yapılabiliyor.
    ihracatçı firma, vadeli satışlarını anında paraya çevirebildiğinden, kredili satışlarının finansmanı için kaynak araması gerekmiyor.
    ihracatçının likidite durumunu iyileştiriyor, yani kaynak elde etmesini sağlıyor ve senedin ödenmemesi durumunda ihracatçı firmayı şarta bağlı bir borçtan kurtarıyor.
    alıcının kredi değerliliğinin saptanması, alacağın tahsili yüklerinden kurtarıyor.
    ihracatçı, kredili satış öncesinde bankanın alacak hakkını alma taahhüdünü sağladığından, faiz ile diğer koşullar da bilindiğinden, ithalatçıya kredi maliyetini ve kur riskini içeren fiyatlar önerebiliyor.
    basit ve hızlı bir uygulama olduğundan, ayrıca bir kredi sigortasına ve fazla belgeye de gereksinim duyulmuyor.
    ihracatçının likitidesi, alacak hakkının devri ile artıyor, bu da finansman olanağı yaratıyor.
    ithalatçıya kredili ithalat olanağı sağlarken forfaiter'a da senetlerin tahsili için banka garantisi sağlıyor.
    forfaiting işleminin başlıca dezavantajı ise, sağlanan tüm avantajlara ve risklerin üstlenilmesine bağlı olarak maliyetlerin nispeten artmasıdır.
    0 ...
  14. 8.
  15. ithalatçıya kredili ithalat olanağı sağlarken forfaiter'a da senetlerin tahsili için banka garantisi sağlıyor.
    forfaitingın dezavantajı ise, sağlanan tüm avantajlara ve risklerin üstlenilmesine bağlı olarak maliyetlerin nispeten artmasıdır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük