fordizm

entry30 galeri0
    1.
  1. bant üstü, seri üretim akımı.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. bu felsefeye sahip olan kişi için buyrun burdan yakın
    (bkz: fordçu)
    2 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. sattığı ford'un yerine yine bir ford alan kişinin inandığı bi felsefe dalı.
    0 ...
  8. 6.
  9. 7.
  10. taylorizmin halefidir; keynesyen modelle örtüşmesi tesadüf değildir. makinalaşmanın da ötesinde stoklamanın ve nihayetinde de tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesinin, yeni ihtiyaçların yaratılmasının da miladıdır.
    2 ...
  11. 8.
  12. Sadece üretim sistemlerini değil dünya çapında tüketim sistemlerini de etkileyen, bir dönem modernizminin tektipliğinin ve hastalık seviyesine gelen sahip olma duygusunun körüklenmesine sebep olan akımdır.Sosyal, ekonomik, siyasi sonuçları vardır ve en önemlisi de küreselleşme olgusudur.
    1 ...
  13. 9.
  14. iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde veya siyasal bilgiler fakültelerinde okuyan gençlerin ilk duyduklarında akıllarına direkt olarak fordculuk'un geldiği, bu isimle tossak gectikleri; üretim tekniği olmanın yanında sosyolojik, siyasal ve felsefi akım.
    1 ...
  15. 10.
  16. Fordizm'in ana çıkış noktası, durgunlaşmış piyasaya otomobil satmaktı yeniden. Çünkü araba alabilecek herkesin artık arabası vardı. Kimse yeni araba almaya ihtiyaç duymuyordu. Henry Ford da seri otomobil üreterek ve kendi işçilerine uygun koşullarda otomobil satarak hem kendi satışlarını canlandırdı, hem seri üretim gibi bir sanayi devrimini başlattı, hem de otomobil satın alan işçilerinden bir orta sınıf yarattı. Kanımca sosyolojik yanı ağır basar olayın.
    3 ...
  17. 11.
  18. 12.
  19. üretimde uzmanlaşmanın esas olduğu kurucusu henry ford olan iktisadi hareket.
    0 ...
  20. 13.
  21. otobüslerde doğmuş trajik akım.
    0 ...
  22. 14.
  23. 15.
  24. uzun (çok sayıda) ve standart üretim yapan akımın adıdır. bu üretimde fiyat, kalite ve dizayndan çok daha önemlimdir. tüketici yüksek taleplerde bulunmaz, üretilen üründen yüksek standartlar beklemeden memnun kalarak kullanır.
    bu akımın arkasından insanlar standart ürtimden sıkılmaya başladıkları için ve ekonomik anlamda ilerledikleri için post-fordizm akımı başlatılmıştır. bu şekilde zengin halk, fakir halka nazaran en pahalı ve en son dizayn ürünleri alarak kendi sınıf farklarını belli etmeye başlamışlardır.
    0 ...
  25. 16.
  26. (bkz: üretimin standartlaşması)
    (bkz: kitlesel üretim)
    (bkz: kitlesel tüketim)

    tüketim kitleseldir ve otomobil ve dayanıklı tüketim malları gibi oldukça "maddi" şeyler tüketilmektedir.

    fordist dönemin reklam metinlerinde psikolojik tatminler ve bilinçaltına hitap eden içerikler hakimdir. reklam metinlerinde ürüne sahip olmanın verdiği gurur, ürünü kullanamamanın yaratacağı endişe ve reklamı yapılan ürünün tüketimiyle oluşulacak doyum duygularının altı çizilir.
    1 ...
  27. 17.
  28. yanılmıyorsam dünyada ölçek ekonomisinin ilk uygulandığı akımdır. bizim bildiğimiz economies of scale terimi fordizm ile birlikte ortaya çıkmıştır. kitle üretimi kavramıda yürüyen bant teknolojisinin üretime katılmasıyla ilk henry ford tarafından kullanılmıştır.
    1 ...
  29. 18.
  30. modern zamanlar'la dahi sanatçı charlie chaplin'in dalgasını geçtiği ve eleştirdiği insanlık dışı üretim ve düşünme biçimi.
    1 ...
  31. 19.
  32. 20.
  33. amerikayi amerika yapan bir kac kavramdan biri.
    Amerikayi anlamanin yolu su kavramlardan gecer
    Boston cay partisi
    Altina hücum
    Fordizm
    Büyük bunalim
    New deal
    American dream
    2 ...
  34. 21.
  35. patron-işçi ilişkisinin babaca örneği. bildiğimiz araba markası olan ford'un kurduğu sistemdir.
    (bkz: canım işçi demişsin ama bu resmen köle)
    1 ...
  36. 22.
  37. 23.
  38. Seri üretim anlayışı katı çalışma koşulları. Henry ford'un kurduğu otomobil fabrikasından sonra dönemde oluşan bir tarz. Etkisi kötü olmuştur.
    1 ...
  39. 24.
  40. Etkisi kötü olmamıştır.

    Çok daha az çabayla çok daha fazla üretim yapılmıştır. Ayrıca ford'da o zamanlar çalışan işçiler en şanlı işçilerdendir, arabaları alabilmeleri (reklam amacıyla) için yüksek ücret almışlardır.

    Tabi iş yine de zor ona itirazım yok.
    1 ...
  41. 25.
  42. taylorizm'i takip eden ve kapitalizmin ikinci Dünya Savaşı'ndan sonraki gelişme aşaması (birikim rejimi)dir. Yoğun Birikim Rejimi olarak ta adlandırılır. Bu kavram, (fordizm) ilk kez Gramsci tarafından kullanmıştır. Onun kullanış biçimiyle fordizm, ABD'de Ford otomobil fabrikalarında uygulanan üretim tekniklerini ifade etmektedir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük