font siteleri

entry1 galeri0
    1.
  1. pek çoğunun bedavaya font indirme olanağı sağladığı, ancak bazılarının dmca ve telif hakkı yasalarının dışına çıkarak arial, times, helvetica gibi yasal olarak sadece satın alınabilen fontları da indirmeye açık hâle getirdiği siteler.

    dipnot: ben bu fontların yapımcısının türkiye distribütörüne mail aracılığıyla sordum ama gizlilik ilkesi gereği ad vermeyeceğim. arial, arial black, times new roman gibi fontlar windows'ta varsayılan olarak bulunsa da bunları windows'un dışına çıkartmak yasaların dışına çıkıyormuş ve lisans ücreti ödenmiş fontlar en fazla bilmemkaç bilgisayarda kullanılabiliyormuş ve bu fontların umuma açık yerlerde paylaşımı suçmuş. dafont dışındaki pek çok bedava font sitesinin arial gibi fontları paylaştığını gördüm ve bunların genellikle telif hakkı koruması, lisansı falan siliniyormuş. lisans gereği bedava fontlara (bunlara google fonts ve dafont'taki fontlar da dahil) bile font yapımcısının izni olmadan karakter ekleyip fontu o şekilde paylaşamazsınız. bu fontlara karakter ekleme geleneği türkiye'de özellikle çok yaygın olan bir eylemdir, ancak bu fontların yapımcılarının dava açma hakkı mutlaka vardır ve eğer onlara dava açılırsa bu eylemin failleri font yapımcılarına yüklü miktarda tazminat ödemeye mahkûm edilebilirler.

    bireysel amaçlı da, kurumsal amaçlı da font kullanımı lisans koşullarına tabidir. özellikle kurumsal amaçlı kullanımlarda (mesela matbaacılık, logo tasarımı vs.) ek lisansa gereksinim duyulur. merkez bankaları bir sürü para basar ve bu paralarda kullanılan fontun ya da fontların lisansına yüklü miktarda, genellikle dolar cinsinde ücret ödemek zorundadır. para fonta değil fontun lisansına ödenir bu arada, ve hangi font şirketiyse o, fontu lisans ücretini ödediğinizden dolayı size indirmeye sunar.

    bu lisans ücretinden ve linux'ların açık kaynaklı olmasından dolayı bilmem monotype, linotype gibi şirketlerin fontları bu işletim sistemlerinde bulunmaz. yerine genellikle helveticamsı bir font olan freesans, timesımsı bir font olan freeserif, courierımsı bir font olan freemono ve bir de liberation fontları bulunur. ubuntu sistemlerinde ise is'nin adıyla aynı bir font bulunur ve bu is'nin kullanıcı arayüzünde bu font kullanılır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük